BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, maj 29, 2009

Gör din egen Bordeaux

CrushPad har funnits några år i Kalifornien. Det är ett sätt att till (relativt) låg kostnad göra sitt eget vin. De samarbetar med olika vinproducenter och som medlem/kund får man möjlighet att nästa göra ett eget vin. Man får druvmaterial från utvalda samarbetspartners (kända vingårdar som levererar druvor) sen får man hjälp av experter med att gör sin alldeles egna microcuvée av vin på en vingård. I Kalifornien verkar modellen blivit en framgång. Nu börjar CrushPad med verksamhet i Europa. Man samarbetar i första hand med Chateau Teyssier i Bordeaux och Jonathan Malthus där vinerna kommer att tillverkas. Och sen har man bara att så småningom transportera hem flaskorna till källaren. ”Våra kunder kan förverkliga drömmen om att äga en vingård till en bråkdel av kostnaden” säger Stephen Bolger, chef för Crushpads verksamhet i Europa. Mer på www.crushpadwine.fr och www.crushpadwine.com

Petition om gårdsförsäljning av vin

Det finns ju en handfull svenska vinproducenter idag. Ska de få lov att sälja sin produktion på gården i en gårdsbutik – en vinbutik? Ja, säger vinproducenterna. Det är ju i många fall den enda försäljningsmöjlighet de har, annat än att exportera… Nej, säger myndigheterna (och även förslaget till ny alkohollag). Det vore att undergräva den svenska monopolmodellen, menar de. (Man kan ju då hålla i minnet att bara lite drygt 50 % av all alkohol som konsumeras i Sverige levereras genom monopolet, dvs har köpts på Systembolaget. Resten, dvs nästan 50 %, går inte alls genom monopolet.) För att främja sin sak har de svenska vinproducenterna startat en namninsamling på VinSverige.se. Surfa in på VinSverige.se om du vill ”stödja landsbygden och den svenske vinbonden” som de uttrycker sig. vinsverige.se

Vinproducenten Gallo attackerar matbutik i Seattle

E&J Gallo är en av världens största vinproducenter, baserad i Kalifornien. The Spanish Table är en liten speceributikskedja i Seattle med fyra butiker, specialiserad på spansk mat. Gallo har hotat att dra speceributiken inför rätta därför att de säljer pasta tillverkad i Spanien av den spanska pastaproducenten Gallo. EJ Gallo hade gett speceributiken till 16 april att ta bort all pasta med märket Gallo från sina hyllor men redan den 14 april tog man ändå fallet till domstol. Finns det inte bättre saker att ägna sig åt för en vinproducent än sånt? Läs mer: Modesto Bee eller se videon king5.com

torsdag, maj 28, 2009

Frankrike sponsrar 1000 ost- och vinfester

Frankrike har lanserat en kampanj i 19 olika länder (USA, Kanada, Spanien mm) där vem som vill kan skriva upp sig på en lista för att vara med och arrangera ett ost- och vinpartaj. 1000 utvalda kommer att få sin ost- och vinfest betald av Frankrike, med enda motprestation att man skriver om hur det gick. I festpaketet ingår också ett franskt förkläde och en CD med musik av Carla Bruni (italienskfödd fransk sångerska, numera gift med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, som inte dricker vin… Hur får man det att gå ihop?). Man har en budget på 1,6 miljoner euro för att på detta sätt föra fram fransk gastronomi och franska viner. Projektet leds av den Sopexa, den franska jordbruks- och vinpromotionsorganisationen. Vi undrar hur man får den här kampanjen att gå ihop med den anti-vin-propaganda som man ägnar sig åt på hemmaplan i Frankrike. Varför inte lansera kampanjen i Frankrike också? Eller är det så att franska myndigheter tycker att det är bra om man dricker mer vin, bara det inte är i Frankrike? Wall Street Journal och di.se

