BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, januari 10, 2008

Välkommen till BKWine Brief nummer 54, januari 2008

Välkommen till BKWine Brief nummer 54, januari 2008

Läs hela här.

Helgerna är över för denna gång och förhoppningsvis har ni druckit goda viner. Till nyår blev det här i Paris en Chapelle-Chambertin Grand Cru från det magnifika året 1969 av Jean Trapet. Vinet var också magnifikt (liksom vyn över Eiffeltornet), ett sådant som man minns länge, länge. Nu i januari kanske ni tar en vit månad, det finns ju vissa som gör det. Och då inte i betydelsen att de bara dricker vita viner. Annars kanske det är en bra idé. Vitt vin går till mycket, känns smalt (hm) och lite lättsamt. Passar till skaldjuren som är fina nu på vintern och till en massa goda ostar. Kraftfulla ekiga tar vi till kötträtterna och syrliga, aromatiska till de Asien-inspirerade rätterna. Som vi bör äta ofta, för jag läste just hur nyttigt det är med ingefära och andra exotiska kryddor.

På bara en vecka nu har jag råkat ut för tre korkade viner, vilket är mycket för trots att jag dricker (provar menar jag) mycket vin så är det ganska sällan mina viner är korkade. Men alltid lika trist när man råkar ut för det! Fast jag är egentligen anhängare av naturkork, jag är helt såld på idén att det är miljövänligt att bevara korkeksskogarna i Portugal och att naturkorken i sig är miljövänlig eftersom den är återanvändningsbar. Hur många viner som är korkskadade vet man egentligen inte. Vissa vill ha det till under 2 %, några till som mycket som 10-15 % (fast då tror jag att de är betalda av platskorkstillverkarna). Och faktum är att naturkorken har ett stort stöd bland vinkonsumenter världen över – de vill uppenbarligen inte att vinet ska banaliseras med skruvkork, utan att det ska vara något speciellt med att öppna en flaska vin, ”ploppet” ska höras osv. Men jag måste medge att det är himla praktiskt med skruvkork, ändå. Ibland. Ja, det är tur att man får lov att vela hit och dit.

Snart kommer höstens reseprogram att vara klart, men innan dess är det ju dags att tänka på våren. Det finns fortfarande platser kvar till flera av vårreserona. Jag vill särskilt passa på att trumma för några av resorna:

Toskana i april
I april möter vi våren i Toskana. Start i Florence med många spännande besök i Chianti, Brunello och Montepulciano. BRÅTTOM.

Bordeaux och Sud-Ouest (Madiran) i april
En extrainsatt resa som bjuder på en hel del speciellt och unikt: besök hos Chx Margaux, Haut-Brion, och Yquem (för att nämna några) i Bordeaux, och Alain Brumont (Montus, Bouscassé) i Madiran! BRÅTTOM.

Bourgogne i maj
Det är inte så ofta man har tillfälle att frossa i bourgogne, men här är chansen. Det kryllar av Grand Cru, Premier Cru och andra helt enkelt jättegoda viner. Plus att vi garanterar att du får ett bra grepp på Bourgogne.

Champagne, Chablis och Bourgogne i juni
För dig som vill uppleva tre klassiker precis i början på sommaren. (En resa där besök och guidning är på engelska.)

Languedocboken

Lite före jul var vi i Stockholm för lanseringen av languedocboken. Det var kul att träffa många av er läsare på evenemanget. Nu har det börjat trilla in lite bokrecensioner. Vi samlar de bästa på bokens site. Läs här! ”Närmare vinsemester kommer man nog inte i bokform” sa en. (Men man kan ju också åka på riktig vinsemester...)

Jag önskar er en skön januari, med vin eller utan, rött eller vitt, naturkork, platskork, kapsyl...

Britt

PS: Tipsa andra om Briefen !

- Pröva: BKWine Brief Blog Update! -

| Kom på vinresa | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |
© Copyright BKWine

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!