BKWine större än Wine Spectator? Tja, det beror på hur man räknar. Vi hoppade till nyligen när vi såg att BKWine TV hade fler tittare än WineSpectatorVideo på YouTube: 4796 mot 4290. Kul, tyckte vi. Vi har faktiskt runt 70 videosnuttar idag, bl.a. en intressant minserie om en biodynamisk odlare i Rhônedalen, och runt 250 tittare per dag (vilket är riktigt bra; siten bkwine.com har runt 1000 besökare per dag). Läs mer om det nedan.
Vad kommer 2009 att bli för sorts år? Det börjar ju ganska dystert, både vad gäller finanskris och nordpolsväder i Paris. Då kan det ju vara en god idé att muntra upp tillvaron med ett gott vin. Och vår ambition är att hjälpa dig hitta dem (utan att du ska behöva överskrida kreditlimiten).
Vi har just publicerat
reseprogrammet för hösten och du kan hitta det på siten och kortfattat här nedan. Vi kommer med några nyheter: en resa till Piemonte, Toscana med lite extra fokus på mat och gastronomi, extra intensiv Champagneresa (för dig som har ont om tid – bara tre nätter), vinkurs i Bourgogne, Roussillon (tillsammans med Languedoc) i södra Frankrike intill spanska gränsen. Och mycket annat. Vi har dessutom ansträngt oss till det yttersta för att göra resorna prismässigt attraktiva, vilket är en utmaning med svenska kronan där den är… Men vi har lyckats ganska bra med att hålla nere priserna tycker vi.
Men innan hösten kommer förstås
vårens resor: Champagne & Chablis, Bordeaux och Veneto (med amarone, soave osv). Våren är snart här, anmäl dig nu!
Men för att komma tillbaks till vinåret vi har framför oss: vi slog våra kloka (?) huvuden ihop och funderade på vad vi kan se för
vintrender under 2009. Här är vad vi (Britt, Jack & Per) kom fram till, vad som kommer att hända i vinvärlden under året:
Frankrike kryper långsamt mot mer marknadsinriktad vinproduktion - många konkurser, klassifikationspalavrar, exportutmaningar osv, som gör att fler och fler franska producenter anstränger sig för att vara marknads- och kundinriktade.
Ekens välde sviktar, frukten rycker fram – man anstränger sig för att göra fruktiga viner utan allt för mycket ekkaraktär, både för rött och vitt (framför allt chardonnay).
Restsockerhalten stiger – enkla viner görs med mer restsocker för att göra de mer lättligängliga och lättdruckna (populistiska, om man vill)
Lyxvinernas position sviktar – toppbordeauxer, lyxchampagner, de raraste bourgognerna och kaliforniska vinerna (m.fl.) får det mycket svårare. Kommer priserna att rasa?
Ekologiska viner vinner marknadsandelar – miljötänkandet fortsätter och fler väljer ekologiska (en.:"organic", fr.:"biologique") viner, säkerligen även biodynamiska, eftersom konsumenter, skribenter och många andra fortsätter att blanda ihop de två.
Mer lokala druvsorter – stort intresse för andra druvor än de ”internationella”. Om du inte ännu känner till dessa så gör du det snart: alvarinho, vermentino, alforcheiro, xinomavro, antao vaz, petit manseng, negrette, fer servadou m.fl.
Internethandeln – blir 2009 året då svenskarna på allvar börjar köpa vin på internet (utan att gå via Systembolaget, med direktleverans hem)? Kanske. Och kanske kan det bli året då någon av leverantörerna får ett riktigt bra sortiment. Och kanske en utländsk firma vågar sig in i på svenska marknaden?
Och lågalkoholviner då? - Tveksam trend. Dels så är det svårt (omöjligt) att göra bra vin under en viss alkoholhalt (”enda sättet att göra anständig Bordeaux under 12 % är att blanda vatten i vinet” som en odlare sa). Man behöver faktiskt mogna druvor. Sen verkar det ju inte ligga för svenskar, med tanke på hur populärt amarone, priorato osv är i Sverige. Möjligen kan det bli så att dessa områden och viner från andra producenter med superkoncentrerade viner tappar i popularitet, medan nordligare distrikt säljer bättre. Tysklandboom? Knappast.
Fortsatt medioker kvalitet på ”billiga” viner på Systembolaget - Kanske ingen trend i och för sig. Men hur kan man tro att man kan producera vin med bra kvalitet för 10-15 kr flaskan, vilket är vad producenten kan hoppas på att få få när du köper ett vin for 50-70 kronor flaskan...
Du kan läsa mer om trender i Jacks nya artikel på gästskribentsidan.
Britt & Per
PS: Tipsa andra om Briefen !
© Copyright BKWine