BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, mars 14, 2011

Lansering i exklusiva sortimentet från Trivento, Mendoza

Den 21 februari lanserades Trivento Eolo Malbec 2007 från Argentina i Systembolagets exklusiva sortiment (nr 90112, 349 kr). Kanske är vinet redan slutsålt! Det var bara 120 flaskor som allokerats till Sverige av de 3600 flaskor totalt som produceras av detta vin.

Trivento startade 1996 och är redan bland de fem största exportörerna av vin i Mendoza. Idag har man 1289 hektar vinodlingar utspridda på flera olika vingårdar med cirka 15 år gamla rankor. Namnet Trivento betyder tre vindar och symboliserar de tre vindar som blåser i Mendoza: den kalla polarvinden, den varma zonda och vinden från sydöst som kallas sudestada och som ofta för med sig storm och ibland hagel. ”Vindarna är en utmaning och en del av Mendoza”, säger vinmakaren Maximiliano Ortiz.

Som så många andra i Mendoza idag är man på Trivento angelägen att hitta nya och bättre lägen för sina druvor. Ny mark är på väg att köpas i Uko Valley och nya viner och nya druvsorter ska introduceras. 2005 gjorde man för första gången prestigevinet Trivento Eolo, gjort på nästan 100 % malbec (syrah ingår med mellan 2 och 10 %). Druvorna växer i stenig jord med skyddat läge nära Mendoza River och planterades redan 1912. Uttaget är därmed litet och druvorna ger ett vin med stor koncentration. 2007:an håller hög klass, har en bra och elegant struktur med diskret ek och mogna, mörka bär och frisk syra. Ett matvin framför allt. Vinet är lagrat på franska ekfat i den nya källaren som invigdes 2008. Av de 4200 ekfaten är 60 % franska och resten amerikanska. ”Den amerikanska ger mer söt och mjuk karaktär till vinet”, säger Maximiliano, ”den franska ger mer elegans men kräver att vinet ligger längre tid på fat.” På Trivento experimenterar man genom att lägga samma druva i franska och amerikanska fat för att se hur skillnaden blir.

Andra druvor som Trivento varit framgångsvik med är torrontes, chardonnay och syrah. En favorit är Trivento Golden Reserve Syrah 2007 med druvor från Uko Valley. Vinet har en fin syrah-karaktär med en del svartpeppar i slutet, en mycket bra och generös frukt och precis lagom med tanniner. Gott är också Trivento Amado Sur Torrontes med 75 % torrontes, 15 % viognier och 10 % chardonnay. En del av druvorna kommer från sydliga Los Ponchos som ger mycket bra syra i vinet. Vinmakaren Maximiliano Ortiz tycker viognier och torrontes är en bra kombination. ”Viognier bidrar med aromer av aprikos och persikor till torrontes blommighet”.

Ni hittar många viner från Trivento i Systembolagets beställningssortiment.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!