BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, maj 18, 2009

Välkommen till BKWine Brief nummer 70, maj 2009

Sommaren nalkas

Är nyligen hemkommen från Veneto. Där finns ju de berömda amaronevinerna. Det är nog nästan det enda vin som många svenskar gladeligen betalar mer än 2-300 kronor eller mer för. Det är spännande viner, mycket kraftfulla, med en ganska speciell karaktär (och speciell tillverkningsmetod). Jag har varit där några gånger nu och faktum är att det som varit mest spännande varje gång, kanske lite förvånande, är inte amarone (jovisst, de är bra också) utan soavevinerna! Förr i tiden var Soave ett lätt, anonymt på gränsen till oidentifierbart vin, men vad det har förändrats. Nu hittar man karaktärsfulla, ibland kraftfulla och alltid friska vita viner där. Med en liten mandelton. Om man vet vilken producent man ska leta efter förstås! Mycket ny teknik, och en hel del experimenterande. En del använder kryoextraktion, eller lätt appassimento (torkade druvor) eller sent skördade druvor. Eller helt enkelt kompetent vintillverkning! Ett vin att återupptäcka om du hade samma förlegade uppfattning som vi.

Några andra tips på viner som kan vara intressant nu när sommaren nalkas, om vi hoppas på varmt väder: röda Loire på cabernet franc; rosso di montalcino, den lättare (och billigare) varianten av Brunello; ett krispigt torrt tyskt vitt vin, eller varför inte ett från Österrike; vit Bordeaux, mycket underskattad; en frisk Gaillac eller Fronton; … Jag kan fortsätta länge.

Ekoviner

Det talas mycket om ekologiska viner i Sverige och på Systembolagets website är det så praktiskt ordnat att man kan söka på ”ekologiskt odlade jordbruksvaror”. Man kryssar bara i en ruta. Och då tror man naturligtvis att man ska få upp alla viner som är ekologiskt odlade som finns i sortimentet, ordinarie och tillfälliga. Men så är icke fallet visade det sig härom sistone. Jag fick inte upp kända, biodynamiska odlare som Coulée de Serrant och Domaine Huet fastän de bevisligen fanns i sortimentet. Så jag skickade ett mail till kundtjänst och frågade varför. Först fick jag ett lite förvirrat svar där kundtjänst påstod att de viner jag nämnde inte fanns kvar längre vilket de ju uppenbarligen gjorde. Jag skickade ett nytt mail och då kom det ett nytt svar, nämligen att ”vi anger inte eko-märkning på det exklusiva sortimentet”. Det exklusiva sortimentet?

En minst sagt märklig inställning tycker jag. Och vem bestämmer vad som är exklusivt eller inte? Men inte ens den versionen stämde när jag kollade upp det.

Det finns faktiskt viner som kostar både 250 och 369 kronor som är eko-märkta, och Domaine Huet kostar bara drygt 200. Så var finns logiken? Inte på Systembolaget i alla fall. Det vore bättre om Systembolaget helt tog bort eko-märkningen, eller gjorde sig ansträngningen att göra det på ett korrekt och seriöst sätt.

Och man kan ju fråga sig varför Systembolaget ska för fram eko-märkta viner över huvud taget. De ska ju vara märkesneutrala, och att då föra fram en (relativt godtycklig) grupp viner framför andra är inte särkilt neutralt. Speciellt som hela begreppet eko-viner är mycket diffust till att börja med. (Även om bättre regler och kontroller är på gång.)

Slutsats: om du verkligen är intresserad av eko-viner: informera dig hos producenten (eller importören), men inte hos Systembolaget.

När snålheten bedrar visheten

Visst finns det många orsaker att tänka på sina utgifter idag. Kan man spara lite på det ena eller andra kan det ju vara bra. Men låt det bara inte gå för långt. Vad gäller vin, så kanske det kan vara dags att pröva det där lite mindre kända namnet, än det berömda eller välkända vinet? Även vin är ju i mångt och mycket en marknad som drivs av ”kända namn”. Men tro inte för den skull att du kan få ett bra vin för hur lite pengar som helst.

Pratade just med en person som jobbar som skattekonsult här i Frankrike och han berättade om en av sina kunder, en icke-namngiven vinproducent i Bordeaux. Som för många andra är ju tiderna inte strålande just nu för många vinodlare. Den här personen var dock relativt lyckligt lottat, eftersom han levererade vin till en av de stora varuhuskedjorna. Senaste offertförfrågan hade varit för ett vin för 90 cent. Jo, 90 cent av en euro. Men det trista för producenten var att köparen till slut hade avstått från affären, så nu stod han där med vinet i källaren. Som salt i såret så hade en annan intresserad kommit och förhört sig om han kunde leverera en billig bordeaux. Budget? 50 cent flaskan… Räkna in priset för butelj, etikett och kork och det blir inte mycket kvar. Kan man göra bra vin och sälja till sånt pris? Nej, givetvis inte. Kan man leva på det? Inte heller.

Och tyvärr är det samma sak på den svenska marknaden. Ibland menar folk att det är så bra med Systembolaget för att de är en så stor inköpare, så de kan pressa priserna. Kanske det, men ofta innebär prispressningen att kvaliteten sjunker i motsvarande grad. Man kan inte trolla fram bra vin. Vi pratade nyligen men en annan bordeauxproducent som berättade om en offertförfrågan han fått för en tid sen från Systembolaget. Förfrågan gällde ett vin från en av ”kottarna”, Côte des Francs, Côte de Bourg, Blaye, eller Côte de Castillon. Volymen som efterfrågades var 100 000 buteljer av årgång 2005. Vår bordeauxproducent tyckte det var konstigt. Först undrade han varför man i offertförfrågan buntade ihop de olika ”kottarna”. Som vindistrikt har de egentligen inget annat gemensamt än att ”côte” ingår i namnet, så vilken är logiken, undrade han. Sen kommenterade han årgången: Det är visserligen ingen ”gammal” årgång, men den är slutsåld hos producenterna. Och om någon till äventyrs skulle ha den kvar lär det bero på att det är något problem med just det vinet… ”Det verkar som om det är skrivet av någon som inte förstår sig på hur bordeauxmarknaden fungerar” avslutade han. Kanske det. Jag är inte säker på att alla detaljer är korrekt återgivna, men kärnpunkten är klar.

Glöm inte!

Glöm inte att anmäla dig i tid till en av höstens vinresor. Snart är det ”sista anmälningsdag”, så hör av dig NU i stället för SEN!

Senast 1 juni:

  • Österrike
  • Piemonte
  • Rhônedalen

Senast 15 juni:

  • Katalonien
  • Bordeaux

Senast 1 juli:

  • Champagne
  • Toscana
  • Languedoc-Roussillon
  • Douro, Portugal
  • Bourgogne

Glöm inte bort !

Som sagt, sommaren nalkas, men först ska vi iväg på kanalbåtstur med vinprovning. Puttrandes fram på Canal du Midi gör vi några strandhugg för att besöka några vinproducenter i Languedoc. Undrar just om gendarmerna har blåskontroller på kanalerna?

Britt & Per

PS: Missa inte erbjudandet från Tryffelsvinet längre ner i Briefen till alla läsare.

PS2: Tipsa andra om Briefen !

Läs hela Briefen här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!