BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, maj 06, 2011

Viner i Istrien / Kroatien, del 1: Magnifik Malvazia!

Letar ni efter lite ovanliga viner som man inte hittar överallt? Motsatsen till allt vad internationella och strömlinjeformade viner heter? Då är ett tips att åka till Istrien.

Istrien är ett kustområde i norra Kroatien. Italien är ett stenkast därifrån och det märks, inte minst eftersom Istrien är en tvåspråkig region. Alla talar både italienska och kroatiska och det italienska inflytandet märks både i gastronomin och i arkitekturen.

Istrien har en lång vintradition men Jugoslavien-tiden gjorde inte mycket för att befrämja kvaliteten. Nya producenter och en ny generation kämpar nu för att få omvärlden att inse att kvaliteten faktiskt har höjts ganska många pinnhål . Exporten har ännu inte tagit fart ännu men omvärlden börjar sakta men säkert intressera sig för dessa viner. Och med rätta! Här finns mycket som är både gott, intressant och spännande. Istrien har 5000 hektar vinodlingar (i storlek ungefär som Saint Emilion) och runt 120 vinproducenter. ”Många av oss är unga, från samma generation och vi strävar efter kvalitet”, säger Ivica Matosevic som har en vingård strax utanför Pula. ”Istrien leder utvecklingen av kvalitetsvin i Kroatien”.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!