BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, maj 04, 2011

Vad händer på Blaxta Vingård i Sörmland?

Göran Amnegård är en av de personer som försöker trotsa element och odla vin i Sverige. Han har också fått en hel del uppmärksamhet, framför allt för sina söta viner (”isviner”). Så här berättar han om 2010:

”Förra året var kantat av en idealisk växtsäsong där förra vinterns rekordsnö (dock utan tjäle) resulterade i att vinstockarna blev inbäddade och klarade kylan i luften galant. Snön smalt rekordsnabbt och vårsolen behövde inte smälta någon tjäle så våren var rekordtidig. Sommaren varm och solig med temperaturer långt över medel, allt följt av en mild höst och kall december. Resultatet blev en rekordskörd på vidal-druvorna och skörden den 3-4 dec. resulterade i ca 800 liter isvinsmust av god kvalitet.

Jag har i dagarna just buteljerat mitt första helt naturliga vin dvs ett vin helt utan tillsatt jästkultur, stabilisatorer eller svavel (i stället för svavel används ett ämne (bensoat) som utvinns från tranbär). Vinet är Blaxsta Merlot prestige 2008. Med tanke på att jag endast har tre rader i vingården så förstår du säkert att detta vin endast finns i ett fåtal flaskor. Hela årgången består av ca 200 flaskor. Jag har utökat arealen med vidal till 2,7 ha och planen är att utöka till totalt 4 ha fördelat på ca 3,5 ha vidal, 0,4 ha chardonnay och 0,1 ha merlot. Problemet med merlot är att getingarna äter upp skörden (erhåller i bästa fall en årgång på 3 år).”

Intressant att se att även Göran ger sig in i trenden med ”naturliga” viner. Men man kan ju undra vad det gör för skillnad om man tillsätter bensoat eller svavel. Bensoat är ett konserveringsämne, precis som svavel. Vissa sorters bensoat innehåller också svavel och har e-nummer E210-215. Så man kan ju knappast anse att det då är vinifiering utan tillsatser eller konserveringsmedel. Vi önskar Göran lycka till med vinodlingen även detta år!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!