Bordeauxprimörerna sjunker i pris

Inte helt oväntat har priserna på bordeauxprimörerna (årgång 2008) sjunkit kraftigt när slotten offentliggjort de priser som de vill ha. Som vi rapporterade i förra Briefen var Angélus först ut med en sänkning på 40 %. Många andra slott har nu också ”släppt” sina priser. Det är sänkning över i stort sett hela linjen på mellan 10 % och 40 % och ibland mer. Ch Yquem sänkte med 59 %. Läs mer t.ex. på New Bordeaux och newbordeaux.blog.co.uk. Men som konsument ska man kanske inte jubla allt för mycket med tanke på de fantastiska prishöjningar som vi haft under de senaste åren. Priserna kommer kanske ner till bara ”dyrt” från ”olösbart”. Mer: Les Echos

tisdag, maj 26, 2009

Australien är som Bordeaux, fast tvärt om

Australien har ryktet om sig att bara vara en (osinlig) källa för enkla och billiga priser, och Bordeaux har (tack vare Cru Classé-slottens ohejdade prisökningar under senare år) en image att vara ett vindistrikt som endast producerar så dyra viner att ingen normal konsument har råd att köpa dem. Båda lider av att det är bilder som inte överensstämmer med verkligheten: Australien har idag många ambitiösa vinproducenter som gör högklassiga viner. Och i Bordeaux finns det massor med vinodlare som gör mycket prisvärda viner i mycket rimliga prisklasser (8-18 euro). (Tyvärr hittar dessa sällan till svenska Systembutiker.) Australiens ambitiösa producenter har nyligen fått en del uppmärksamhet i pressen, av t.ex. Jancis Robinson i FT och Mike Steinberger i Slate. Nu väntar vi bara på några artiklar från JR & co. om billiga Bordeauxer!

Nytt från vinekonomerna

American Association of Wine Economists publicerar regelbundet rapporter om ämnen som har med vin att göra. Nyligen publicerade ”papper” handlar om så varierande ämnen som:
- Can People Distinguish Pâté from Dog Food?, och
- When does the Price Affect the Taste? Results from a Wine Experiment
De finns att läsa här: www.wine-economics.org/workingpapers/

måndag, maj 25, 2009

Systembolagets nyheter 1 juni 2009 samt nya årgångar

Bäste vinvän,
Denna månad bjuder på lite färre produkter än det stora maj-släppet. Inräknat nya årgångar som släppts sedan april har jag provat igenom ca 160 drycker med varierande intryck. Prio ett denna månad är nyheterna som släpps måndagen den 1 juni och bästa laguppställning har de röda nyheterna.

Låt mig dock få börja med två toppnummer, de två champagnerna 1996 Henriot Millésimé Brut och Jacques Selosse Brut Initial som båda håller (förväntad) hög klass där Henriots fina mognadton redan idag ger en härlig ”drick nu” känsla. Däremot tycker jag månadens roséchampagne, 2000 Pol Roger Brut Rosé, känns som ett nedköp, ett vin som behöver lagring men där jag tvekar om framtida stordåd?

Betydligt roligare är att kunna anmäla en för mitt tycke riktigt god och välpolerad stilla rosé, 2008 Castello di Ama Rosato, en rosé som toppar min lista som solklart årets rosé på bolaget. Lite dyr (139:- / 600flaskor) men är värd varenda krona.

Jordgubbarnas glada tid närmar sig snabbt och till dem rekommenderar jag alltid ett sprudlande sött Moscatovin, så gläds åt att även detta år kommer ett par typiska och goda Moscato d´Asti, båda naturligtvis från 2008 då dessa viner aldrig vinner på lagring. Bäst av de båda är Prunotto´s vin som har de där friska, lätta men samtidigt rejält söta komponenterna som passar så fint till jordgubbarna. (Obs! Häll naturligtvis vinet över jordgubbarna – inte i glaset!)

Bland de vita nyheterna känns det däremot lite dämpat, med förväntade bästaviner från Bourgogne genom de korrekta, välbyggda 2007:orna Chablis Grand Cru Les Clos och Puligny-Montrachet där den senare just nu känns behagligare genom en bättre integrerad ek men båda bör lagras och kommer att utvecklas med åren. Inga fynd men väl så prisvärda vita!

Från Portugal kommer dock ett roligt och lite annorlunda vitt vin, 2007 Chocapalha Reserva White Wine, idag outvecklat men med en spännande framtid som bör kunna lyfta fram hela potentialen i detta rena frukt- och bärpackade vin.

Bättre då att leta bland de röda där jag efter ett par genomprovningar kunde summera upp en hel rad med röda nyheter som jag tycker är mer än prisvärda. Leta i mina provningsnoter nedan efter +-märkta viner så ser Du själv.

Mest rött för pengarna denna månad blir det tveklöst med köp av en 2008 Sendero Merlot, ett fruktig inställsamt vin för grill och sommarkväll. Inga krusiduller men rakt på och en ”just juice” som faktiskt kan sparas något med stöd av sina tanniner.

Går vi upp lite i kvalitet kommer denna månad chansen att prova inte mindre än tre Dolcettoviner där 2008 Renato Ratti Colombè ger mest för pengarna men där kanske 2007 Sirì d´Jermu Dolcetto har aningen mer av komplexitet och kraft? Lägg så till en flaska av 2008 Dolcetto d'Alba Vigna la Costa och vips har Du en miniprovning på denna ofta lite hunsade druva. Lite i samma stil och också från Piemonte är det utmärkta Barberavinet 2006 Elio Grasso Vigna Martina, en prestigebarbera som visar upp vad druvan i sina goda stunder förmår.

Om vi flyttar oss väster ut i rak sidled hamnar vi i Châteauneuf-du-Pape och hittar månadens bästa röda vin det mycket koncentrerade och täta 2006 Domaine du Pégau Cuvée Réservée, ett rött i monsterklassen med massor av frukt och kraft, stor potential men kanske med aningen för hög alkohol – tiden får utvisa. Ett annat rött i alkoholdriven stil är det förvånansvärt välintegrerade sydafrikanska 2006 Boekenhoutskloof Syrah som är befriande fritt från bakelit och styrenplast i näsan. Denna Syrah bör kunna utvecklas väl och bör lagras i Din källare ett bra tag.

Enda röda vinet för Dig som vill köpa moget och dricka direkt är den utmärkta och fikontypiska 1998 Radici Taurasi Riserva som Du kan öppna redan nu eller spara ytterligare några allt efter tycke och smak.

Bland de nya årgångarna hittade jag denna gång mindre än väntat. Många nya årgångar löser av men få har lyft vinet från tidigare år. En bra champagne från toppåret 2002, Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, bör noteras liksom de nya röda årgångarna (2007) av Crozes-Hermitage Les Launes och Fonterutoli. Båda två riktigt bra och ursprungstypiska väl värda köp och lagring. Även nya 2006:orna Corte Giara Amarone och Masi Amarone Costasera kan rekommendera för källarförvaring. Bland de vita var det magert och enda vin jag vill lyfta fram som ett vitt av klass är nya krispiga 2007 Pouilly-Fumé från Fournier.

De s.k. sommarölen ramlar nu på oss och verkar främst vara ett knep för att sälja på oss lätta lageröl som vi annars skulle undvika. Endast Oppigård kommer undan med hedern i behåll med sin härliga 2009 Oppigårds Summer Ale men när gjorde å andra sidan Oppigård ett dåligt öl senast? I juni kommer också två nya öl i den riktiga tungviktsklassen där Nils Oscar har bryggt en 2009 Nils Oscar Saison, ett mycket mättat öl för kalla sommarnätter. Vill Du toppa detta öl får Du köpa en flaska av det superfylliga men aningen alkoholtunga prestigeölet Double Dead Guy Ale som brädar det mesta i komplexitet. 139,70 kr för en butelj känns dyrt men kostar det så smakar det…

Till sist, Du som genom åren har uppskattat cognac från Grönstedts nu kommer 2009 Grönstedts National som enligt rykten blir den sista ”riktiga” Grönstedten. Mycket har ju ändrats sedan V&S såldes och vart Grönstedts tar vägen vet väl ingen riktigt idag. Sverige med Norrland, Finland eller tillbaks till Frankrike?

Nu till mina listor och först nyheterna i juni. . .

Jack Jakobsson, BKWines utsände provare i Stockholm

Listorna och hela bedömningen av lanseringen hittar du på siten (klicka här).

Kommentera gärna om vad du själv tycker!

fredag, maj 22, 2009

BKWine på amerikansk radio

The Wine Fairy, eller Wine and Dine Radio, www.winefairy.com är en internetradio (podcast) som bara handlar om vin. Den finns även på iTunes för de som föredrar äpplen. För lite sedan var BKWine ”dagens gäst” hos radioshowens skapare, Lynn Krielow Chamberlain. Lyssna på programmet med BKWine och Per här eller anslut dig till deras station på Live365.com eller på vinvillage.com

onsdag, maj 20, 2009

Revolutionerande champagne-”kork” lanserad av Alcan och Duval-Leroy

Även champagne lider av problem med dåliga korkar och ojämn kvalitet. I dagarna (5 maj) har Champagne Duval-Leroy, som första champagnehus lanserat en champagne med en ”revolutionerande” ny kork, kallad Maestro. Fast egentligen är det en kapsyl, den enligt många idealiska förslutningen för champagne. I stort sett all champagne spenderar ju minst 15 månader och ofta upp till tre, fyra eller ibland fler år på flaska försluten med kronkapsyl – efter andra jäsningen, när vinet åldras på flaska (med bottensats i) innan det dégorgeras, dvs omförsluts när man tar bort bottensatsen. Tyvärr skulle ingen kund acceptera att öppna en champagneflaska med en kapsylöppnare (även om Domaine Chandon i Australien gör ett sånt vin) tror man hos producenterna. Alcan har nu löst de två problem med sin nya förslutning: man behöver ingen kapsylöppnare och man får det så viktiga ploppet när korken öppnas, precis som med en ”riktig” kork. Och dessutom är det ingen risk för korksmak. Se hur det fungerar på vår video med den nya champagneförslutningen: på franska med Carol Duval-Leroy, chef på Duval Leroy, eller på engelska med deras internationellt ansvarige på BKWine TV: youtube.com/bkwine (Missa inte att du kan titta i HD, med en bra bredbandsanlutning!)

Månadens vin: Losada, Bierzo, Spanien

http://www.bkwine.com/images/losada.jpgDenna månad vill jag lyfta fram ett vin som utan hämningar vällustigt vältrar sig i härlig frukt, mjuka tanniner och läcker vaniljglass. Ett ofiltrerat blålila rubensvin med stor köttig doft, härliga inslag av plommon och björnbär toppade med en fin örtighet samt, för en gång skull, en perfekt matchande fatbehandling. Vinet i fråga är 2006 Losada (nr 3156, 128:- från Bodega Losada Vinos de Finca) från Bierzo, delområde till Castilla-Léon (som det stog om i förra Briefen också) i nordvästra Spanien, gjort på den nu så populära röda druvan mencia. Passar utmärkt till Dina första grillpass under våren, tex några feta välstyckade fläskkotletter.

Månadens vin: Gini, Gini, Gini!

Åsa rekommenderar:
Gini, Gini, Gini!
Det är svårt att tröttna på den familjedrivna gårdens Ginis viner. Vi är i Veneto i nordöstra Italien. Närmare bestämt i Monteforte D´Alpone, inte långt från staden Soave. Det är svårt att välja vilket av Ginis viner som är värt att prova. La Froscá är en sofistikerad Soave gjord på druvor från vinrankor som är 50 år gamla. Det har en ovanligt välnyanserad och blommig bukett för druvan garganega. Smaken är frisk med bra struktur (13% alkohol) och mot slutet även inslag av mogen frukt. Jäsning delvis i ståltankar delvis i barrique (ekfat). La Froscá passar bäst till pastarätter eller fisk men även till det som i Italien kalls ”animale da cortile”( djur från gårdsplanen!), det vill säga vitt kött som gris eller kyckling. Pris: ca 170 kr (1200 flaskor lanseras på Systembolaget 1 juni.). www.ginivini.com

tisdag, maj 19, 2009

BKWine Tips: Restaurang L’Olivier du Clavel, Bordeaux

Läget mitt emot järnvägsstationen är kanske inte det mest charmerande men det finns stor anledning att gå till L’Olivier du Clavel i alla fall, och inte bara när man ska med tåget. Köket är förträffligt och priserna mycket rimliga. På lunchen äter man en tvårätters meny med ett glas vin för 16 euro, eller tre rätter för 19, inklusive ett glas vin(!), och på kvällen tre rätter för 29 euro. Vi har ätit en mycket god risotto med pesto och grillade räkor, brochette med pilgrimsmusslor, parmesan och grön sparris, ankbröst med mango och polenta. Allting mycket vällagat och välsmakande. De har också ett hyfsat (inte stort men trevligt) urval av viner på glas.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Domaine Philippe et Vincent Jaboulet, Mercurol

Efter 30 år som produktionsansvarig för välkända familjefirman Paul Jaboulet Aîné i Tain l’Hermitage, så skapade Philippe Jaboulet och hans son Vincent sin egen vingård, Domaine Philippe et Vincent Jaboulet, i Mercurol, tre kilometer söder om Tain. Vincent är önolog och har tidigare jobbat bl a i Australien och han är femte generationen Jaboulet som gör vin. Produktionen består av Crozes-Hermitage, vit och röd Hermitage och Cornas. Vinerna håller en fin och jämn kvalitet.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Quinta do Mouro, Estremoz, Alentejo

Miguel Louro, som också har ett annat (kanske mer välbetalt?) jobb som tandläkare i Evora (och ser lite ut som Salvador Dali), och hans son Luis, sköter om denna högklassiga egendom på 30 hektar i Alentejo. ”Våra viner är hantverksviner”, säger Miguel, ”allting görs för hand. Hemligheten med bra viner är fina och välmogna druvor och liten avkastning.” Vinerna känns klassisk portugisiska med en liten örtighet och har en härlig frukt.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Quinta da Gaivosa, Cumieira, Douro-dalen

Domingos Alva de Sousa och hans son har specialiserat sig på DOC Douro-vin och inte portvin i den dramatiska portvinsdalen. Familjen har 110 hektar utspritt på 5 olika egendomar. Hemligheten med vinernas fantastiskt fina kvalitet är bl a de gamla vinrankorna, en del över 100 år.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

måndag, maj 18, 2009

Välkommen till BKWine Brief nummer 70, maj 2009

Sommaren nalkas

Är nyligen hemkommen från Veneto. Där finns ju de berömda amaronevinerna. Det är nog nästan det enda vin som många svenskar gladeligen betalar mer än 2-300 kronor eller mer för. Det är spännande viner, mycket kraftfulla, med en ganska speciell karaktär (och speciell tillverkningsmetod). Jag har varit där några gånger nu och faktum är att det som varit mest spännande varje gång, kanske lite förvånande, är inte amarone (jovisst, de är bra också) utan soavevinerna! Förr i tiden var Soave ett lätt, anonymt på gränsen till oidentifierbart vin, men vad det har förändrats. Nu hittar man karaktärsfulla, ibland kraftfulla och alltid friska vita viner där. Med en liten mandelton. Om man vet vilken producent man ska leta efter förstås! Mycket ny teknik, och en hel del experimenterande. En del använder kryoextraktion, eller lätt appassimento (torkade druvor) eller sent skördade druvor. Eller helt enkelt kompetent vintillverkning! Ett vin att återupptäcka om du hade samma förlegade uppfattning som vi.

Några andra tips på viner som kan vara intressant nu när sommaren nalkas, om vi hoppas på varmt väder: röda Loire på cabernet franc; rosso di montalcino, den lättare (och billigare) varianten av Brunello; ett krispigt torrt tyskt vitt vin, eller varför inte ett från Österrike; vit Bordeaux, mycket underskattad; en frisk Gaillac eller Fronton; … Jag kan fortsätta länge.

