BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, mars 04, 2010

Valle d’Aosta – en vindal att upptäcka

Den vackra Aosta-dalen förknippar nog de flesta mer med skinka och skidåkning än med vin. Men vin görs naturligtvis; vin produceras ju faktiskt i samtliga av Italiens 20 regioner. Kvantiteten vin som görs varje år är liten – totalt 2 miljoner buteljer – men kvaliteten är hög, efter vad vi kunde bedöma efter en provning i Paris, och är ni i krokarna, se till att ni letar upp de lokala vinerna. 60 % är vitt, varav en del mycket gott mousserande, och resten är rött. Vindruvorna är ofta helt lokala, som fumin, petit rouge och prié blanc. Men här görs också utmärkta torra pinot gris, söta moscato och röda viner från syrah.

Denna den minsta regionen i Italien består i stort sett uteslutande av berg och vinrankorna odlas vid foten av Mont Blanc (berget delar man broderligt med Frankrike), på svårarbetade sluttningar, ibland terrasserade. Vi talar alltså om vinodling på hög nivå, upp till 1300 meter över havet. Den moderna vinodlingen är ganska ny och man fick sin första DOC 1991. Vinrankorna är ofta unga, vilket, säger den italienska Aosta-sommeliern Moreno Rossin, ger en frisk frukt och viner som ska drickas unga.

Den blå fumin är en intressant bekantskap. Det är en druva med färgat fruktkött (en teinturier på franska) och den ger ett vin med intensivt fruktig svartvinbärssmak. Prova till exempel goda Fumin 2007 från L’Atouéyo de Saraillon Fernanda, en DOC Valle d’Aoste. Ett gott mousserande gjort på en druva som heter prié blanc kommer från La Cave du Vin Blanc de Morgex et de la Salle. Doften domineras av päron och och den fina moussen ger en len smak. http://www.regione.vda.it (Tyvärr finns det inte något vin alls från Valle d’Aosta på Systembolaget.)

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!