BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, februari 08, 2007

Nya Briefen nr 43: " Appellationer och varumärken?" mm

Appellationer och varumärken?

Tjänar det något till att ha appellationer och klassifikationer (vet du skillnaden förresten?...)? En svår fråga egentligen. Visst kan det vara bra med ”konsumentvägledning” som gör det lättare att välja ett bra vin. Men å andra sidan fungerar det ju inte alltid så bra. Ta till exempel Bourgogne där det helt klart är mycket viktigare att välja en bra producent än ”rätt” appellation. En enkel ”AC Bourgogne” från en utmärkt producent är alltid ett mycket bättre val än en Premier Cru eller Grand Cru från en okänd producent. Och dessutom säkerligen billigare. Eller ta det mest klassiska exemplet av alla: Bordeauxklassifikationen från 1855. Den är kanske inte helt avgörande för priset på en flaska idag men det är en jätteskillnad på prestigen (och priset), i genomsnitt, mellan de som ligger överst i den etthundrafemtioåriga klassifikationen jämfört med de som ligger underst. Och om man tittar lite bakom kulisserna? I själva verket är 1855-års klassifikation en rangordning, lite grovt uttryckt, av varumärken. Nehej, säger du kanske, det är ju terroir. Jaså? Låt oss titta lite närmare. Det är slottet som har ”1/2/3/4/5 Cru Classé”, inte marken. Ett slott kan med andra ord köpa (eller sälja) mark utan att det påverkar klassifikationen. Till exemplen kan man köpa till mark (inom samma appellation) så att man dubblar arealen. Vari ligger då anden och själen i att t.ex. vara andra-cru? Ja inte ligger den i terroiren i alla fall. Det finns de (listiga) vinmakare som köpt ett slott utan någon som helst vinmark (men som varit klassificerat en gång, men av någon orsak sålt av sin mark). Sedan har den listige vinmakaren köpt vinmark inom appellationen och börjat göra vin. Och vips har han ett klassat vin. Tradition? Terroir?...

Det kanske mest sanna i klassifikationsväg sa Laurent Cogombles till oss en gång. Han äger tillsammans med sin fru Château Bouscaut i Graves och är dessutom president i syndikatet som är ansvarig för att ta fram en ny Graves-appellation. Vi frågade hur de gör för att komma fram till en ny rangordning. Han svarade att, ja, det är ju inte helt lätt, men det kanske mest sanna svaret på rangordning av slotten/vinerna är kanske vad konsumenterna är beredda att betala för vinerna. En ovanligt insiktsfull och kundinriktad kommentar i vinvärlden idag! Vilket ju dessutom tar oss tillbaks till 1855 och dess klassifikation som ju huvudsakligen var baserad på vinernas pris.

Men vad har vinernas pris för över etthundrafemtio år för betydelse idag? Och om det är vinets pris som är avgörande, vad behöver vi då en klassifikation till? Är det inte enklare att läsa på prislappen?

Värt att tänka på!

Vinprovning i Helsingborg 27 februari

Nu är det Helsingborg som gäller. Min hemstad dessutom! Tisdagen 27 februari arrangerar och leder jag en vinprovning på Jacob Hansens hus med lite urval av det mest spännande som händer i Frankrike idag. Mer info nedan i Briefen. Anmäl dig nu!

Vårens resor

Vårens resor närmar sig med stormsteg! Det finns fortfarande tid och plats att anmäla sig till samtliga resor som går under april och maj. Följ till exempel med till ett vårfagert Chablis och Sancerre i början av maj och lär känna skillnaden på dessa krispiga och aromatiska viner som tillhör Frankrikes vita elit. Här finns likheter i jordmån och terroir men vi har två helt skilda druvor. En resa som gör dig till kännare av vinvärldens mest populära gröna druvor, Chardonnay och Sauvignon Blanc. I Chablis hälsar vi bl a på välkända odlare som Laroche och Brocard. I Sancerre bor vi med vidunderlig utsikt över vinrankorna mitt i den lilla högt belägna byn. Flera tillfällen kommer att ges till att smaka de goda lokala getostarna som passar så bra ihop med Sancerre-vinerna. I Bordeaux i mitten av april kommer ni att få se många olika sidor av detta berömda distrikt. Från det lilla, lilla nystartade Château Fontaine Saint Cric i Fronsac till det stora, pampiga Château Smith-Haut-Lafitte i Pessac-Léognan. Vi kommer att träffa flera, mycket intressanta vinmakare som kommer att inviga oss i hemligheterna bakom ett stort Bordeaux-vin. Lunch äter vi tillsammans med våra värdar på slotten. Eller vill ni hellre lära er hur klassificeringen är uppbyggd i Côte d’Or eller se de branta sluttningarna ner mot Rhône där Syrah-druvorna växer till Hermitage-vinet, ja då är det bara att anmäla sig till resorna till Bourgogne respektive norra Rhône. Anmäl dig nu!

Extrainsatt resa till Champagne och Chablis 12-15 april

Vi kan dessutom erbjuda en ”extrainsatt” resa som vi gör i samarbete med Vinunic. Resan går till Champagne och Chablis 12-15 april. Mycket bråttom att anmäla sig. Senast 15 februari. hör av dig till mig snarast om du är intresserad att veta mer om denna resa! Anmäl dig nu!

Klicka på blogtoppen

http://www.bkwine.com/images/vote-2.gifBKWine Brief är med på topplistan på LWE (Local Wine Events) av de mest populära bloggarna. Just nu ligger vi på 24 plats med 123 röster. Vi är glada för det och tackar alla som röstat hittills! Men, om alla läsare av BKWine Brief röstade på oss så skulle vi lämna konkurrenterna långt bakom oss! (Förstaplatsen har 2304 röster och BKWine Brief har runt 15.000 prenumeranter.) Vad spelar det för roll? Ingen. Men det är kul att få fler röster. Och ju högre upp i listan vi kommer desto fler kommer att upptäcka BKWine Brief. Och ju mer motiverade kommer vi att vara för att fortsätta att skriva för er. Så rösta på oss, snälla läsare! Du kan till och med rösta en gång per 24 timmar! Klicka på knappen härintill!

Mer om resor

Vi har mer projekt på gång om resorna: Resor på engelska, resor på finska, resor med mer utbildningsfokus, resor för företag med mera. Är du intresserad eller har du kanske några bra tips och råd till oss så är vi mer än glada att höra av dig!

Britt

PS: Tipsa andra om Briefen !

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!