BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, augusti 27, 2009

Välkommen till BKWine Brief nummer 73, augusti 2009

Vad avgör egentligen om en restaurang har en ”bra” vinlista? Det finns flera som delar ut priser till restauranger med bra vinutbud. Till exempel föreningen Munskänkarna som har en tävling för vinlistor (men som utesluter stockholmsrestauranger om vi minns rätt). Eller tidningen Wine Spectator, som kanske blivit mest känd för att den för något år sedan delade ut ett pris till en restaurang i Italien som inte existerade… Men för oss då, vad är en bra vinlista? Det handlar nog mest om inspiration, intelligens och upptäckarglädje. Att det finns många viner på listan är definitivt inget som i sig är bra. Det finns många långa vinlistor med trist urval, till exempel 25 olika bourgogner, men alla från samma trista négociant.

Nej, en bra vinlista är en där man hittar något intressant och spännande i varje kategori, som passar med maten man serverar. Det kan gärna vara något oväntat och inte så känt, så att vi får chans att upptäcka något nytt. Det är ett stort minus om listan i stort sett bara innehåller Bordeaux, Bourgogne och Champagne (om restaurangen är i Sverige är ”tråkiga listan” istället nog Syditalien, Sydafrika och Australien). Hellre en handfull väl valda inspirerande viner än en lång lista med säkra kort.

Sen är det förstås en fördel om man har ett bra urval viner på glas. Inte heller den listan behöver vara lång. Det räcker även här att den är inspirerad. Vad vi definitivt inte gillar är när vinerna på glas serveras i 25-centilitersportioner. Allt för många viner på glas, speciellt i Sverige, serveras i så stora portioner att man inte gärna beställer in två glas. Istället är det ett extra plus om man kan beställa extra små portioner, provningsportioner på kanske ca 8 cl, så att man kan ta in flera olika viner och jämföra.

Sen finns det ju en del ”hygienfaktorer”: Det måste framgå vem som har gjort vinet. En lista där det bara står t.ex. ”Bourgogne Saint Véran” är meningslös (ungefär lika meningslöst som om det bara står ”Shiraz, Australien”). Och sen måste förstås årgången vara med. Om det dessutom finns en liten beskrivning av både vad det är för stil på vinet och en kort berättelse om vinproducenten och vindistriktet är det ett stort plus. Då kommer restaurangen säkerligen att sälja mer vin, och restauranggästen kommer att få en mycket bättre vinupplevelse.

Just idag har vi en ganska dyster och regning svensk sommardag i småländska skogarna. Då vandrar lätt tankarna till höstens vinresor… Vi har platser kvar på flera av höstens resor:
- Österrike i början av september (bråttom!)
- Bordeaux i skördetid
- Champagne
- Toscana med matlagning och vin
- Bourgogne med vinkurs

För 2010 har vi, som du kanske sett, redan lanserat de två första resorna:
- Tryffel och vin i Provence och Rhone i februari
- Sydafrika: vin, mat, safari, i mars

Anmäl dig nu! Här!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen !

Läs hela BKWine Brief #73 här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!