Välkommen till BKWine Brief nummer 67, februari 2009
Franska folier”Ils sont foux les romains” säger Asterix och Obelix om de galna romarna. Idag är det väl frågan om de inte vore mer på sin plats att säga ”ils sont foux les français”. Man håller på att rösta igenom ett lagförslag som riskerar att innebära att man inte får servera restaurangmenyer med vin inklusive. Eller att man inte får organisera vinmässor och servera smakprov (men det är man ju förstås van vid i Sverige där man måste köpa sina smakprov på vinmässor, vilket är en bisarr företeelse för en fransman). Eller att en vinproducent inte får bjuda på smakprov när man besöker hans vingård.
Det finns en märkligt stark anti-vinlobby i Frankrike och det här är bara det senaste utslaget av det. Vinproduktion är en stor ”industri” och vin är trots allt en av de viktigare exportprodukterna för Frankrike så man skulle trott att man var lite mer positivt inställd. Men så är det inte. Idag är det ju många vinproducenter som skulle vara i behov av mera stöd än käppar i hjulet. Och kanske framför allt hjälp att marknadsföra sig, vilket man ju inte är så bra på. Men faktum är att Franska staten är mer benägen att hjälpa vinproducenterna internationellt än inom landet. Man har till exempel marknadsföringsorganisationen Sopexa (som visserligen är tämligen ineffektiv vad gäller vin) som försöker arbeta för franska viner internationellt. Lite som i Sverige kanske där svenska staten var en av världens största spritproducenter och spritförsäljare, samtidigt som man försöker hålla nere konsumtionen inom landet och vifta pekpinnar om att man ska dricka mindre. En situation som ny lyckligtvis förändrats i och med att man sålt V&S Vin & Sprit till franska Pernod Ricard. (Som för övrigt är en stor vinproducent, men framför allt gör vin i Australien. Inte i Frankrike…) Läs mer om denna besynnerliga och tragiska situation längre ner i Briefen.
Svenska folierJag läste just att det är på gång med ehandel på Systembolaget. Meningen är att man ska kunna beställa vin direkt på Systembolagets site och sen så får man gå till sin butik och hämta flaskorna. Det låter ju förnämligt. Planen lär vara att det ska vara färdigt fram emot slutet av 2009. Toppen. Fast… Vi har svårt att föreställa oss någon annan ledande detaljhandelskedja som inte redan har gett sina kunder möjlighet att handla på internet. I själva verket är väl det märkliga att Systembolaget inte redan för flera år sedan har gjort en site med ehandel. Det är ju till och med så att många vinimportörer har varit mycket effektivare och redan gjort det som inte Systembolaget klarat av: flera importörer erbjuder ju möjligheten att beställa på deras webbsajt och sen få varorna levererade till butiken – med väsentligt mindre utvecklingsresurser till förfogande och utan att ha direkt tillgång till Systembolagets IT-system. Det finns ju nu till och med vissa oberoende ehandelssiter som säljer vin och som sen levererar det direkt hem till din dörr (tack vare EU-reglerna). Om vi förstått det rätt så kommer inte Systembolaget att erbjuda hemleverans. Tja, så är det kanske med kundservice när det är monopol.
Men Frankrike och Sverige är förstås inte de enda länder med konstiga regler vad gäller vin och alkohol. Ta England: en restaurang eller vinbar som serverar vin på glas får inte servera hur som helst. Man måste servera en viss myndighetsbestämd kvantitet i vinglaset. Små kvantiteter för att prova många viner? Nej.
Eller USA, som man ju gärna tror är den fria marknadens högborg: På grund av gammaldags lagar och regler (eller är det särintressen, korporativism och privilegier?) är handeln med vin strikt begränsad. Det är mycket svårt att sälja vin och leverera från en stat till en annan. En stor ebutik drog sig nyligen ur, var det Michigan(?), på grund av detta. Dessa regler är visserligen på väg att luckras upp lite. Lite. Eller ta vinbutiken (i New York?) som fick böta ($10 000?) för att de försett vinköparen med en fin presentförpackning att bära flaskan i. Och det finns till och med vissa stater som har i det närmaste monopol. Precis som i Sverige. Man skulle inte trott att nordamerikanerna var så mycket socialister, eller hur?
