BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, december 19, 2009

BKWine Brief nr 77 nu ute!

Först lite tillkännagivanden:

1. Boklansering i Helsingborg

18 januari blir det boklansering av vår nya bok I Helsingborg! Det är ju synd att Stockholm ska få allt det roliga så nu gör vi ett evenemang i Helsingborg också. Vi kommer att vara hos Wine Finder som även kommer att berätta lite om sin verksamhet. Vi kommer båda att vara på plats och signerar förstås gärna boken! Dessutom kommer vi att lotta ut två exemplar av boken under presentationen, så missa inte att vara där. Alla detaljer i Briefen!

2. Vinprovning i Oslo

20 januari blir det vinprovning med BKWine i Oslo, i samarbete med Svein Lindin och Vinføredrag.no. En resa runt Frankrike i vin och bild.

Se mer info i Briefen om båda dessa evenemang.

Så här dags brukar man ju börja fundera på vad man har för portvin i källaren. Om någon dag kommer vi skicka dig en specialrapport över vilka portviner (och champagner) som kommit på Systembolaget nu inför julen. Själva har vi redan klart för oss vad det blir för portvin i år. (Och vi har ju dessutom ingen möjlighet att spatsera in på Bolaget och köpa en flaska.) I somras så transporterade vi hem (till Paris) den vinkällare vi haft liggande i Sverige sedan vi flyttade från Stockholm. Det är tjugo år sedan så vinerna som legat där har hunnit bli riktigt mogna. En del av dem blir det nog mest en fråga om att beskriva som ”intressanta”. Men det är ju också en charm med vinet. Vinet kan vara gammal, för gammalt kanske, men det är fortfarande intressant – en upplevelse.

När vi packade vinerna för transport upptäckte vi att det var en portvinsflaska som hade en sviktande kork. En aning vin hade läckt och det såg ut som om korken var på väg att falla ner i flaska när vi reste den upp. Den flaskan har vi haft ”på lut” sen vi kom hem, i väntan på julen. Den daterar sig tillbaks till den epoken när det fortfarande var tillåtet att exportera portvin på bulk. Vilket den dåvarande monopol-importören i Sverige, Vin & Sprit, gjorde. (Vin- och Sprits importmonopol upphörde redan 1995 och nu väntar vi på att även Systembolagets detaljhandelsmonopol ska upphöra. Som sagt.) När man då köpte vintage port för 66 kronor. Tappat i bergrummen i Årstadal. OK – vad det är? Jul-porten för oss blir en Offley Boa Vista 1962. Undrar just hur det kan bli!

Vi vill också slå ett slag för alla andra goda söta viner som man kan pröva till godsakerna (eller som godsak) under julen. Det finns ju mycket annat är portvin, men allt för få tillfällen att dricka dem. Ta till exempel de s.k. ’vin doux naturel’-vinerna VDN från södra Frankrike: Banyuls, Rivesaltes, Muscat av olika sorter (Frontignan, Mireval, Lunel, Beaumes-de-Venise… Det finns till och med en specialvariant som heter Muscat de Noël!), Maury, och så vidare. En intressant poäng är att de är tillverkade på ett sätt som i många fall är snarlikt portvin: man låter musten jäsa under en relativt kort tid och sedan tillsätter man druvsprit. Madeira, med sina mycket varierande karaktärer, ibland härligt karamelliga i stilen. Sherry, som även om kanske de allra mest spännande är de kruttorra, även gör härliga söta viner. De mest extrema är ofta gjorda på druvan pedro ximenes och är nästan sirapsliknande – definitivt en karamell alldeles själv. En Moscatel de Setubal från Portugal kanske – verkligen aromatisk och muskatparfymerad.

Eller varför inte gå ner lite i alkoholhalt och prova några ”naturligt” söta viner, dvs utan tillsatt sprit: Sauternes förstås, eller varför inte någon av grannkommunerna som gör liknande, och mer överkomliga viner, Loupiac, Cadillac…; en härlig söt Jurançon men en vibrerande frisk syra (om ni lyckas hitta en); kanske en vin santo från Italien (då kan man ju också få en lite italiensk mandelskorpa till); kanske ett isvin från Tyskland eller Österrike (eller Sverige), eller ett lite mindre extremt auslese; om man vill vara verkligt exotisk, ett sött juravin, Vin de Paille (eller den exklusiva men torrare Vin Jaune)…

Det finns mycket att välja på! Och har du det inte i källaren så kanske det kan vara ett tips på en present, att önska sig eller att ge bort. Vi hoppas att julen och nyåret i alla fall ska bli ett tillfälle för dig att upptäcka lite goda nya viner – söta eller inte söta. Det kommer vi definitivt att ägna oss åt!

Bara en knapp vecka kvar till julen nu så vi passar på att komma med två julklappstips:

En alldeles utmärkt vinbok (hoppas vi att du tycker) för vinentusiasten: Ett vin blir till. Mer info på bokens egen sajt: http://ettvinblirtill.wordpress.com/

En vinresa till dig själv eller till någon annan. Vi har flera spännande på lager i vinter och i vår. Det finns fortfarande några få platser kvar till Sydafrika! Men efter den blir det flera andraspännande destinationer i vår också. Mer info nedan!

God jul och gott nytt år önskar vi!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen !

Vill du läsa mer om vin?:

Hela Briefen här!


Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!