BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, februari 22, 2008

Moët får böta €30.000 för champagnereklam - Tidning bötfälls för vinartikel

040923-139-3907Den franska anti-vin-lobbyn har hämtat in ännu en seger. LVMH, som äger champagnefirman Moët & Chandon, har blivit ådömda €30.000 i böter för en reklamkampanj de hade 2003/4 på temat ’la nuit est rose’.

Det är den franska statsfinansierade organisationen ANPAA (Association Nationale de Prevention en Alcoologie et Addictologie) som drog kampanjen inför rätta. Domstolen menar att den slogan som används, tillsammans med bilden (en champagneflaska omgiven av rosa rosenblad mot svart bakgrund) bröt mot givna normer i det att den hade som syfte att skapa en idéassociation mellan champagnekonsumtion och att ha en euforisk inställning till livet (”voire la vie en rose”).

Man får anta att ANPAA ser detta som ett stort steg framåt för att minska drogmissbruket och alkoholismen i Frankrike. De måste ju trots allt göra skäl för sin 70-miljonersbudget (om vi minns rätt siffra). Euro alltså. Nu får de alltså ytterligare 30.000 at sätta sprätt på. Kanske fira segern med champagne?

040923-139-3943_scDetta följer tätt i hälarna på domen för några veckor sedan där Le Parisien, en fransk dagstidning, blev dömt till €5000 i böter för att ha publicerat en redaktionell artikel om champagne (ingen annons alltså) utan varningstext. Enligt uppgift har Le Parisien ingen som helst avsikt att överklaga domen. Man förmodar att de hellre betalar böterna (hellre 5k än 30k efter överklagan?). Så får väl deras vinskribent se sig om efter annat jobb. Säkerligen kommer det att få konsekvenser för de reklambudgetar som de stora champagnehusen (och andra) spenderar i media. Man kan nog räkna med minskande reklamintäkter för franska media...

Läs mer decanter.com och actualite.aol.fr och varför inte ANPAAs triumfatoriska pressmeddelande www.anpaa.asso.fr. Man undrar hur länge Frankrike ska stå ut med ANPAA... Läs mer om denna häpnadsväckande affär här thepost.ie ”This is a potentially dangerous product” säger Patrick Elineau, direktör på ANPAA.

FIJEV, den internationella vinjournalistföreningen, har gjort ett upprop som man kan skriva under på internet, för att protestera mot att domstolsutslaget mot Le Parisien jämställer redaktionell text, skriven av en journalist med syfte att informera, jämställs med annonsering. Om domen i Le Novel Observateur nouvelobs.com. Och i Decanter. Läs mer om petitionen här Drinksmediawire.com Skriv gärna under petitionen här.

- Pröva: BKWine Brief Blog Update! -

| Kom på vinresa | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |
© Copyright BKWine

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!