Jag lovar…Nu är det kanske lite sent att göra nyårslöften men det kan väl ändå vara bra att tänka lite på hur man ska förbättra sitt eget personliga vinår 2009. Här är några förslag på bra vinföresatser under året:
1. Köp hellre sex olika viner än sex flaskor av samma. Visserligen så brukar personer med goda råd säga ”köp en låda så kan du se hur vinet utvecklas”, men det kan vara ännu roligare att pröva ett helt nytt vin istället. Och hur många av oss har möjlighet att köpa många flaskor och låta dem ligga? I vår vinkällare är det faktiskt få viner som vi har mer än en eller som mest ett par flaskor av. Och då har vi faktiskt ganska många flaskor i källaren.
2. Lägg en tia eller två extra på vinet, åtminstone om det är till helgen. Det är inte mer än priset för en bulle. Eller offra en semla (snittpris runt 30 kronor) så får du en mångdubbelt bättre vinupplevelse! Och en smalare midja.
3. Ta inte husets vin på restaurang. Välj något annat. Det behöver absolut inte vara något dyrt vin, men åtminstone vet du vad det heter. Eller om du insisterar på Husets så fråga i alla fall vad det är. Och om de då svarar ”tja, nåt bra rött” så vet i alla fall jag vad jag skulle göra.
4. Pröva åtminstone en gång (eller två) i månaden ett vin som kommer från ett vindistrikt som du inte känner till så mycket om och inte dricker så ofta. Varför inte en Vouvray, Österrikare, Alto Adige, Jura, Uruguay eller något annat som inte är BBC (*), eller kanske snarare KISSA (*) om vi är i Sverige?
5. Välj ett vin själv istället för ett som en ”expert” rekommenderar. Visst kan man få goda råd, men smaken år så olika. 18 poäng hos BKWine, 90 Livets Goda poäng, fem stjärnor i Allt om Vin, Röttorps favorit, 90/100 av Parker… allt beror på smaken. Strunta i rekommendationerna åtminstone varannan gång och applicera regel nr 4. (Du kan inte ana hur ofta vi är oense med varandra eller med olika ”experter”.) Varför inte någon gång välja vinet t.ex. för att det har en snygg etikett?…
6. Upptäck ett nytt vindistrikt på plats. Givetvis är detta det bästa tipset. Och förresten, glöm inte att titta på vårt reseprogram…
Aktuella resorVi har ju nu fullt ut lanserat höstens reseprogram. Du hittar alla detaljer på siten. Men innan dess kommer våren med några härliga resor och en spännande nyhet. Nyheten först:
I maj blir det
vinresa på kanalbåt på Canal du Midi i södra Frankrike. Under några dagar guppar vi fram på vattnet genom Languedocs vindistrikt och två av dagarna ägnar vi helt åt vin. Mer info nedan.
Dubbelklassikern kallar vi den populära kombinationen av Champagne och Chablis. Nästa dubbelklassiker blir i början på april och det finns fortfarande några platser kvar.
Lyxigt i Bordeaux blir det lite senare i april. På den resan bor vi på ett vinslott mitt in vingårdarna (middagar inkluderade) och besöker bl.a. Château Lafite-Rothschild och Château d’Yquem… Några platser kvar.
Veneto, med amarone, Valpolicella osv blir det i slutet på april. Våren är varm och härlig och har vi tur blir det lunch ute under den italienska pergolan varje dag. Och många härliga viner. Några platser kvar.
Mer info nedan och på siten om alla resorna.
Britt & Per
(*) BBC: Bordeaux, Bourgogne, Champagne
(*) KISSA: Kartongvin från Italien, Sydafrika, Spanien eller Australien
PS: Tipsa andra om Briefen !
Läs hela BKWine Brief 67 här!Vill du läsa mer om vin?:
>> Åk på vinresa! << Våren 2009:
Dubbelklassikern: Champagne och Chablis, Bordeaux
Veneto i norra Italien
Hösten 2009Österrike, Piemonte, Italien, Södra Rhônedalen, Katalonien, Spanien, Bordeaux, Champagne, Toscana, Languedoc-Roussillon, Douro, Portugal, Bourgogne med vinkurs
- Pröva: BKWine Brief Blog Update! - © Copyright BKWine