Lite intressant statistik om Sydafrika: 581 vinproducenter, “wine cellars”. (Som jämförelse kan man nämna att det är ungefär samma antal producenter som St Emilion och Pomerol tillsammans.) Total produktion av druvor: 900 miljoner liter, varav 630 miljoner liter var för vin. Lågprissegmentet (viner köpta i dagligvaruhandeln och konsumerade inom 12 timmar efter köpet) står för 80% av produktionen och växer kraftigt. Sydafrikas distrikt (med andel av arealen):- Worcester (19.3 %)
- Paarl (17.7 %)
- Stellenbosch (17.3 %)
- Malmesbury (15.1 %)
- Robertson (13.2 %)
- Olifants River (9.7 %)
- Orange River (4.9 %)
- Little Karoo (2.9 %)
Fem mest odlade druvsorter (andel total)
- Chenin Blanc (eller Steen) (18.8 %)
- Cabernet Sauvignon (13.4 %)
- Colombar (Colombard) (11.3 %)
- Chardonnay (7.8 %)
- Sauvignon Blanc (7.5 %)
(Källa: Business Report)

En bok om arbetet i vingården och i vinkällaren. Unik beskrivning av hur man gör vin, för dig som vill veta lite mer (2009). På bokens egen site hittar du
Viner, vingårdar och vinodlare i Languedoc i franska södern – ett av Frankrikes mest spännande vindistrikt idag (2007). På bokens egen site hittar du
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar