BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, januari 07, 2010

Dråpslag för Bordeaux-marknaden?

En av de mest inflytelserika grossisterna och handlarna av bordeauxviner har lagt ner sin bordeauxverksamhet. Den potentiell revolutionerande historien har ännu så länge knappast blivit uppmärksammad och orsakat väldigt lite uppståndelse. Diageo Chateaux & Estates har beslutat helt lägga ner sin handel med bordeauxviner. DCE har varit den största amerikanska köparen av bordeaux i toppklass (primörviner). Beslutet innebär att man slutar handla i bordeauxviner och att man likviderar hela sitt lager. Det innebär att den största enskilda amerikanska kunden försvinner och att det kan komma att dyka upp ett överflöd av dumpade bordeauxviner på marknaden.

Enligt vissa uppgifter så kan det röra sig om vin till ett värde av upp mot $200 miljoner som plötsligt kommer ut på marknaden. En handlare i New York som citeras av AFP säger att han har bordeauxvin för 5,5 miljoner i lager som han inte kan sälja eftersom hans priser skulle ligga 50 % över de priser som nu DCE nu likviderar sitt vin för. Läs den ursprungliga historien från AFP här.

Kommentatorer är inte överens: Dan Berger i Napa Valley Register tror att det kan vara början på en kris för Bordeaux, medan t.ex. Tyler Colman (Dr Vino) inte verkar se det som något särskilt dramatiskt. Man kan inte låta bli att undra vad det kommer att ha för inverkan på den snabbt närmande primörcirkusen 2009 som snart kommer att äga rum och för bordeauxmarknaden som helhet. Vad tror du? Överdriver vi betydelsen av händelsen? Vad kommer det att innebära?

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!