BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, juni 15, 2010

Vad händer i Chile, del 3? Nya druvsorter

Casablanca, Leyda, Limarí är bara några exempel på de nya regioner som är på väg att förändra vår uppfattning om chilenska viner. Och det är bara början. “Den bästa terroiren i Chile är inte planterad ännu!”, tror Sergio Hormazabal på Viña Ventisquero. Fernando Almeda hos Torres står i startgroparna för att plantera vingårdar med en för Chile helt ny jordmån, nämligen Priorat-liknande skiffer. Första årgången blir 2012 och druvorna blir bl a pinot noir. Både han och Miguel Torres Maczassek är nämligen överens om att pinot noir har en stor potential i Chile. Och det är det fler som tror.

Sergio Hormazabal och Ventisquero satsar mycket på pinot noir. ”Det är en utmaning att odla denna druva, säger Sergio, ”vi håller fortfarande på att lära oss hur vi ska behandla den. Det är en komplex druva som man nog behöver 100 år för att förstå! Ärligt talat, för tio år sedan var pinot noir från Chile inte så bra, men nu ändras det mycket snabbt, kvaliteten höjs för varje år, vi har nya, bättre kloner, nya regioner där den trivs bättre osv. ”

Syrah är en annan druva som kommer starkt i Chile. Viña Maipo har flera spännande syrah-projektet på gång. ”Alla gör Carmenère... vi ville hitta något mer originellt och syrah är min favoritdruva”, säger chefsvinmakaren Max Weinlaub. Och Ventisquero samarbetar med John Duval (stor syrah-specialist efter att varit ansvarig för Penfolds Grange under många år) för sitt prestigevin Pangea från Colchagua.

Chiles emblemdruva carmenère lär man sig mer och mer att behandla på rätt sätt. ”Det har hänt mycket de senaste åren med denna druva”, säger Matias Rios, vinmakare på Viña Cono Sur. ”För tio år sedan visste vinmakare inte så mycket om carmenère och gröna aromer var snarare regel än undantag, nu har man lärt sig att skörda sent och att ge druvorna bra med solexponering.” Och nu ser vi fler och fler ”ikonviner” gjorda på carmenère, och inte bara på cabernet sauvignon.

Vi fortsätter i nästa Brief att tala om spännande saker som händer i Nya Världen, både i Chile, Argentina och i Sydafrika.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!