BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, mars 30, 2011

Toskansk jord och gigantiska pumpor - och vin!

Vintillställningen Terre di Toscana anordnas för fjärde året i rad utav webmagasinet Acquabuona. (www.acquabuona.it) Titeln sammanfattar ganska bra det vi fick vara med om på vinprovningen som gick av stapeln i den lilla byn Lido di Camaiore helgen 13/14 mars.

- Vi vill försöka visa vad som händer i vinvärlden i Toskana och har egentligen inget tema mer än att det ska vara intressanta vinproducenter som är med, säger Terre di Toscanas direktör Fernando Pardini.

För allmänheten kostar det tjugo euro för att få smaka de viner som de hundratjugo medverkande producenterna tagit med sig till det tjusiga hotellet UNA hotell som ligger lockande nära havet i den toskanska sommarbyn Lido di Camaiore. Det var faktiskt ganska trångt bland utställarborden som hade samlats i en rätt liten sal på bottenvåningen på hotellet. En mycket intelligent Emilio, PR-ansvarig för gården Caiarossa, hade ställt sig på ”fel sida”, dvs på besökarsidan av utställarbordet, för att synas i folkvimlet och gjorde ett mycket vänligt och aktivt intryck när han berättade om gårdens viner. Smart drag det där med att byta sida. Caiarossas viner var i övrigt mycket bra, franska i smaken, men mer om detta senare.
- Ryktet har spridit sig som en löpeld fortsätter Fernando Pardini, både bland besökare och vinproducenter. Han berättar också att de egentligen inte skickat iväg någon riktigt inbjudan utan att många av vinproducenterna istället hört av sig på eget initiativ för att få vara med.

Det måste sägas att det är det allra bästa som Toskana kan erbjuda som är här. Både små och stora producenter men alla av hög kvalitet har samlats och det är verkligen manna för själen för den som tycker om att prova vin att vandra mellan vinprovarborden denna dag. För att nämna några av gårdarana som medverkar: Querciabella, Tenuta dell´Ornellaia, Petra, Isole e Olena, Tenuta di Félsina, Mastrojanni, Podere Salicutti och så klart många många andra som skulle tålas att nämnas.

Ett kärt återseende är det att möta Pietro, som tillsammans med sin syster Benedetta driver den mycket ambitiösa vingården Il Poggerino i Radda in Chianti. Medan vi pratar tar Pietro fram sin Ipad och visar stolt bilder på den gigantiska pumpa som systern Benedetta odlat på gården och som kommit på första plats i de italienska pump-mästerskapen. Pietro berättar om svårigheten att bestämma när de skulle skörda pumpan för att den skulle hinna lägga på sig så pass mycket vikt som möjligt för att ha en chans i de tydligen tuffa mästerskapen.

- Vi väntade i tre dagar trots risk för regn och det var tur, annars hade vi kommit tvåa, berättar Pietro.

Det här med att bestämma tidpunkten för skörd är alltså inte bara svårt när det gäller vindruvor.Det är inte bara vin (och pumpor!) som gäller denna dag. I ett mindre rum har man samlat ett par ostproducenter och charkuteriproducenter. Ostar och charkuterier är väldigt goda men det ekar lite tomt i rummet och om man ska kritisera något vad det gäller Terre di Toscane så visst kunde man jobba lite mer på gastronomidelen.

En av de mest intressant delarna av Terre di Toscana är att man på eftermiddagen anordnar en så kallad vertikal provning som heter ”Come eravamo”, direkt översatt: ”hur vi var”. Med det menas att man provar samma vin men av olika årgångar. Det är inte vanligt att man har vertikala provningar för allmänheten utan det är något som oftast sker i samband med provningar för branschfolk. Det är alltid spännande att se hur ett vin förändrats från år till år och bara detta gör det värt att besöka Terre di Toscana.

Nu till några vintips:

Caiarossa: en gård som ligger i södra Toskana i Bolgheriområdet. Gården ägs av holländske Eric Jelgersma som även äger två franska vinslott i Bordeaux.

Här provar vi ett rött och ett vitt vin. Det första röda som heter just Caiarossa 2007 är ett vin gjort på hela åtta olika druvor, störst procentdel går till merlot och cabernet franc/cabernet sauvignon men inkluderar även petit verdot, alicante, mourvèdre och syrah. Ett vin med mycket frukt och enligt mig lite väl hårda tanniner. Men det känns att det är ett mycket bra vin bara det får lite mer tid på sig.

Caiarossa Bianco 2008, chardonnay och viognier heter druvorna. Väldigt fransk i sin smak, en krämig chardonnay som slinker ner lätt som en plätt. Mycket trevligt får det som omdöme.

Querciabella: en av Chianti Classicos mest kvalitetstrogna gårdar. Det är hög klass på alla Querciabellas viner men de gör ett mycket bra vitt vin utöver de superba röda, något som inte är vanligt i det ”röda” Toskana. Batár heter det vita som produceras på chardonnay och pinot bianco.

TEXT: Åsa Johansson

Mer om Toskana: är du nyfiken på att lära dig mer om Toskana? Kom med på en av våra vin- och matresor till Toscana!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!