Ekoviner

Det talas mycket om ekologiska viner i Sverige och på Systembolagets website är det så praktiskt ordnat att man kan söka på ”ekologiskt odlade jordbruksvaror”. Man kryssar bara i en ruta. Och då tror man naturligtvis att man ska få upp alla viner som är ekologiskt odlade som finns i sortimentet, ordinarie och tillfälliga. Men så är icke fallet visade det sig härom sistone. Jag fick inte upp kända, biodynamiska odlare som Coulée de Serrant och Domaine Huet fastän de bevisligen fanns i sortimentet. Så jag skickade ett mail till kundtjänst och frågade varför. Först fick jag ett lite förvirrat svar där kundtjänst påstod att de viner jag nämnde inte fanns kvar längre vilket de ju uppenbarligen gjorde. Jag skickade ett nytt mail och då kom det ett nytt svar, nämligen att ”vi anger inte eko-märkning på det exklusiva sortimentet”. Det exklusiva sortimentet?

En minst sagt märklig inställning tycker jag. Och vem bestämmer vad som är exklusivt eller inte? Men inte ens den versionen stämde när jag kollade upp det.

Det finns faktiskt viner som kostar både 250 och 369 kronor som är eko-märkta, och Domaine Huet kostar bara drygt 200. Så var finns logiken? Inte på Systembolaget i alla fall. Det vore bättre om Systembolaget helt tog bort eko-märkningen, eller gjorde sig ansträngningen att göra det på ett korrekt och seriöst sätt.

Och man kan ju fråga sig varför Systembolaget ska för fram eko-märkta viner över huvud taget. De ska ju vara märkesneutrala, och att då föra fram en (relativt godtycklig) grupp viner framför andra är inte särkilt neutralt. Speciellt som hela begreppet eko-viner är mycket diffust till att börja med. (Även om bättre regler och kontroller är på gång.)

Slutsats: om du verkligen är intresserad av eko-viner: informera dig hos producenten (eller importören), men inte hos Systembolaget.

När snålheten bedrar visheten

Visst finns det många orsaker att tänka på sina utgifter idag. Kan man spara lite på det ena eller andra kan det ju vara bra. Men låt det bara inte gå för långt. Vad gäller vin, så kanske det kan vara dags att pröva det där lite mindre kända namnet, än det berömda eller välkända vinet? Även vin är ju i mångt och mycket en marknad som drivs av ”kända namn”. Men tro inte för den skull att du kan få ett bra vin för hur lite pengar som helst.

Pratade just med en person som jobbar som skattekonsult här i Frankrike och han berättade om en av sina kunder, en icke-namngiven vinproducent i Bordeaux. Som för många andra är ju tiderna inte strålande just nu för många vinodlare. Den här personen var dock relativt lyckligt lottat, eftersom han levererade vin till en av de stora varuhuskedjorna. Senaste offertförfrågan hade varit för ett vin för 90 cent. Jo, 90 cent av en euro. Men det trista för producenten var att köparen till slut hade avstått från affären, så nu stod han där med vinet i källaren. Som salt i såret så hade en annan intresserad kommit och förhört sig om han kunde leverera en billig bordeaux. Budget? 50 cent flaskan… Räkna in priset för butelj, etikett och kork och det blir inte mycket kvar. Kan man göra bra vin och sälja till sånt pris? Nej, givetvis inte. Kan man leva på det? Inte heller.

