
Sergio Hormazabal och Ventisquero satsar mycket på pinot noir. ”Det är en utmaning att odla denna druva, säger Sergio, ”vi håller fortfarande på att lära oss hur vi ska behandla den. Det är en komplex druva som man nog behöver 100 år för att förstå! Ärligt talat, för tio år sedan var pinot noir från Chile inte så bra, men nu ändras det mycket snabbt, kvaliteten höjs för varje år, vi har nya, bättre kloner, nya regioner där den trivs bättre osv. ”

Chiles emblemdruva carmenère lär man sig mer och mer att behandla på rätt sätt. ”Det har hänt mycket de senaste åren med denna druva”, säger Matias Rios, vinmakare på Viña Cono Sur. ”För tio år sedan visste vinmakare inte så mycket om carmenère och gröna aromer var snarare regel än undantag, nu har man lärt sig att skörda sent och att ge druvorna bra med solexponering.” Och nu ser vi fler och fler ”ikonviner” gjorda på carmenère, och inte bara på cabernet sauvignon.
Vi fortsätter i nästa Brief att tala om spännande saker som händer i Nya Världen, både i Chile, Argentina och i Sydafrika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar