BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, september 07, 2009

Franska fatproducenter skapar egna ”AOC-regler”

Franska tunnbindarförbundet (Tonneliers de France) har skapat ett ”protokoll”, ungefär som en appellation controlée, för att ge bättre och tillförlitligare information om träet i faten. Ett ”franskt” fat ska därmed innehålla 100 % fransk ek, medan en mer precis definition endast kräver 70 %. Ett ”limousin-fat” behöver alltså endast innehålla 70 % trä från området Limousin (och resten från övriga Frankrike). Man kräver också att beteckningarna Nevèrs och Tronçais ska upphöra. ”Det finns ingen skog i Nevèrs” förklarar François Peltreaux-Villeneuve, VD för fattillverkaren Seguin Moureau Napa. De föreslagna ekappellationerna är: Le Centre, Limousin, L’Est, Le Nord. Vissa fattillverkare har dock redan slutat att ursprungsbeteckna faten och använder istället beskrivningar på hur tät porositet (årdring) de har (se t.ex. notisen om Radoux i förra Briefen). Enligt uppgift ska alla 43 medlemmar i Tunnbindarförbundet skrivit under protokollet. De representerar ca 90 % av all fatproduktion i Frankrike. winesandvines.com

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!