
Hans storsäljare är den rena och friska Malvazija Alba. Den buteljeras tidigt efter en jäsning och kort lagring på rostfria ståltankar och får aldrig skalkontakt (annars vanligt i Istrien) utan här är han ute efter en frisk, blommig karaktär. Det är ett uttrycksfullt vin med fin mineralitet och liten bitterhet på slutet som är typisk för malvazia från Istrien.
Förutom mineraliteten och den trevliga bitterheten på slutet så är akaciablommor ett tydligt karaktärsdrag hos malvazia. Kanske är det därför odlarna i Istrien experimenterar med att lagra sina viner på akaciafat. ”Vi har en lokal tunnbindare som jobbar med akaciaträ”, berättar Ivica, ”det är ett ganska hårt trä att arbeta med och det ger mycket smak. Jag använder 15 % akaciafat och aldrig nya fat utan 4-6 år gamla. Akacian ger lite rökiga toner till vinet och även lite honung men den tar inte bort druvans inneboende friskhet.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar