
2007 blir en eftertraktad årgång för restauranger som kan dra nytta av att vinerna är angenäma att dricka tidigt. Vilket säkert kommer att uppskattas av många konsumenter också. ”Det är bra med årgångar som 2007 lite då och då, säger Caroline Poniatowski på Château Lafon-Rochet i Saint Estèphe.” Gonzague Lurton på Château Durfort-Vivens i Margaux uppskattar lagringspotentialen till 10-12 år. ”2007 är inget stort lagringsvin”, säger han. Eric d’Aramon på Château Figeac säger sig ha gjort ett ”vin de plaisir” (ett njutningsvin), ett vin att dricka i väntan på 2005:orna och 2006:orna. ”Det viktigaste 2007 var att bevara frukten och friskheten”, menar han. Tristan Kressmann på Latour Martillac i Pessac-Léognan ser 2007 som ett mellan år. ”Cabernet sauvignon blev bra tack vare en fin oktober men merlot led av fuktigheten tidigare under säsongen. Vi har därför 2/3 cabernet i blandningen vilket är ovanligt mycket för oss men det har gett oss både elegant och frukt.” Även Château Lagrange i Saint Julien har mer cabernet sauvignon än vanligt vilket har gett bra struktur men genom mycket mjuka extraheringar har man bevarat frukten och vinet är mjukt och behagligt.

Några andra favoriter: Cos Laboury, Saint Estèphe, dofter av anis, svarta vinbär och en rund och mjuk smak, Grand Puy Ducasse i Pauillac, komplext med viss kärvhet som gärna får ligga till sig ett par år, Château Haut-Batailly och Château Lynch-Moussas, båda i Pauillac och båda viner med stor finess och fantastiskt fin frukt.
Om det var ett mellanår för de röda vinerna så var däremot 2007 ett toppenår för de vita vinerna från Pessac-Léognan. Den vita Château Latour-Martillac var ett under av balans mellan sauvignons aromer och sémillons fetma. Och med eken föredömligt i bakgrunden. ”Vi har inte mer 1/3 nya ekfat, eken ska vara diskret” säger Tristan Kressmann. Mycket goda är också de vita från Louvière, Larrivet-Haut-Brion, Château La France, Carbonnieux och Pape-Clement.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar