Koppar och kopparföreningar används flitigt i vingårdarna, i första hand för att bekämpa mjöldagg. Den är tom tillåten i ekologisk vinodling (trots att det inte är en ”naturlig” substans). Nu överväger man på EU-nivå att förbjuda substansen. Det är ju en metall som naturen har svårt att assimilera i de nivåer som ofta används, och därför överväger EU att förbjuda den i jordbruket. Ironiskt nog så riskerar det att leda till störst problem för ekologiska vinproducenter. Vinodlare som inte är ekologiska kan använda andra (kemiska) preparat för att bekämpa mjöldaggen, men det är ju inte möjligt för ekologiska producenter. Beslutet är dock ännu inte taget. (Senaste nytt: i en reviderad upplaga av listan med förbjudna substanser lär koppar inte längre ingå.)
>> Åk på vinresa! << Våren 2009- 1-5 april: Dubbelklassikern: Champagne och Chablis
- 15-19 april: Bordeaux
- 22-26 april: Veneto i norra Italien
Hösten 2009- 2-6 september: Österrike
- 9-13 september: Piemonte, Italien
- 16-20 september: Södra Rhônedalen
- 23-27 september: Katalonien, Spanien
- 30 september - 4 oktober: Bordeaux
- 1-4 oktober: Champagne
- 7-11 oktober: Toscana
- 14-18 oktober: Languedoc-Roussillon
- 21-25 oktober: Douro, Portugal
- 4-8 november: Bourgogne med vinkurs
- Pröva: BKWine Brief Blog Update! - © Copyright BKWine
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar