
En annan som fått mycket uppmärksamhet är Moreno Degrassi. Han vill visa att det går mycket bra att göra annat än bara malvazia och teran i Istrien. Han odlar 16 olika druvor. Här finns en trevlig Chardonnay som smakar exotisk frukt och vit persika och den enda viogniern i Istrien. Och cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, petit verdot med flera druvor. Han har dock inget emot de inhemska druvorna. Han tror att Istriens framtid ligger i att utnyttja den speciella terroir man har, men att vinerna bör göras lättdruckna och mjuka. Terans temperament tämjer han med eklagring, ”syran dämpas lite då” menar han. Det märks att han anpassar sig till ett internationellt klientel. Vinerna är välgjorda med bra syra men har mindre ursprungstypiskhet än hos till exempel Tomaz, Matosevic och Kolsovic. Degrassi har 25 hektar totalt, och en produktion av 130 000 flaskor. Han säljer fortfarande mest inom Kroatien men exporten ökar för varje år
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar