BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, oktober 27, 2009

Bordeaux 2007

Union des Grands Crus de Bordeaux presenterade häromdagen sin årgång 2007 i Paris. I gruppen ingår inte bara slott som är klassade som Grand Cru utan även en del andra av bra klass, från Pomerol, Graves och Saint-Emilion och Médoc. Det kan ofta vara en ganska tuff övning att prova sig igenom unga Bordeaux-viner men denna gång var det riktigt angenämt. 2007 är nämligen en årgång med mjuka tanniner som i många fall känns drickfärdig redan nu. Sommaren var kylslagen med ganska mycket regn och årgången räddades av en fin eftersäsong. Det gällde att vara försiktig med extraheringen för att undvika att få gröna och bittra toner i vinet. De flesta har valt att göra ett vin där frukten dominerar. De bra har varit försiktig med just extraheringen och med den nya eken. Resultatet har blivit ett gott, lättillgängligt vin med i många fall en mycket fin frukt som domineras av svartvinbärsaromer och lite mynta.

2007 blir en eftertraktad årgång för restauranger som kan dra nytta av att vinerna är angenäma att dricka tidigt. Vilket säkert kommer att uppskattas av många konsumenter också. ”Det är bra med årgångar som 2007 lite då och då, säger Caroline Poniatowski på Château Lafon-Rochet i Saint Estèphe.” Gonzague Lurton på Château Durfort-Vivens i Margaux uppskattar lagringspotentialen till 10-12 år. ”2007 är inget stort lagringsvin”, säger han. Eric d’Aramon på Château Figeac säger sig ha gjort ett ”vin de plaisir” (ett njutningsvin), ett vin att dricka i väntan på 2005:orna och 2006:orna. ”Det viktigaste 2007 var att bevara frukten och friskheten”, menar han. Tristan Kressmann på Latour Martillac i Pessac-Léognan ser 2007 som ett mellan år. ”Cabernet sauvignon blev bra tack vare en fin oktober men merlot led av fuktigheten tidigare under säsongen. Vi har därför 2/3 cabernet i blandningen vilket är ovanligt mycket för oss men det har gett oss både elegant och frukt.” Även Château Lagrange i Saint Julien har mer cabernet sauvignon än vanligt vilket har gett bra struktur men genom mycket mjuka extraheringar har man bevarat frukten och vinet är mjukt och behagligt.

Antonio Flores, chef du culture på Château Malescasse i Haut-Médoc, är nöjd med slutresultatet. ”Men”, berättar han, ”det var svårt att få mogna druvor, det behövdes mycket arbete i vingården och dessutom en sträng sortering av druvorna innan jäsningen.” Många slott valde att dra ner på andelen ny ek för 2007:an. Frédéric Le Clerc på Château La Tour de By i norra delen av Médoc lade bara 10 % av volymen på ny ek. ”Det var viktigt att inte maskera frukten”, menar han.

Några andra favoriter: Cos Laboury, Saint Estèphe, dofter av anis, svarta vinbär och en rund och mjuk smak, Grand Puy Ducasse i Pauillac, komplext med viss kärvhet som gärna får ligga till sig ett par år, Château Haut-Batailly och Château Lynch-Moussas, båda i Pauillac och båda viner med stor finess och fantastiskt fin frukt.

Om det var ett mellanår för de röda vinerna så var däremot 2007 ett toppenår för de vita vinerna från Pessac-Léognan. Den vita Château Latour-Martillac var ett under av balans mellan sauvignons aromer och sémillons fetma. Och med eken föredömligt i bakgrunden. ”Vi har inte mer 1/3 nya ekfat, eken ska vara diskret” säger Tristan Kressmann. Mycket goda är också de vita från Louvière, Larrivet-Haut-Brion, Château La France, Carbonnieux och Pape-Clement.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!