Och tyvärr är det samma sak på den svenska marknaden. Ibland menar folk att det är så bra med Systembolaget för att de är en så stor inköpare, så de kan pressa priserna. Kanske det, men ofta innebär prispressningen att kvaliteten sjunker i motsvarande grad. Man kan inte trolla fram bra vin. Vi pratade nyligen men en annan bordeauxproducent som berättade om en offertförfrågan han fått för en tid sen från Systembolaget. Förfrågan gällde ett vin från en av ”kottarna”, Côte des Francs, Côte de Bourg, Blaye, eller Côte de Castillon. Volymen som efterfrågades var 100 000 buteljer av årgång 2005. Vår bordeauxproducent tyckte det var konstigt. Först undrade han varför man i offertförfrågan buntade ihop de olika ”kottarna”. Som vindistrikt har de egentligen inget annat gemensamt än att ”côte” ingår i namnet, så vilken är logiken, undrade han. Sen kommenterade han årgången: Det är visserligen ingen ”gammal” årgång, men den är slutsåld hos producenterna. Och om någon till äventyrs skulle ha den kvar lär det bero på att det är något problem med just det vinet… ”Det verkar som om det är skrivet av någon som inte förstår sig på hur bordeauxmarknaden fungerar” avslutade han. Kanske det. Jag är inte säker på att alla detaljer är korrekt återgivna, men kärnpunkten är klar.

Glöm inte!

Glöm inte att anmäla dig i tid till en av höstens vinresor. Snart är det ”sista anmälningsdag”, så hör av dig NU i stället för SEN!

Senast 1 juni:

  • Österrike
  • Piemonte
  • Rhônedalen

Senast 15 juni:

  • Katalonien
  • Bordeaux

Senast 1 juli:

  • Champagne
  • Toscana
  • Languedoc-Roussillon
  • Douro, Portugal
  • Bourgogne

Glöm inte bort !

Som sagt, sommaren nalkas, men först ska vi iväg på kanalbåtstur med vinprovning. Puttrandes fram på Canal du Midi gör vi några strandhugg för att besöka några vinproducenter i Languedoc. Undrar just om gendarmerna har blåskontroller på kanalerna?

Britt & Per

PS: Missa inte erbjudandet från Tryffelsvinet längre ner i Briefen till alla läsare.

PS2: Tipsa andra om Briefen !

Läs hela Briefen här!

torsdag, maj 07, 2009

Hur kommer man med i Systembolagets årsredovisning?

Stryk dem medhårs. En helsida i deras senaste årsredovisning är tillägnad detta citat: ”Systembolaget har på sistone lyckats ge de svenska vinkonsumenterna ett riktigt bra utbud även bland världens bästa viner. Förnyelsen inklusive vinauktionerna har gett Sverige en internationellt konkurrensduglig vinmarknad trots fortfarande dåliga incitament och rutiner för att tillfredställa specialiserade önskemål från vinkonsumenterna.”, Anders Röttorp, Vinjournalist på Dagens Industri. Behöver vi tillägga: vi håller inte med. Svenska vinkonsumenter skulle ha ett mycket bättre sortiment och urval utan ett monopol. Och dessutom kommer det från någon som under många år arbetat för, får man anta, marknadsekonomins stärkande (såsom varande utredare på SAF. Han har t.ex. skrivit ”Tio myter om svensk lönebildning”, och ändå underblåser han den stora myten om monopolets förträfflighet).

onsdag, maj 06, 2009

Livingstone-Learmont vinner pris för Rhône-bibel

Det är en tegelsten, men så står där också nästan allt man kan tänkas vilja veta om norra Rhône – av John Livingstone-Learmont. Det är hans senaste bok, men han har redan tidigare skrivit andra böcker (och många artiklar) om Rhônedalens viner. Nu har han tilldelats priset Albert Golay 2009 för sina insatser för områdets viner (tegelstenen och allt annat). www.vitisphere.com Priset är instiftat till att hedra minnet av franska mästaren i sommelleri 1976. Läs mer om boken bland våra bokrecensioner. www.bkwine.com/vininformation/vinbocker.htm

tisdag, maj 05, 2009

Bättre sexuell lust för kvinnor som dricker rött vin

Forskare på sjukhuset Santa Maria Annunziata i Florens har genomfört en undersökning som visar att ett till två glas rött vin per dag ökar den sexuella lusten. Studien omfattar 789 kvinnor mellan 18 och 50 år. Den visade att de kvinnor som regelbundet drack ett till två glas vin om dagen var mer sexuellt aktiva än de som inte drack vin alls eller bara tillfälligtvis. Doser över två glas verkar inte ha studerats. Santa Maria - låter som ett klostersjukhus dessutom. Undrar om det är extra effektivt med Chianti? Läs mer: www.vitisphere.com

måndag, maj 04, 2009

Vinstatistik: Exportsiffror: Spanien går om Frankrike, Nya Världen ångar fram

Den största exportören av vin är Italien, 17,2 Mhl (ner från 18,5 Mhl 2007). På andra plats kommer Spanien: 16,5 Mhl (15,1 Mhl), och på tredje Frankrike, som faller kraftigt till endast 13,6 Mhl (mot 15,2 Mhl 2007). Därmed går Spanien om Frankrike och intar andraplatsen. Ser man det på lång sikt så har ”Nya Världen” gått kraftigt framåt: 2008 beräknas man ha stått för 30 % av världens vinexport, medan EUs 5 största exportörer (Ty, Sp, Fr, It, Po) stod för 61%. Går vi tillbaks i tiden, till första halvan av 80-talet så var siffrorna dessa: Nya Världen 1,6 %, de ”5 stora” 76 %! Man ska dock hålla i minnet att pajen nu är mycket större så ”gamla världens” fall innebär inte att man räknat i volym exporterar mindre, bara att man tappat marknadsandelar på en växande marknad, vilket ofta glöms bort i debatten. (Källa OIV)

Vinstatistik: USA går om Italien i vinkonsumtion

Det som tilldragit sig mest uppmärksamhet i rubrikerna är att USA går om Italien som vinkonsumerande land under 2008. Man dricker mer och mer vin i USA: för 2008 blev siffran 27,3 Mhl, vilket är en uppgång med 0,8 Mhl. I Italien däremot sjönk konsumtionen med 0,7 Mhl till 26 Mhl. Därmed är USA världens andra vinkonsument, distanserad bara av Frankrike där man dricker 31,8 Mhl (ner med 0,4 Mhl). (Källa OIV)

fredag, maj 01, 2009

Vinstatistik: Världens vinproduktion stabil: 269 Mhl

Världens vinproduktion uppskattas 2008 till cirka 269 miljoner hektoliter. Inom EU som har man minskad produktion: 161,6 Mhl, jämfört med 163,7 Mhl 2007. Detaljer: Frankrike -4,6 Mhl, Spanien -2,2 Mhl, och Italien +2,7 Mhl (!). Utanför EU har man däremot totalt en svag uppgång. (Källa OIV)

Vinstatistik: Världens vinkonsumtion ner 2008, men exporten upp

2008 konsumerade vi 2 miljoner hektoliter mindre vin än under 2007. Däremot kan man konstatera att vinmarknaden blir mer och mer internationell. 37 % av världens vin exporterades, dvs dracks upp i något annat land än där det producerades. Det är en kraftig ökning jämfört med början på 80-talet då endast 18 % av produktionen exporterades. Världens vinkonsumtion 2008 uppskattas uppgå till 242,9 miljoner hl. Det innebär en nedgång med 2 Mhl jämfört med 2007. Det är framför allt, ironiskt, i de stora vinproducerande länderna som man ser en nedgång. Inom ”EU-15” sjönk konsumtionen med 2,2 Mhl. Det är första gången på många år som världens vinkonsumtion går ner. (Källa OIV)

Vinimportören Premium Wines läggs ner

Premium Wines är en av de gamla klassiska vinimportörerna i Sverige. För ett antal år sedan köptes företaget upp av det finska statsägda företaget Altia Corporation. Altia äger även Philipson & Söderberg och Bibendum. Nu säger ryktet (tack Vinbanken) att Premium Wines läggs ned, men enligt vad vi förstår som kommer förhoppningsvis personalen att flyttas över till de två systerbolagen. Verkar väl i och för sig vara en rimlig rationalisering. Varför ha tre olika företag som gör samma sak? Inte är det väl någon vinproducent som tror att det inte finns någon länk mellan dem?

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!