BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, juli 20, 2009

Vetenskapligt tunnbinderi

Radoux, en av Frankrikes stora tunnbindare (del av Oeneo-gruppen som dominerar branschen), presenterade den 6 juli i Paris sin nya uppfinning Radoux OakScan. Detta är en teknik som möjliggör en snabb och exakt analys av tannininnehållet i ekstavarna. En revolutionerande teknik, säger man på Radoux. ”Visserligen har det sedan tidigare funnits möjligheter att genom kemiska analyser i laboratorier mäta tanninhalten. Dessa har dock tagit tid, varit kostsamma och inte speciellt exakta”, säger man. Tekniken som OakScan använder kallas SPIR, Spectrométrie Proche Infrarouge, alltså spektrometri med nära-infraröd (”nära” innebär att det är nära det synlig ljuset) strålning. Detta är en teknik som redan används för livsmedel för att till exempel mäta proteinhalten i vete, fetthalten i mjölk och syrahalten i vin, och i den farmaceutiska branschen och medicinskt för att till exempel mäta hemoglobinhalten i blodet.

http://www.bkwine.com/images/oakscan.gifRedan innan OakScan sålde Radoux sina ekfat uppdelade i porositet (storporigt, finporigt, extra finporigt...) snarare än uppdelade efter ursprung på trädet. Ju finporigare stavar, desto lägre tanninhalt men intensivare aromer. Men även inom varje kategori varierar porhalten. Nu, från och med förra veckan när systemet sattes i produktion, kommer varje ekstav att genomgå SPIR, vilket betyder att Radoux kan eliminera (eller klassa om) alla de stavar som inte motsvarar kraven för kategorin. Kunden kommer alltså att veta det exakta tannininnehållet i de fat han köper och kan anpassa eklagringen av vinet efter detta. www.radoux.fr

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!