“Ett vin blir till” – så heter vår nya bok. Den finns inte i bokhandlarna ännu men kommer snart. Den handlar om, jo, hur ett vin blir till: vad vinodlaren gör i vingården, och vad vinmakaren pysslar med i vinkällaren. Det är en ganska ovanlig bok, som var mycket intressant att skriva. Den är till för vinentusiasten som vill veta mer om hur det går till att odla och göra vin, och kan också fungera som en vinkursbok.
Det är två genomgående teman i boken: dialoger med vinproducenter, och att det finns ingen sanning, bara synpunkter.
Till att börja med bygger den på våra oändligt många besök, intervjuer och konversationer med vinodlare världen över: vi besöker 2-300 vingårdar varje år och träffar många producenter i andra sammanhang också. Genom hela boken låter vi dem komma till tals och berätta hur de gör. Det andra genomgående temat är att vi vill visa att vin, och vintillverkning, är sällan entydigt: det finns alltid mer än en sida. Om en vinodlare säger att ståltankar är nödvändiga för att göra ett bra vin, så säger grannen att man absolut ska ha betongtankar. Och båda har rätt – båda gör utmärkta viner. Men det intressanta är då varför man har det ena eller det andra. Och det berättar vi också i boken.
Boken börjar med vad som händer i vingården: plantering, druvor och druvsorter, beskärnings- och uppbindningsmetoder, jordmån, klimat, sjukdomar, maskinell respektive manuell skörd osv. Och så försöker vi bena ut det här med ”terroir”. Även metoder som ekologisk odling och biodynami (två ämnen som det skrivs allt för mycket konstigheter om) beskriver vi från ett praktiskt och jordnära perspektiv.
I andra halvan av boken går vi in i vinkällaren och ser vad som händer där: Vikten av sortering (och hur man gör), krossning och pressning, jäsningen tittar vi på i detalj, liksom ”uppfostran” (élevage) och lagring av vin, ekens inverkan, blandning, klarning och filtrering osv. Vi berättar om tillåtna tillsatser, och om olika tekniker som kan användas för att kontrollera vintillverkningen och påverka slutresultatet. Vi tar en titt på olika förslutningar (ytterligare ett område som är fyllt av missuppfattningar): korkkork, plastkork, skruvkapsyl, osv. Vi berättar även om specialmetoder för mousserande vin och söta viner. Och slutligen går vi in på defekter som ett vin kan drabbas av, korkskada och annat, och vad för sorts viner kan vara lämpliga att lagra.
Allt är också rikt illustrerat (förstås!) med bilder från vingårdar. Boken är på 300 sidor i ganska stort men behändigt format.
I mitten av november finns boken varm från pressarna (fast inte vinpressarna denna gång!).
Och alltså – den 19 november: då blir det lanseringsevenemang för boken i Stockholm, som givetvis alla Briefenläsare är välkomna till. Exakta detaljer är inte klara ännu, men boka datumet preliminärt redan nu.
Annars har den mest hektiska resesäsongen just avslutats. Vi har avverkat ganska många av Europas vindistrikt denna höst. De allra flesta vi har pratat med har varit positiva till jublande över årets skörd, i alla fall vad gäller kvaliteten.
Nu är det ganska lugnt fram till februaris tryffel- och vinresa i Provence och vin- & matresan till Sydafrika i mars. Anmäl dig snarast om du är intresserad. Det börjar redan fyllas på! Icke att förglömma vårens resor till Bordeaux, Toscana, samt Champagne, Chablis & Bourgogne.
Vad som just står för dörren är annars Pers deltagande i European Wine Bloggers Conference i Lissabon i månadsskiftet, vilket vi säkerligen kommer att ha anledning att komma tillbaks till.
Och sen blir det ”turnéresa” till Sverige för Britt i slutet på november med en serie vinprovningar runt om i landet:
- 20 november: Munskänkarna Nyköping
- 21 november: Munskänkarna Luleå
- 22 november: Munskänkarna Älvsbyn
- 24 november: Munskänkarna Malmö
- 27 november: Munskänkarna Kristiansstad
- 20 januari: Oslo, Vinföredrag/Svein Lindin
- 22 januari: Munskänkarna Söderhamn
Det vore roligt att träffa Briefenläsare på dessa evenemang!
Munskänkssektionerna kontaktas enklast via deras webbsajt: www.munskankarna.se (välj Lokala Sektioner i vänstermarginalen).
I detta nummer får du också ett litet extra inslag om Bordeaux 2007. Vi provade nyligen igenom de flesta av det årets Grands Crus Classés plus en del andra av de bättre slotten (alla som är med i Union des Grands Crus). Kortfattat kan man säga att det inte är ett ”århundradets år (kall och ganska regning sommar). Istället har 2007 gett ett goda, lättillgängliga viner med i många fall en mycket fin frukt som domineras av svartvinbärsaromer och lite mynta. Goda redan idag! För de vita, däremot, var det ….. ett toppenår! Vit bordeaux är tyvärr väldigt underskattad och inte mycket efterfrågad. Produktionen har sjunkit till bara 10 % av totalen. (Läs vår artikel i senaste Livets Goda om vita bordeauxviner!) Vi hoppas att de utsökta vita vinerna från 2007 ska bättra på efterfrågan.
Och nästa vecka är vi (i alla fall delvis!) på European Wine Bloggers Conference i Lissabon.
Britt & Per
PS: Tipsa andra om Briefen !
PS 2: Info om novembers nya viner kommer om bara några dagar!
Vill du läsa mer om vin?:
- Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
- Britts Vinskola
- VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
- BKWine TV – video om vin
Läs hela BKWine Brief 75 här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar