BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, maj 02, 2011

BKWine Tips: Champagne Tarlant

Högst upp i den lilla byn Oeuilly strax väster om Epernay hittar vi Champagne Tarlant, en familjefirma med 14 hektar vinmark. Utsikten över byn och vinfälten är magnifik. Och det är Tarlants champagner också. De är inte bara av bra kvalitet utan har även en personlig karaktär. ”Det är tack vare vår stora passion för le terroir”, berättar Benoit Tarlant. De 14 hektaren består av flera olika typer av jordmån, det rör sig i själva verket om en mängd små markplättar, hela 60 olika. Det är viktigt att påpeka, tycker Benoit, att champagne faktiskt är ett vin, och inte bara en festdryck. Själv lägger han ner stor möda för att basvinet ska vara av hög kvalitet. ”Normalt sett har vi en alkoholhalt på mellan 10,8 och 11 % på basvinet och en hög syra, 8 gram per liter. Syran behövs, den ger ett viktigt stöd till vinet”, säger han.

Tarlants storsäljare är något så ovanligt som en Zero Brut , en helt torr champagne, utan något tillsatt socker. Champagne Tarlant Zero Brut Nature görs med en tredjedel vardera av chardonnay, pinot meunier och pinot noir. Det är frisk och mycket god champagne med citrustoner som passar utmärkt som aperitif eller till skaldjur. Annat intressant från Tarlant är La Vigne d'Antan, en 100 % chardonnay från oympade vinrankor, Rosé Zero – mycket ovanligt! – och den komplexa och fylliga prestigecuvéen Cuvee Louis, med tio års lagring på sin fällning.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!