BLOGGEN HAR FLYTTAT!
Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!
Den finns nu på BKWine Magazine.
Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.
Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!
Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!
Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!
fredag, juni 11, 2010
Vad händer i Chile? (del 1 - en nylig resa dit)
Chile är ett vinland i förändring. Efter att troget levererat pålitliga men ganska enkla viner under tjugo års tid så tycker många producenter att det är dags att visa att Chile faktiskt kan mer än så. Och det är mycket på gång. Nya regioner odlas upp, nya druvsorter introduceras, nya idéer föds... Sättet att göra vin på har förändrats, säger Marcelo Papa, chefsvinmakare på Concha y Toro, Chiles största vinproducent. ”Nu är det mer finess och mindre extraktion som gäller och man börjar förstå att jordmånen har betydelse.” Rafael Tirado, vinmakare hos VIA Wines, strävar också efter elegans i sina viner och inte för mycket kraft. ”Vi förstår nu bättre vad konsumenterna vill ha, de vill ha drickbara viner, inte tunga viner”. Fler och fler talar om vikten att inte skörda övermogna druvor. ”Övermogna druvor gör att man förlorar stilen, det är frukten som ger personlighet”, säger Fernando Almeda, vinmakare sedan 11 år tillbaka hos Miguel Torres. Hos Indomita i Casablanca är Roberto Carrancá Silva inne på samma linje. Han strävar efter att få ner alkoholhalten genom att ha ett stort bladverk som skuggar druvorna och hindrar överdriven solexponering.
”Det är lätt att göra vin i Chile”, säger Patrick Valette, ursprungligen från Bordeaux, på VIK Millahue, ”klimatet är torrt och här finns gott om vatten för att bevattna. Men vill man göra hög kvalitet så måste man tänka på alla små detaljer och inte lämna något åt slumpen, inte minst skördedatumet är viktigt. Det gäller att inte skörda så sent så att druvorna är övermogna men heller inte så tidigt att tanninerna är hårda.”
”Det är lätt att göra vin i Chile”, säger Patrick Valette, ursprungligen från Bordeaux, på VIK Millahue, ”klimatet är torrt och här finns gott om vatten för att bevattna. Men vill man göra hög kvalitet så måste man tänka på alla små detaljer och inte lämna något åt slumpen, inte minst skördedatumet är viktigt. Det gäller att inte skörda så sent så att druvorna är övermogna men heller inte så tidigt att tanninerna är hårda.”
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vår nya blogg finns här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar