BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, april 01, 2006

Systembolagets sortimentspolitik får kritik

Vi läser också i World of Wine News att Systembolagets årsgamla sortimentspolitik med en uppdelning på ett ”tillfälligt sortiment” och ett permanent sortiment får hård kritik från branschen. Konsumenterna har svårt att förstå sig på hur det fungerar och blir ofta besvikna när de går till Systemet bara för att få veta att en nyhet (som visar sig vara verkligen bokstavligt ”tillfällig”) är slut redan efter några dagar. Vi gjorde själva ett litet stickprov för en tid sedan och konstaterade att av de röda franska vinerna var mer än en tredjedel inte längre tillgängliga och har ofta upplevt frustrationen när vi försökt att hitta något intressant vin i Sverige. Importörerna, å sin sida, bryr sig ofta inte om att offerera till det tillfälliga sortimentet eftersom volymerna är så små och även om det säljer bra är chansen liten att det blir ombeställt. (Man kan ju kanske då jämföra med hur det skulle fungera om vi inte hade ett monopol: En butik som sålde slut på ett vin på några dagar skulle nog raskt beställa mer, eftersom det uppenbarligen föll kunderna i smaken. Men tyvärr fungerar det ju inte riktigt så med ett monopol.)

Vad tycker du? Förstår du dig på hur det tillfälliga och permanenta sortimentet fungerar? Drabbas du av viner som är slutsålda?

Kommentera i monopolbloggen! (Både konsumenter och importörer - och Systembolaget förstås också - är välkomna att kommentera. Man kan även kommentera anonymt. Det förefaller som om många importörer är ovilliga att kommentera monopolet och figurera med namn i sammanhanget...)

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!