BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, januari 14, 2010

BKWines provningskommentarer, nya viner - 1 februari 2010

Lite tidigare än vanligt får du här kommentarerna på februarinyheterna på Systembolaget, delvis pga att vi kommer att vara på resande fot nästa vecka, med diverse vinprovningar i Sverige (och Norge!).

Bokpresentation i Helsingborg måndag 18 januari

Först en påminnelse om vår bokpresentation i Helsingborg på måndag nästa vecka (18 januari). Om du är i Helsingborgstrakten så är du alldeles väldigt mycket välkommen till vår presentation av vår nya (och andra!) bok ETT VIN BLIR TILL. Den äger rum klockan 18.00 i Wine Finders lokaler. Vi lottar ut två böcker bland deltagarna så har du tur kan du vinna ett exemplar! Dessutom får du tillfälle att prova några viner ur Wine Finders sortiment. Vi är tacksamma om du anmäler dig i förväg, senast imorgon fredag. Alla detaljer om presentationen finns här: http://ettvinblirtill.wordpress.com/

Nyinsatt resa: Châteauneuf i sommar

Vi har lag in en extraresa på vårens/sommarens program: 30 juni – 4 juli till Rhônedalen och Châteauneuf-du-Pape. Ett underbart tillfälle att lära känna vinerna från detta härliga område i södra Rhônedalen! Resan kom till med anledning av att Châteauneuf-du-Pape välförtjänt utsetts till Årets Vinby av Munskänkarna. Men även om du inte är medlem i Munskänkarna är du givetvis välkommen på resan! (Och om du är teaterentusiast så kan du stanna lite efter resan och uppleva en av världens största teaterfestivaler, just i Avignon, där vi bor.) Anmäl dig senast 15 mars! Mer info här: http://www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

Mera resor i vår

Tiden för vin- och matresan till Sydafrika närmar sig! Det finns dock fortfarande några platser kvar på resan om du är sugen.

Men vi har flera andra spännande resor på en annars ganska välspäckad vår:

  • Tre klassiker med Champagne, Chablis och Bourgogne i april – anmäl dig snarast!
  • Bordeaux i april – anmäl dig snarast!
  • Toscana, vin & mat i maj – anmäl dig senast 15 februari!

Mer info om dessa på http://www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

Resor i höst

Vi lägger just sista handen vid höstprogrammet nu. Alla detaljer är inte riktigt klara, men du kan i alla fall hitta destinationerna och datumen här: http://www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

Många spännande resmål att lockas av. Hoppas vi.

Vintrender 2010

Du kanske såg det redan i Briefen som du fick in inlådan härom veckan: vi har tittat i spåkulan och gjort tio prognoser på vad som kommer att hända inom vinvärlden 2010. De finns i Briefen förstås, men även nu på bloggen (alla 10 kommer dit snart). Det vore spännande att höra vad du själv tror. Skriv gärna en kommentar!

Specialerbjudande om boken: paketpris

Vi har övertygat förlaget att erbjuda Briefens läsare ett mycket förmånligt paketpris på båda våra böcker: ETT VIN BLIR TILL och LANGUEDOC – MÖTEN MED VINER OCH VINODLARE I DEN FRANSKA SÖDERN.

Boken om Languedoc kom ut för två år sedan och berättar om Languedocs viner. Languedoc kallas ibland Frankrikes Nya Världen, med rätta. Där händer oerhört mycket spännande idag, och där finns många kreativa och duktiga vinmakare. Utan att vinerna för den skull kostar mycket.

Köp båda böckerna i ett paket direkt från förlaget. Du får båda två tillsammans för endast 420 kronor, plus frakt. Ett fynd, precis som många viner från Languedoc. Alla detaljer om hur du beställer böckerna finns här: http://ettvinblirtill.wordpress.com/ (en bit ner på sidan).

Jacks kommentarer om de nya vinerna

Systembolaget – Vårlansering 1 februari 2010 mm

Bäste vinvän,

Systembolaget ger Dig decenniets första lansering i ny kostym, men är det en ulv i nya fårakläder? ”Vår” kallar bolaget lanseringen med de nyheter som kommer nu den 1 februari, mitt i vintern.

Läs längre ner i texten min längre förklaring and analys av Sytembolagets nya lanseringspolitik och vad den kommer att ha för konsekvenser för dig som vinintresserad!

Nu till nya viner och andra nyheter.

Bubblande och vita nyheter präglas rätt mycket av att Du får vad Du betalar för. Nya gamla två champagner konkurrerar om att vara månadens bästa mousserande, den bästa är bra nu, men vinner på att sparas lite: . . .

Vad gäller de vita stilla vinerna skall Du denna månad välja ett ”tysktalande” vin. Bäst ut i detta breda och utsökta utbud av vita kommer de två torra endruvsvinerna från Österrike. Båda klara lagringsviner där valet mellan R och GV får bli Ditt eget! : . . .

Tätt efter kommer ett antal rieslingviner från några topp-proucenter. Tag chansen och komplettera källaren med några av dessa lagringståliga viner som visserligen är ett urval av dessa vinmakares enklare viner men minns då tumregel att det enkla från den bäste är ofta bättre än det bästa från den enkle. . .

