BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, mars 31, 2011

Systembolagets påsklansering 1 april 2011 samt nyheter i fasta sortimentet och nya årgångar

Så här skriver Jack, vår utsände nyhetsbevakare i Stockholm:

Bäste vinvän,

Återigen dags för uppdatering av bolagets fasta sortimentet (FS/modulerna BAS samt T1-T3), sortimentet där Du alltid kan räkna med säker och kontinuerlig tillgänglighet. Sortimentet uppdateras numera två gånger om året, oktober och nu 1 april samt dessemellan genom att viner byter årgång. Tyvärr ger FS oss vinvänner ett rätt slätstruket och ospännande politiskt korrekt utbud med ”wein für alle”, förvisso (numera) i de flesta fall korrekta, felfria viner. Därför känns ett nysläpp i FS ungefär lika spännande som när lunchrestaurangens nya veckomatsedel ges till känna och leder sällan till kösug. FS-vinerna är överlag generiska, utan terroir och till synes med primärt fokus på att uppfylla kravspecar som ”ung, frisk och fruktig chardonnay” eller ”mustig smakrik (helst alkoholrik) lätt fatad XXX”.

Med denna inledning i moll vill jag ändå peka på några ljus i mörkret. Ett liljeholmens, och särklassigt intressantaste FS-nyhet (fasta sortimentet), är en årgångslös champagne extra brut som för sina drygt 300 kronor ger Dig mycket skumpa snart redo att sabreras. Bra bland de vita finnd det också en druvtypisk (chardonnay) Pouilly-Fuissé som ger Dig en basbourgogne till bra pris.

Blande de röda överraskades jag av att hitta inte mindre än tre lågbudgetviner som överträffar förväntningarna. Min utvalda trio är en sangiovese från Italien, en malbec från Argentina och bonarda, även den från Argentina. Alla är unga viner som bör drickas närmaste åren. Sätt också upp dem på listan över studentfestens röda byfféviner. Eller tag steget ner till boxvinerna där det finns en mer än prisvärd box gjord på syrah, som Du naturligtvis genast skall dricka upp.

Jack skriver vidare om några viner som du absolut bör undvika, om ”påsknyheterna” som är en annan lansering än FS-lanseringen, med intressanta både vita och röda, och om påskölen. Avslutningsvis går Jack även igenom de nya årgångar som dykt upp på senare tid.

Läs hela rapporten om nyheterna på Systembolaget här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!