
Denna den minsta regionen i Italien består i stort sett uteslutande av berg och vinrankorna odlas vid foten av Mont Blanc (berget delar man broderligt med Frankrike), på svårarbetade sluttningar, ibland terrasserade. Vi talar alltså om vinodling på hög nivå, upp till 1300 meter över havet. Den moderna vinodlingen är ganska ny och man fick sin första DOC 1991. Vinrankorna är ofta unga, vilket, säger den italienska Aosta-sommeliern Moreno Rossin, ger en frisk frukt och viner som ska drickas unga.
Den blå fumin är en intressant bekantskap. Det är en druva med färgat fruktkött (en teinturier på franska) och den ger ett vin med intensivt fruktig svartvinbärssmak. Prova till exempel goda Fumin 2007 från L’Atouéyo de Saraillon Fernanda, en DOC Valle d’Aoste. Ett gott mousserande gjort på en druva som heter prié blanc kommer från La Cave du Vin Blanc de Morgex et de la Salle. Doften domineras av päron och och den fina moussen ger en len smak. http://www.regione.vda.it (Tyvärr finns det inte något vin alls från Valle d’Aosta på Systembolaget.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar