BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, juni 14, 2010

Vad händer i Chile (del 2)? Terroirens betydelse

“Vi har visat marknaden att vi kan göra bra druvviner, utmaningen nu är att utnyttja den terroir vi har”, säger Miguel Torres Maczassek, femte generationen Torres, sedan nyligen permanent bosatt i Chile.

Och terroir verkar vara honnörsordet för dagen.

Santiago Margozzini, chefsvinmakare på Montgras i Colchagua menar att Chile är mitt i en terroir-revolution. ”Chile startade slutet av 80-talet en teknisk revolution, med rostfria ståltankar, kalljäsning och lagring på ekfat. De senaste fem åren har det i stället gällt att hitta det perfekta läget för varje druvsort. Vi har lång väg kvar att gå, men vi blir bättre och bättre. Vi har visat att vi kan göra billiga, pålitliga viner, men nu vill vi konkurrera även på högre nivå”.

Att det inte säger så mycket i vilken dal man har sin vingård, det verkar alla vara överens om idag. Det viktiga är att precisera var i dalen vingården ligger. Sergio Hormazabal på Viña Ventisquero påpekar att klimatet varierar mycket mer i öst-västlig riktning än i nord-sydlig riktning. Hur nära är man till Anderna respektive Oceanen? Det är det som är det viktiga.

Nya regioner öppnar nu dörrarna för nya druvsorter i Chile. ”I Central Valley var vi mycket begränsade vad gäller druvsorter”, menar Marcelo Papa. ”Tack vare nya, svalare regioner har kvaliteten på vita viner förbättrats enormt de senaste 5 åren.”

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!