BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, juli 22, 2008

En levande landsbygd med gårdsförsäljning?

bh10-451-5161Det finns en viss debatt (fast ganska liten tyvärr) om vi borde tillåta gårdsförsäljning av vin (och fruktvin mm.) i Sverige. Det finns ju faktiskt ett antal vingårdar i Sverige idag. Det är ju tillåtet att producera vin, fruktvin och till och med sprit (har du hört talas om den Öländska grappan till exempel?).

Men hur ska då dessa producenter sälja sina produkter? Jo, via Systembolaget förstås! Den enda lagliga möjligheten i Sverige. Och om då Systembolaget inte bestämmer sig för att göra en offertförfrågan (om t.ex. ett rött vin från Kullabygden, eller ett vitt vin från Gotland gjort på mycket ovanliga druvsorter), ja då finns det ju ingen möjlighet för producenten att sälja sitt vin. Lagren växer och växer… En rävsax.

Det finns faktiskt en annan möjlighet: Producenten exporterar först det svenska vinet till Danmark och sedan kan konsumenten privatimportera det…

Men sälja det direkt på gården är givetvis helt olagligt idag. Men det finns faktisk vissa initiativ, både politiska och andra som arbetar för att gårdsförsäljning skulle kunna bli tillåten.

Systembolaget å sin sida är förstås helt emot att tillåta gårdsförsäljning. De anser att ett sådant tillstånd skulle vara första steget mot att avskaffa monopolet. (Om det ändå vore så väl…) Men man har tydligen ändå känt lite kalla vindar och därmed velat stävja initiativen om gårdsförsäljning innan de hunnit växa sig för starka. Därför har man nyligen beslutat i stor vishet att ”lokalproducerade” produkter kan få säljas i ett lokalt Systembolag utan att behöva gå igenom hela den vanliga långa inköpsprocessen. I ett pressmeddelande som du kan läsa här, meddelar man detta, med sin vanliga visa och faderliga (moderliga?) språkton. Och noterar också att det är ett sätt att bevara monopolet och sin egen existens.

Nu tycker inte alla att detta är ett steg i rätt riktning förstås. Vi fick ett mail från en som inte tycker det, Stefan Eldh, en av Sveriges fruktvinsproducenter. Stefan har ju, till skillnad från Systembolaget, inte många miljoner i kommunikationsbudget, så vi har publicerat hans brev på monopolbloggen. Läs Stefans brev och skriv dina kommentarer på Monopolbloggen. http://monopolet.blogspot.com/


| Kom på vinresa | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |
© Copyright BKWine

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!