Över nu till det röda som kan sammanfattas som högintressant och bra.

Låt mig börja med månades bästa röda, en härlig Châteauneuf-du-Pape med ett långt liv framför sig: . . .

Notera också särskilt något vi inte är bortskämda med nämligen en trio hedervärda bourgogner av bättre sort. En trio från Beaune, Gevrey-Chambertin och Pommard har alla bra frukt och fin struktur: . . .

Bakom dessa tre finns denna månad ett helt koppel med bra pinot noir och det var länge sedan pinot-älskaren fick så mycket att fundera på.

Gillar Du Italien har månaden några utmärkta toskanska tungviktare från 2006: . . .

[. . .]

Avslutningsvis några ord om utflödet av nya årgångar sedan sist. Det omfattar denna gång drygt hundra nyheter. Du hittar mitt urval av de bästa och de mest prisvärda (tyvärr inte samma viner denna gång) och här gäller det att se upp. Mycket av det som kommer i ny årgång håller prismässigt helt enkelt inte måttet. Misstanken finns att denna gräddfil till bolagets lista inte direkt sporrar producent och agent att leverera toppkvalitet: [. . .]


Introduktionen följs av Jacks listor, plus en extralista!

Läs fortsättningen på siten här: Nya Viner: http://www.bkwine.com/vininformation/nyhetsprovningar.htm

Kommentarer? Synpunkter?

Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Var är listan?

Per and Britt sa...

Vilken lista menar du?

Provningskommentarerna finns om du följer länken i texten ovan.

Listan med tio trender finns i inlägg i denna blogg. De började för någon dag sedan och kommer att fortsätta några dagar till.

Anonym sa...

Jack, du tycker det är synd att SB:s lanseringspolitik ger de små och svåråtkomliga vinerna för lite utrymme.
Synd därför att du förstäker detta genom att låta bli att kommentera viner som släpps mitt i månaden. I 15 / januari-släppet fanns enligt mitt tycke många intressanta och bra viner. Sabon, Pegau, La Moine, Bruno Clair. Var skall man hitta information om denna typ av viner om inte hos er?

Per and Britt sa...

Anonym,

Det är roligt att du uppenbarligen uppskattar den nyhetsbevakning vi gör och att du kommer med synpunkter och förslag! Det uppskattar vi mycket.

Ingen vinskribent i Sverige idag har ekonomiska möjligheter att själv köpa de viner som lanseras på Systembolaget och prova dem oberoende av Systembolaget – inte ens de som skriver för vintidningar, stora draken, dagspress, och andra tidningar som du betalar en prenumeration för att få läsa.

Alla skribenter är hänvisade till de ”journalistprovningar” som Systembolaget, monopolaktören i Sverige, organiserar.

Och tyvärr är det så att Systembolaget inte presenterar ”mitt-i-månden”-lanseringarna för pressen. Vi har alltså inget tillfälle att prova dem och därmed inte heller någon möjlighet att bedöma dem.

Vi har gjort den bedömningen att det idag inte finns tillräckligt många personer i Sverige som skulle vara villiga att betala för att läsa sådana provningskommentarer (via t.ex. en betaltjänst på webben) för att det ska vara möjligt för oss att själva köpa in och prova mitt-i-månden-lanseringarna.

Tror du, Anonym, att vi underskattar folks benägenhet att betala för sån information?

Fram tills ganska nyligen fick vi inte ens någon information från Systembolaget om vad som kom i dessa mitt-i-månaden-lanseringar. Men kanske tack vara att vi på BKWine upprepade gånger sagt till Systembolaget att vi och våra läsare är intresserade av den informationen, så får vi nu för det mesta info om dessa MiM-lanseringa. Och den informationen publicerar vi på bkwine.com. Du kanske har sett, Anonym, att den finns på vår sida med nyheter?

I veckan som kommer så kommer du t.ex. att kunna läsa på BKWine.com om MiM-lanseringen i februari, om marsnyheterna och om påskspeciallanseringen.

Med andra ord, på BKWine.com får du
- information (om än inte kommentarer) om mitt-i-månadenlanseringarna,
- förhandsinformation om framtida månadslanseringar
- bedömning av samtliga nya viner varje månad,
- oftast även en bedömning av de nya årgångar som lanseras – oftast utan att Systembolaget gör särskilt mycket väsen av det trots att det kan vara enorma skillnader (och jag tror i stort sett ingen annan skriver som dessa),
- kommentarer på nya ölsorter och spritsorter (inte alla men många)
- bedömning av andra lanseringar (julprodukter, påsköl,…)

Så vitt jag vet så hittar du inte all den informationen hos någon annan press, media eller vinskribent i Sverige, inte ens de tidningar som du betalar för att få.

Vi gör så gott vi kan. Vi är hängivna anhängare av kvalitetsprodukter från mindre producenter (som alltid får kämpa i motvind i det monopol vi har i Sverige; de har enorma svårigheter att ta sig in på monopolet och nu blir det värre; vi skulle kunna skriva mycket om det…). Men du får inte begära det omöjliga av oss.

På BKWine.com får du all denna information utan kostnad. Kanske kan du då ändå tycka att vi gör ett hyfsat jobb och ger dig en acceptable service? I alla fall mer än prisvärt?

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!