BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, januari 08, 2007

BKWine Brief #42

Nummer 42 av BKWine Brief är nu ute. Du hittar den här. Här är inledningen:

Dekantera, karaffera, lufta,…man kan kalla det olika saker – att en tid innan serveringen hälla over vinet på en karaff. Ibland hör man vissa som vill göra en distinktion mellan att karaffera och att dekantera men det är ganska onödigt hårklyveri. Den traditionella orsaken till att dekantera är ju att man på så sättet kan bli av med bottensatsen i flaskan. Ett gammalt, lagrat vin kan ha en fällning som man låter vara kvar i flaskan när man försiktigt häller över vinet på karaff. Nu är det ju i verkligheten inte så ofta man har det problemet. Hur ofta dricker man egentligen vin med en besvärande fällning? Ett kanske ännu viktigare skäl till att dekantera är låta vinet ”luftas” för att få det att ”öppna sig” mer innan man dricker (och det är det här hårklyvarna insisterar på ska kalls karaffering och inte dekantering). Och faktum är att det är en verkligt bra idé att göra. Vi gör det nästan för alla röda viner vi dricker hemma, och även många vita. Att hälla upp vinet på karaff en timme eller två innan serveringen kan helt enkelt få vinet att smaka mer och bättre. Har man ingen karaff tillgänglig kan man ju alltid hälla upp vinet i någon annan behållare (litermått,...) och sedan tillbaks på flaskan. Väldigt många vinodlare som vi besöker insisterar på att det ger ytterligare en dimension till vinet. Och ibland rekommenderar de att man ska dekantera vinet redan på morgonen inför kvällens middag, eller till och med dagen innan! Så du behöver knappast vara orolig för att du dekanterar för lång tid innan middagen – ju längre innan desto bättre. Utom om du har en gammal, skör bourgogne från sjuttiotalet eller liknande i flaskan förstås...

Rimtävlingen

Vinnaren i vår julrimstävlling blev Olle Nordahl. Ett av hans bidrag (han hade flera) löd så här, för en inslagen flaska champagne:

Njut av denna Quantum Satis
Enligt Churchill kall och torr och gratis

Olle är till vardags konsult inom vinbranschen www.oenologen.se och på fritiden amatörpoet (exempel finns på siten). Vi önskar trevlig läsning till vinnaren med en årsprenumeration på VinNytt.

Rösta på vår blog!

Siten LocalWineEvents har gjort en lista på mest populära (?) vinbloggar. BKWine Brief Blog ligger just nu ”bara” på 53e plats. Vi behöver bara några röster till för att komma upp på första sidan (top 50) och ”bara” 1018 röster för att komma upp till första plats... Lägg din röst för oss här! (eller klicka på knappen nedan i Briefen)

Res med BKWine

Är det inte dags att planera in en vinresa eller matresa i vår? Ta en titt på det nya reseprogrammet för våren och låt dig lockas. Anmäl dig nu, innan det är för sent!
  • Bordeaux, 18-22 april
  • Rhône, 25-29 april
  • Dubbelklassikern, Chablis & Sancerre, 2-6 maj
  • Bourgogne, 9-13 maj

Rekryteringskampanj

I augusti drog jag igång en rekryteringskampanj för att nå upp till 10.000 prenumeranter på Briefen till slutet på året. Då var ni drygt 7000 som prenumererade på Briefen. Tyvärr gick kampanjen inte riktigt i mål. Fast bra nära. Nu är det 9416 som prenumererar på Briefen. 584 ifrån målet. Fast inte illa tycker jag. (Och för den engelska versionen blev det tvärt om: Jag började med 3000 och siktade på 4000, ett mål som överskridits gott och väl, eftersom det nu är 4517 engelska prenumeranter. Så totalt sett blev det bara ynka 63 som saknades...) Tack till alla er som hjälpt till! Tack till alla som tipsat vänner och bekanta! Tack till vinklubbarna som motiverat sina medlemmar att prenumerera! Och till alla andra!

Men ändå – tipsa gärna fler om Briefen!

Britt

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!