BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, juli 15, 2009

Välkommen till BKWine Brief nummer 72, juli 2009

Danmark och Sverige är ganska lika, i alla fall när man ser det ifrån Paris. Det den ena gör, gör ofta den andra. Men när det gäller vin finns det inte många likheter. Ta till exempel vilka sorters viner vi köper och låt oss ta Bordeaux som exempel. Danmark är den tionde största exportmarknaden för Bordeauxviner. Sverige är – ja gissa! Undrar just vad du gissade på, men det rätta svaret är att Sverige är på tjugotredje plats när det gälle att köpa Bordeauxviner. Märkligt, kan man tycka. Men det finns nog flera förklaringar till. Det där med att vi protesterar mot franska atomvapenprov och allt vad det var, som man ibland hör som förklaring till svenskars ovilja att köpa franska viner, tror vi nog inte på så mycket längre. Den tiden är sen länge förbi, och skulle vi svenskar ha så mycket känsligare samvete än våra grannar?

En aspekt är nog att Svenska vinkonsumenter är mycket trendpåverkade, med andra ord, det går mycket i vågor vad som är ”inne” att dricka just nu. Rosé till exempel. Eller primitivo från Italien, som var så populärt för några år sedan. Då svänger hela konsumtionen mot dagens vinslagdänga. Och när utbudet är begränsat och centralstyrt kan det få stor effekt.

Och det leder till en annan, underliggande faktor, och antagligen mer grundläggande, är den svenska marknadsmodellen, med ett monopol. Monopol betyder flera saker, t.ex. att inköparen (det är ju bara en) oftast behöver ganska stora kvantiteter, och med alla små producenter i Bordeaux (och i övriga Frankrike) har man svårt att hitta leverantörer som har tillräckliga volymer. Ett monopol har ju också behov av att begränsa det antal produkter som de har i lager, och då kanske det blir lite färre viner från t ex Bordeaux. I Sverige har vi ju ett utbud av kanske drygt 2000 viner. Låter det mycket? I Danmark räknar man med att det finns runt 20 000 viner. Så det är ju inte så konstigt att det finns lite fler Bordeaux då. Men ändå är det väl konstigt att vi dricker så lite Bordeaux? Ett annat bekymmer är upphandlingsproceduren hos en inköpare som Systembolaget: Från det tillfälle då en vinodlare får en förfrågan från en importör i Sverige till dess att det blir en beställning kan det dröja många månader. Gör vinodlaren bra vin så kan han räkna med att andra än Systembolaget vill köpa det – då är det svårt att sitta och vänta, och inte sälja till andra kunder, under den tid det tar monopolet att bestämma sig. Ytterligare en aspekt som gör att vi kanske inte alltid får de bästa vinerna till Sverige.

Man kan kontrastera Bordeaux:s situation med Sydafrika. Sverige är Sydafrikas tredje största exportland. Tredje! (Danmark är på sjunde plats där.) Det beror säkerligen delvis på att man numer gör alldeles utmärkta viner i Sydafrika (och BKWine har ju just lanserat en vinresa till Sydafrika! Mer om det nedan). Men det beror nog också på en del andra saker, som speglar det jag nämnde ovan. Till exempel, det är ganska få producenter. Om jag minns rätt finns det i Sydafrika ungefär lika många vinproducenter som i Saint Emilion, ett av de minsta deldistrikten i Bordeaux. Med andra ord, det är frågan om ganska stora producenter i många fall. Sen är det ju det här med bag-in-box. Man paketerar gärna vinet på BiB i Sydafrika och eftersom mer än hälften (!) av allt vin som säljs i Sverige är på bag-in-box så passar det ju bra för den svenska marknaden. Men det finns inte många Bordeauxviner på BiB (även om det börjat komma några få sorter).

Så här i semestertider kan det kanske vara passande att fundera lite på nästa ledighet eller upplevelse. Den stora nyhet vi har denna månad är vår vin- och matresa till Sydafrika (kan kombineras med safari för den som vill)! Det är ju som sagt ett spännande och bedårande vackert land. Vi kommer att koncentrera oss på de mest intressanta vinproducenterna. I mars 2010!

Vi har även planerat in en ny tryffelresa. Det blir inte bara tryffel utan en hel del vin förstås. Men en halv dag ägnar vi åt att leta tryffel med tryffelhund och sedan äta en härlig, verkligen enastående tryffellunch, tillagad av en ung kock specialiserad på tryffel… Det blir nog en sju rätter eller så. Alla med tryffel. Missa inte det.

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till några av höstens resor:

I Champagne kommer vi att besöka flera spännande producenter, flera kända för svenska vinälskare: till exempel Billecart-Salmon i Mareuil och Diebolt Vallois i Cramant, och så vi äter lunch hos Duval-Leroy där vi säkert får se deras ny revolutionerande kork-lösa champagnekork i aktion!

Sen har vi Österrike, Bordeaux, Toscana (med matlagning!) och Bourgogne kvar att välja på för hösten.

I juli var det inga nyheter på Systembolaget men i augusti kommer det flera nya lanseringar. Strax innan månadsslutet kommer våra nyhetskommentarer upp på siten som vanligt. Innan dess, om några dagar, kommer vi att publicera vad det blir för nytt i september också – ännu inga kommentarer, men i alla fall listan med viner, för dig som är nyfiken.

Missa inte samlingen av nya vinvideos som vi lanserat på BKWine TV. Vi har bland annat en intervju med chefsvinmakaren på Château d’Yquem Sandrine Garbay, en intervju med en finsk vinmakare i Toscana och mycket annat. Se mer nedan.

Och sist denna månad kommer en liten smygannons: i höst kommer vi ut med vår andra vinbok. Det blir en annorlunda bok, och mycket spännande tycker vi! Håll utkik här så får du snart mer information…

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen !

Vill du läsa mer om vin?:
Hela Briefen här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!