BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, juni 08, 2007

BKWine Brief nummer 47, juni 2007

Här i Paris hade vi fantastiskt väder i april. Vi satt ute till sent på kvällarna och njöt av 20-gradig värme... Sen kom maj och det var tvärt om. 15 maj stänger man av värmen i huset och vi har sällan frusit så mycket inomhus.

I stora delar av Frankrike var mönstret ungefär samma. Så vad har detta med vin att göra? Jo, den tidiga värmen har gjort att vinrankorna är mycket tidigt utvecklade i år. En del säger att man ligger två veckor för det normala, andra menar att man är en hel månad före i kalendern.

Men sen kom alltså regnigt och kallt väder i maj som ställer till det hela. Resultat: dålig blomning, ojämn befruktning, colure och andra problem. Det kommer att leda till att man dels får en ganska liten skörd och dels kommer att ha svårt att hitta rätt tillfälle att skörda. Druvor på samma klase kommer att mogna ojämnt och idealiskt borde man alltså göra som i Sauternes – skörda bara de druvor som är mogna. Men det blir ju förstås alldeles för dyrbart. Med andra ord verkar det bli ett år då vingårdsarbetet och skickligheten vid skörden kommer att få mycket stor betydelse. Vi får se.

Slovenien - Nytt vinland att upptäcka!

Jag besökte nyligen Slovenien och det visade sig vara en mycket trevlig upptäckt, både vad gäller vin, mat och natursköna miljöer. Ett landskap som kan beskriva som en blandning av Toscana och Österrike, ett spännande och kreativt kök och viner som är både högklassiga och originella. En del vita som man måste vänja sig vid – skalkontakt i sex månader är inte ovanligt! - men när väl den första chocken har lagt sig inser man att detta faktiskt är både goda och intressanta viner. Och vinvärlden idag behöver viner som överraskar. Lokala druvsorter och mer internationella sådan existerar idag sida vid sida. Även om Slovenien mest är känt som ett vitvinsland så stötte vi på en del röda som imponerade, till exempel Pinot Noir från Marjan Simcic och Rofosk från Uros Rojac. I detta lilla prydliga land med 2 miljoner invånare är man mån om att odla sina viner ekologiskt, eller – som den dynamiske Vesna Kristancic på Movia – biodynamiskt. Läs mer om Slovenien i nästa nummer av VinNytt!

Specialerbjudande 1: Pröva VinNytt

Gillar du Briefen så ska du pröva att även läsa VinNytt. VinNytt är en e-tidning (pdf-format) med artiklar om vin. I VinNytt kan du läsa om sånt som du sällan hittar någon annan stans: spännande producenter, och ofta lite mindre kända sådana – värda att upptäckas (inte bara från Frankrike, men ganska ofta), lite mer ”tekniska” artiklar som berättar om vinodling och vinproduktion (i senaste numret t.ex. om varför vissa vinodlare har återgått till att arbeta med häst), och även översikter över olika distrikt, men med fokus på sådant som är nytt och spännande (så inte en allmän introduktion till Bordeaux utan snarare kanske en förklaring hur du hittar rätt till de mest intressanta producenterna i Première Côtes, Bourg och Blaye...)

Låter det intressant? VinNytt, skriven av BKWine, kommer ut med 6 nummer per år. En prenumeration kostar 295 kronor (eller 30€). Vi erbjuder dig som Briefen-läsare en provprenumeration: två nummer gratis och sedan ett introduktionspris på prenumerationen (250kr/25€). Skicka mig ett email om du är intresserad!

Specialerbjudande 2: Languedoc-bok (och resa)

Är du intresserad av Languedoc? Då kan vi berätta en spännande nyhet. I höst kommer det en ny bok om Languedoc med ett urval av det bästa som Languedoc har att erbjuda. Boken är skriven av mig (Britt, BKWine) i samarbete med Anders Levander (författare av Möten i Chablis) och Bengt Rydén. Foto av Per (BKWine). Är du intresserad av Languedoc kan vi erbjuda dig att köpa boken till specialpris. Och kommer du på resan – vilket vi hoppas! – så får du dessutom guidning av en av bokens författare! Skicka mig ett email om du är intresserad av att köpa boken till specialpris. Vi kontaktar dig då när publicering närmar sig. Och kom sen med på resan så får du boken signerad! (Obs: Att skicka en intresseanmälan om boken engagerar dig på intet vis för att komma på resan (eller att köpa boken), men vi hoppas förstås att du kommer med.)

Vinböcker

Glöm inte att vi också har många bokrecensioner på siten: www.bkwine.com/vininformation/vinbocker.htm, bl.a. en hel del bra böcker med tips inför sommarens resor.

Resor, ja

Nu är det hög tid att planera höstens vinresa. Vi har ett tiotal resor att välja på i höst: Bordeaux, Rhône, Champagne, Österrike, Provence, Portugal, Languedoc, Katalonien... Men dröj inte för länge. Flera resor börjar redan att fyllas upp! Mer info:
www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

Britt

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!