I Alsace är odlarna än så länge ganska nöjda. I Bordeaux, som haft en sval sommar, blir det 2-3 veckor senare skörd än normalt men nu ser vädret ut att stabilisera sig därnere och bli ganska varmt och skönt så finns det gott hopp. I Champagne har man likaledes haft kallt och får en sen och måttligt stor skörd Längre söderut har det däremot varit varmt och torrt, ibland t.o.m. extremt torrt, så att man tidigare har varit på gränsen till katastrofal vattenbrist. Läs mer i våra korta skördeprognoser nedan.
I Italien, där vi också var i förra veckan, har man likaledes haft en extrem värme under hela sommaren och druvorna var små och mycket söta. Med den starka värme som man haft är det nästan som om vädergudarna var överspända – och ibland slår det över. På sina ställen, både i Chianti, Montalcino och Montepulciano har man haft häftiga hagelskurar som ibland orsakat mycket skada i vingården. På Poliziano i Montepulciano berättade man t.ex. om en av sina vingårdar som i år fyller 25 år, men som fick hela sin skörd förstörd av hagel… Inte mycket till födelsedagskalas där inte. Skörden i Toscana har just börjat i de tidigare områdena men sätter inte igång på i större omfattning förrän om en vecka eller två. Dan innan vi åkte därifrån kom det ett rejält åskväder med störtskurar. Antagligen kommer det inte att leda till någon större skada eftersom det inte verkar fortsätta och druvorna överlag var i gott skick och därför inte så mottagliga för röta. Vi får vänta och se.
Under de kommande veckorna kommer vi att se hur det går i fler distrikt – Alsace, Bourgogne, Champagne, Veneto, Portugal m.fl så vi återkommer nog med mer rapporter.
Vill ni se skörden på riktigt nära håll själva i Bordeaux, ja till och med skörda själva en förmiddag (vi förser er med sekatör, men medtag kraftiga skor!), så finns det några få restplatser kvar till vår Bordeaux-resa 8-12 oktober. Veckan efter kan ni i stället åka med till Languedoc och få träffa några av de mest intressanta odlarna i Frankrike för närvarande. Hör av er snabbt!
Vill ni hellre vänta lite med att resa så presenterar vi nu våra vårresor, där vi kan utlova både goda viner, god mat och spännande upplevelser i vingården. I februari delar vinet uppmärksamheten med svart tryffel och anklever… Våren kan ni möta i Portugal i mars. Vi besöker då ett grönt och frodigt Alentejo. Eller möt den i Champagne & Chablis, eller i Veneto - där vi bl a lär oss allt om Amarone - eller i Bordeaux, där vi besöker flera 1er Grand Cru Classé-slott. Och bor på ett litet slott mitt ute i vingården. Detaljerade program finns nu på vår site!
Britt
PS: Tipsa andra om Briefen !
Läs hela Briefen här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar