BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, mars 11, 2007

BKWine Brief 44, mars 2007

Det är roligt med en lite mer tänkvärd artikel om vin i svensk press. ”Grumligt vinbegrepp vinner mark” av Erik Alexandersson, en understreckare i Svenska Dagbladet, är en sån artikel. Extra roligt var det dessutom att några dagar senare dyker författaren upp på min vinprovning i Helsingborg. Artikeln är dels en betraktelse över terroir och dels en recension av en intressant bok, The Science of Wine av Jamie Goode. Men det får mig också att fundera lite över hur svenskar ibland resonerar.

Författaren verkar gärna vilja tro att det finns en ”rätt” definition av vad terroir är, men så är det ju inte. Terroir betyder ju oftast något som kan beskrivas som vinets omgivning, dvs både markbetingelse (jordmån) och klimat. Men, som författaren påpekar med viss frustration, ibland innefattar man andra saker, t.ex. druvorna, eller vinmakartraditionerna. Själv skulle jag nog begränsa mig till det förra, men vem är jag att bestämma att det är just så. Det får mig att tänka på en kommentar av en svensk vinmakerska. Hon sa att det är alltid likadant när det kommer svenskar på besök. De ställer ganska tekniska frågor och vill alltid ha ett precist svar. Till exempel ”Vad är det för druvblandning i det här vinet?” Då blir de missnöjda om de får svaret att, ”tja det här året var det nog 25% X, 30% Y och 45% Z, om jag kommer ihåg rätt, fast det varierar ju lite från år till år”, eller ”Hur mycket nya ekfat använder ni?” – då blir de frustrerade om man säger ”det beror så mycket på; kan variera mellan inga alls och kanske hälften”.

Men för att komma tillbaks till terroir – visst har den betydelse, och visst finns den, men vad det är och hur det påverkar vinet är mer en personlig fråga. En fantastisk illustration på det är att stå i källaren hos en vinodlare i Bourgogne när han säger “Det här två vinerna är från vinstockar som vuxit 50 meter från varandra. Allt annat är exakt lika. Jag har gjort vinet på samma sätt och lagrat det likadant.” När sen vinerna har helt olika karaktär – vad är det annat än terroir? (Följ med på en resa så får du se själv!) Ett annat bra exempel är ett vin vi drack igår kväll: en klassisk (bordeaux-) blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot, men helt klart ett vin med typiskt ursprung i Languedoc snarare än något som påminner om en Bordeaux (det var för övrigt en ung intressant producent vid namn Domaine de Terres Georges).

Vin är inte så mycket vetenskap som många kanske vill tro...

En annan frågeställning som artikelförfattaren tar upp är det här med vinets mineralitet (eller mineralton) och om det beror på att vinrankan tar upp spårämnen ur marken. Teorin, ibland framförd, vore ju alltså att t.ex. vin odlat på kritjord skulle få en kritig mineralighet i karaktären. För mig är det helt enkelt en beskrivning av en viss sorts karaktär, som är lite svår att beskriva i andra ord, men som ofta innebär att vinet har kraftig syra, och i allmänhet är ”väldefinierat i konturerna” och har en ren, klar smak. Svårt att förklara men lätt att visa i ett vin. Denna karaktären har säkert att göra med jordmånens beskaffenhet, men jag tror knappast att det beror på att rötterna sugit upp några särskilda mineraler ur jorden som direkt i sig ger en mineralsmak, lika lite som jag tror att svartvinbärskaraktär har något med svarta vinbär att göra. Det är helt enkelt ett sätt att beskriva vinet.

Erbjudande till Briefen-läsare

Vi har glädjen att kunna erbjuda dig en intressant prenumeration från vår nya partner Bettane & Dessauve. Det är två mycket erfarna vinprovare och två av de största vinpersonligheterna i Frankrike. B&D var tidigare de två ledande personerna på den franska vintidningen La Revue des Vin de France. Nu har de startat eget och publicerar ett nyhetsbrev med omfattande vinkommentarer. Mer info.

Vårens vinresor

Det finns fortfarande några platser kvar på vårens vinresor:
  • 12-15 april: Champagne & Chablis
  • 18-22 april: Bordeaux
  • 2-6 maj: Dubbel-klassiker: Chablis och Sancerre.

Höstens vinresor

Kanske börjar det bli dags att tänka även på hösten? Vi har ett fullmatat program för hösten: Champagne & Whisky, Österrike, Bordeaux, Södra Rhône-dalen med Châteauneuf-du-Pape, Provence vin & mat, Toskana i Italien, Alentejo i Portugal, Languedoc, Katalonien i Spanien! Ta en titt på höstens program på siten.

Anmäl dig snarast!

Nya BKWine-provningar i Sverige: Göteborg och Helsingborg

I Göteborg den 23 och 24 maj (tema Rhône-dalen) och i Helsingborg den 29 maj. Mer information i nästa brief eller kontakta mig redan nu för mer information.

Rösta på BKWine Brief på bloggtoppen

http://www.bkwine.com/images/vote-2.gifFortsätt att rösta på Briefen i LocalWineEvents blogglista. Vi vill gärna åka upp några snäpp till. Du får rösta en gång per dag så även om du redan röstat kan du klicka på knappen och rösta (du måste klicka på "rösta-länken" som finns på sidan du kommer till!).

Britt

PS: Tipsa andra om Briefen !

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!