BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, oktober 13, 2008

BKWine Brief nummer 63, oktober 2008 nu ute - mer om skörden mm

Välkommen till BKWine Brief nummer 63, oktober 2008

Hjälp oss hitta prenumeranter. Ju fler som läser Briefen, desto roligare tycker vi det är att skriva den. Uppskattar du Briefen så tipsa alla dina (vin- eller reseintresserade) vänner att prenumerera. Vi behöver fler prenumeranter!

Nåväl, en ganska märklig höst har det varit. Men nog så spännande vinmässigt. Här är lite om vad folk har sagt om skörden där vi har varit på våra resor under hösten, sen förra Briefen:

I Alsace var odlarna överlag mycket nöjda. Långsam mognad och sen skörd men med utmärkt väder i september inför skörden. De flesta trodde att det skulle bli en mycket bra årgång.

I Bourgogne var uppfattningarna mer blandade. Man har även här haft en ganska kall sommar, som leder till en sen skörd. Man började precis när vi var där, runt 24-25 september. Även om sommaren varit sval så har den varit ganska torr, vilket gjort att man inte drabbat av röta under sommaren. Men sen kom regn i mitten på september och man började befara det värsta – utspädd must och rötproblem. Men regnet blev kortvarigt och följdes av sol och ganska friska vindar, och mer svalt väder, så de värsta farhågorna slog inte in. Men synpunkterna varierar ganska mycket. En del, de pessimistiska, säger att det blivit en del röta och att man även har ett annat problem: ojämn mognad av druvorna på en och samma klase, vilket är svårt att göra något åt även om man använder sorteringsbord. Plus att kylan under skörden inte hjälper till för den slutgiltiga mognade. Men optimisterna kontrar och menar att kylan gör att den potentiella rötan hålls i schack, och att den kraftiga vinden hjälper till med att koncentrera musten i druvorna. Ska man sammanfatta verkar det trots allt vara chans till en bra skörd med överlag friska druvor. Även om vi ibland såg hotfulla mörka moln vid horisonten… Vi håller tummarna.

I Portugals stora vindistrikt Alentejo hade de flesta skördat klart i slutet av september (utom vissa, som Quinta de Mouro, som väntar in i det sista för att få supermogna druvor och som inte skräms av några regndroppar). De flesta i Alentejo förväntar sig en bra årgång. Kvantiteten kommer att vara något lägre än normalt men kvaliteten kommer att vara bra. Regn under blomningen gjorde att vissa fick sin mängd minskad med 30-40 %. Överhuvud taget har det regnat mycket i Alentejo i år, så pass att man knappast har behövt ta till någon konstbevattning alls detta år.

I Champagne: Efter omständigheterna väl, var det allmänna omdömet om skörden i Champagne, efter en sommar som lämnar en del övrigt att önska.

Och snart åker vi ner till Bordeaux där skörden redan är i full gång. I vår resa till Bordeaux nu i veckan, med ett gäng vinentusiaster, ska vi till sätta sekatörer i händerna på alla resedeltagare. Och så blir det handgriplig skörd på Chateau Paloumey i Margaux med avslutande skördelunch. Kanske kan det bli en Cuvée BKWine?

Planera in vårens vinresa nu! Hela vinter/vårprogrammet finns nu uppe och anmälningarna börjar redan droppa in. Ta en titt på vad vi har på resrutten för våren. Vi hoppas att det finns något där som kan locka dig!

Britt

PS: Tipsa som sagt andra om Briefen !

Läs hela Briefen här!


| Kom på vinresa | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |
© Copyright BKWine

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!