BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, september 22, 2009

Briefen ute! Välkommen till BKWine Brief nummer 74, september 2009

De rapporter om skörden som vi fått från olika håll hittills är överlag positiva till mycket positiva, druvorna är väl mogna, växtsäsongen har fått bra väder, sjukdomarna och problemen har varit få (om än inte obefintliga). Kort sagt, allt lovar gott till mycket gott:

Philippe Bernard, Clos Saint Louis i Fixin i Côte de Nuits: ”Vi började skörda 12 september, lite tidigare än normalt. Året har varit i stort sett bra. Bra vinter, bra vår och bra sommar, om än lite svår med en del sjukdomar. Augusti var mycket solig och varm och druvorna är fina. 2009 kommer att bli ett bra år för oss.”

Champagne Duval-Leroy är mitt uppe i skörden. Carol Duval-Leroy åker runt och besöker husets 120 olika pressar och intygar att druvorna håller en hög kvalitet: ”Jag är mycket nöjd med årets skörd, vi har fina druvor med bra sockerhalter. ”

I Chablis är också skörden i full gång för de flesta, dock inte alla. Domaine Jean-Claude Courtault i Lignorelles låg precis i starttagen och enligt Stéphanie Courtault ser det mycket lovande ut.

Languedoc: ”utmärkt kvalitet, lite mindre kvantitet än normalt, perfekt väder” säger Rives Blanques i Limoux.

Rapport från Rioja, strax före skörd: lovar bra men en mycket varm augusti gjorde att den fenoliska mognaden (tanninmognade) stannade upp med risk för obalans. M.a.o. gott hopp men ännu lite osäkert.

Alentejo, södra Portugal: ”överlag bra, med chans till en del mycket bra druvor” säger Paolo Soares på Herdade da Malhadinha Nova.

Sud-Ouest: ”Enastående bra. Perfekt. I klass med 2005 i hela regionen”, säger Fabrice Durou på Château de Gaudou i Cahors.

Nu har vi läst slutkorrekturet på vår nya bok. Det har varit ett mycket spännande projekt och nu har vi förhoppningsvis korrigerat det sista kommatecknet. Det har varit extra roligt därför att det är en vinbok av en sort som verkligen saknas, tycker vi. Det finns egentligen inget riktigt liknande, vare sig på svenska eller på något annat språk. Lanseringen kommer att ske i november om allt går enligt plan. Vi hoppas kunna göra ett lanseringsevenemang i Stockholm. Kanske kan der vara möjligt att gör liknande saker på andra orter också?

Det ska bli verkligt spännande att se allt text och bild tillsammans på papper. Vad den handlar om? Tja, det håller vi hemligt lite till, till dess vi vet exakt när vi ska göra lanseringen… Håll ut!

I november blir det Sverigeturné. Britt kommer att ha flera vinprovningar på olika orter. Här är lite information. Är du intresserad att vara med så får du kontakta organisatören av respektive arrangemang.

- 20 november: Munskänkarna Nyköping
- 21 november: Munskänkarna Luleå
- 22 november: Munskänkarna Älvsbyn
- 24 november: Munskänkarna Malmö
- 27 november: Munskänkarna Kristiansstad
- 21 januari: Oslo, Vinföredrag/Svein Lindin
- 22 januari: Munskänkarna Söderhamn

Det vore roligt att träffa Briefenläsare på dessa evenemang!

Munskänkssektionerna kontaktas enklast via deras webbsajt: www.munskankarna.se (välj Lokala Sektioner i vänstermarginalen).

Nu är vi mitt uppe i höstens resor. I den gångna veckan var vi i Champagne, Chablis och Bourgogne. Den här veckan blir det Languedoc, Cognac (!) och Rhônedalen/Provence. Nästa vecka blir det Bordeaux och Alsace.

Det finns fortfarande några restplatser på resan till Champagne i början av oktober och till Toscana, den med matlagning och vin.

För 2010 börjar vi med Tryffel & vin i Rhône och Provence i februari.

Sen kommer den stora nyheten i mars: Sydafrikas vin & mat, med möjlighet till safari.

Vi har just lanserat resten av vårprogrammet också. Mer information hittar du nedan, men helt kort så blir det:

- 7-11 april: Tre klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne
- 14-18 april: Bordeaux
- 5-9 maj: Toscana, vin & mat

Britt & Per
PS: Tipsa andra om Briefen !

Läsa hela Briefen här!

2 kommentarer:

rolf sa...

I brief nummer 74 refererar ni till "Tio tips om hur man fotograferar vinflaskor". Var finns det någonstans, kan inte hitta det.

Per and Britt sa...

@ Rolf

Jag är lite förbryllad. Hittar du inte länken?

I Briefen #74, som finns här:
http://www.bkwine.com/bkwine_brief/brief-074-s.htm
finns det en länk till den artikeln om att fotografera vinflaskor. I artikeltexten. Klicka på den länken

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!