BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, september 29, 2009

BKWine Brief special - nya viner denna månad, med reseaktuellt

BKWines provningskommentarer, nya viner

Här kommer rapporten om oktobernyheterna på Systembolaget. Om du är nyfiken så finns det även information om novembernyheterna (utan kommentarer) på siten.

Vi har under veckan varit i Rhône, Provence, Languedoc, Alsace och Cognac. Allt pekar på att det blir en toppenårgång. Vinmakaren på Domaine Vieille Julienne i Châteauneuf-du-Pape sa till och med att om han hade fått önska sig ett idealiskt väder så hade det inte blivit bättre än vad det blev. Fast en del har haft problem med stark värme och torka. Framför allt längre söder ut. Så det gäller att vara uppmärksam ändå.

I den kommande veckan blir det Bordeaux, Champagne, Toscana och Languedoc (igen) så vi återkommer med mer info.

Och blir du sugen på att resa till ett vindistrikt så har vi förstås en del att bjuda på. Vinterns/vårens program ser ut så här:

* 3-7 februari: Tryffel & vin i Provence och Rhône: en verkligt maffig resa för ett mycket attraktivt pris – mer tryffel än du kan önska dig!
* 15-23 mars: Sydafrika: ett spännande land där vi provar det bästa av vin och mat
* 7-11 april: Tre klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne: tre franska toppar
* 14-18 april: Bordeaux: vindistriktet med stort V. Världens största kvalitetsvindistrikt.
* 5-9 maj: Toscana, vin & mat: en härlig kombination

Boka här! Nu!

Har du funderingar på en skräddarsydd resa: konferensresa, vinklubb, kick-off, eller annat så kan vi göra det också, för företag, grupper eller privatpersoner. Garanterat unikt och minnesvärt! Kontakta Britt för att diskutera idéer!

Och nu till Jacks kommentarer.

Missa inte att denna månad skriver Jack även om de nya årgångar som lanserats och om öl.

Jacks kommentarer om de nya vinerna

"Bästa vinvän,

Jag har under sommaren närmare bekantat mig med ett hos systembolaget relativt nytt produktsegment, de s.k. premiumboxarna.

I oktober får även Du möjligheten att pröva på dessa då bolaget släpper en röd och en vit premiumbox. Tanken här är att erbjuda lite bättre viner på box, men då i ett fysiskt mindre format troligen (?) för att kunna stanna kvar runt 200-kronorsnivån. Här uppstår dock genast ett problem då å ena sidan bättre viner nästan alltid vinner på en viss tids lagring och å andra sidan boxar bör konsumeras omedelbart....

Går vi över till de mer traditionella glasförpackningarna så vill jag denna månad bland de mousserande lyfta fram två härliga champagner. Jag förvånar mig själv denna gång och faller oväntat för en rosé som lyckas balansera syra, hallon och friskhet med ett för pengarna mycket lyckat resultat....

På vita sidan först en varning – undvik Riesling denna månad. Nog sagt om detta!

Välj istället en grüner veltliner, denna härliga druva som lyckas hålla sig attraktiv både som ung, medelålders och på sin ålders höst.... (Reds kommentar: Missade ni chansen att åka med till österrike så blir det kanske en resa dit nästa år igen – hör av dig redan nu om du är intresserad.)

Två andra attraktiva parhästar är gjorda på sauvignon blanc. De ger Dig möjligheten att avnjuta (helst efter lagring) druvan sauvignon blanc av hög kvalitet. Båda är ursprungstypiska och utan störande överdrifter av alkohol och kattlåda där jag idag ger ett litet extra plus till det ena – nästan ett fyndvin!

Bland månadens röda blandas alltför många trista och intetsägande standardviner med ett litet urval bättre flaskor. Det är oktobersläpp och ny katalog så det tillhör spelreglerna att utbudet är mer dämpat än andra månader men mitt intryck blir ändå präglat av likgiltighet och en viss besvikelse. Inte det att vinerna är felaktiga eller felprissatta men ack så lika i grundkaraktär – ung frukt och hög alkohol.

Slut på gnället och istället över till några röda nyheter som sticker ut positivt. För pinotälskaren kommer två mycket anständiga representanter...."

Plus de traditionella listorna med det allra bästa!

Läs fortsättningen på siten här: Nya Viner: http://www.bkwine.com/vininformation/nyhetsprovningar.htm

Kommentarer? Synpunkter?

Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!) Skriv en kommentar!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!