BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, februari 16, 2006

Två Stora Guldmedaljer till Sverige i BKWine Scandinavian Wine & Spirit Competition & rekordmånga mässdeltagare

Paris, 2006-02-15

CRW_4137Sverige tog två ”Stora Guldmedaljer”, två Guldmedaljer och sex Silvermedaljer i världens första tävling för ”skandinaviskt” vin och sprit. Tävlingen arrangerades i samband med den skandinaviska vinmässan i Paris 11 februari: BKWine Scandinavian Wine Fair. Tävlingen och mässan organiserades av Britt Karlsson, BKWine, i samarbete med Svenska Klubben och Restaurang Rivoli i Paris.

Den tredje Skandinaviska Vinmässan, som ägde rum på Svenska Klubben, blev en stor succé. Runt 350 besökare kom och smakade över 100 olika sorters viner och andra ädla drycker som presenterades av 32 utställare från Sverige, Danmark, Norge och Finland. Det sörplades, pratades, diskuterades och gjordes affärer. För första gången hade mässan föregåtts av en vintävling - First BKWine Scandinavian Wine and Spirit Competition.

Tävlingen – BKWine Scandinavian Wine & Sprit Competition

Resultaten av tävlingen offentliggjordes på mässan: 4 viner och en svensk ”grappa” hade av juryn, som bestod av ”vinproffs”, tilldelats Great Gold Medal.

Hela listan med alla medaljvinnare finns här: http://www.bkwine.com/winefair/winefair-2006.htm

Stora Guldmedaljer – Great Gold Medal

- Den ena svenska Stora Guldmedaljen vanns av den svenska ”grappan” Restu Exklusiv från Gute Vingård. ”Jag tycker det är jätteroligt att en svensk produkt föll den internationella juryn i smaken”, säger Lauri Pappinen från Gutevin.

- Den andra svenska Stora Guldmedaljen gick till Château de Palayson Rosé 2004, Côtes de Provence. Château Palayson ägs och drivs av svenskan Christine och amerikanen Allan von Eggers Rudd. Château Palayson vann total tre medaljer. Christine gladde sig: ”Det är mycket positivt att få medaljer och naturligtvis speciellt att få en Great Gold Medal som vi fick för vår Rosé 2004! Det är inte så lätt att sälja vin idag och att få utmärkelser ger oss en klar skjuts framåt.”

Guldmedaljer – Gold Medal

De svenskar som vann ”normal” Guldmedalj i tävlingen var:

- Château Palayson, Cuvée Christine 2003, Côtes de Provence.
- Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2004 Rheingau. Svensken Markus Lundén är en av de ansvariga vinmakarna hos den i Sverige mycket populära Weingut Georg Breuer från Tyskland

Silvermedaljer – Silver Medal

De svenskar som vann Silvermedaljer var:

Röda viner:
- Domaine Pialentou, Les Gentilles Pierres 2002, Gaillac. Svenskättlingen Agnès Gervais driver denna vingård i södra Frankrike.
- Domaine Canto Perlic 2003, Gaillac. Canto Perlic köptes för några år sedan av det svenska paret Ursula och Sune Sloge, tidigare livsmedelshandlare i Knivsta.
- Collioure Rouge Colline Matisse 2004, Le Dominicain. Le Dominicain är ett vinkooperativ i den sydfranska staden Collioure med två svenska medlemmar.
- Château de Palayson Rouge 2002, Côtes de Provence.

Vita viner:
- Villa Sandahl Rhine Riesling Pinot Gris 2004, Ungern. Familjen Sandahl köpte denna vingård inte långt från Balaton-sjön för några år sedan. ”Det är jätteroligt att vi får medalj för vår första årgång! Det är helt på sin plats att det ”bara” var silver, vi håller ju på att bli mycket bättre.” sa Gunnel Sandahl.

Söta vita viner:
- Ice Wine Vidal 2003, Blaxta, Sverige. Göran Amnegård gör bland annat detta ”isvin” i Sörmland. ”Häftigt att få medalj i Frankrike!” var Görans spontana kommentar.

Skandinaviska Vinmässan – BKWine Scandinavian Wine Fair

Den skandinaviska vinmässan, BKWine Scandinavian Wine Fair, hade rekordmånga utställare: 32 vin och spritproducenter med skandinavisk anknytning kom och presenterade sina drycker. Av de 32 utställarna var 13 svenska. Hela listan finns här: http://www.bkwine.com/winefair/winefair-2006.htm

CRW_4250Runt 350 besökare kom till mässan för att under dagen prova mer än hundratalet ”skandinaviska” vin- och spritsorter. Besökarna var en blandning av inköpare, sommelierer, journalister och förstås många privatpersoner. Mässan besöktes också både av den svenske ambassadören, Frank Belfrage, och den norske ambassadören, Björn Skogmo. Britt Karlsson, BKWine, organisatör av mässan och tävlingen, säger: ”Jag är jättenöjd. Rekord i utställare och i besökare. Utställarna verkar uppskatta det informella sättet att träffa konsumeter. Och många utställare har också sagt att det är ett unikt tillfälle för dem att träffa varandra! Det är verkligen också ett unikt tillfälle att smaka många olika ”skandinaviska” viner och spritsorter. Det är mycket kul att se vilken hög kvalitet vinerna håller. Visst är det stor spännvidd – viner från 2 euro flaskan till 200 euro flaskan – men överlag mycket bra kvalitet. Det var ju också uppenbart av att det blev många medaljer”. Britt förklarar om tävlingen: ”Juryn i tävlingen bestod av tio vinexperter, sommelierer, önologer, vinjournalister. Allt provades givetvis blint och kom man upp i en viss, förutbestämd poäng så fick man medalj.”

Pressbilder
Medaljer
Övrigt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontakt:
- Britt Karlsson, tel 00 33 1 58 88 04 66, info@bkwine.com,
eller
- Per Karlsson, tel mobil 00 33 6 83 51 12 53, info@bkwine.com

BKWine AB – Britt Karlsson
BKWine, 51, rue du Chevalier de la Barre, F-92130 Issy-les-Moulineaux (Paris), Frankrike, 00 33 6 80 45 35 70, info@bkwine.com, http://www.bkwine.com

BKWine drivs av Britt Karlsson. Britt är en av de få svenskar som arbetar internationellt med vinutbildning, och vinjournalistik och är också en av Sveriges mest erfarna vinresearrangörer.

Svenska Klubben i Paris
Cercle Suédois, 242, rue Rivoli, F-75001 Paris, Frankrike, 00 33 1 42 60 76 67, http://www.cercle-suedois.com

Svenska Klubben i Paris grundades 1891 och är en samlingspunkt för svenskar och andra skandinaver som bor i Frankrike. Klubben huserar i anrika lokaler överblickande Tuileriträdgården och Louvren.

Restaurant Rivoli på Svenska Klubben
Restaurant Rivoli, 242, rue Rivoli, F-75001 Paris, Frankrike. tel 01 42 60 40 22, fax 01 42 61 46 06, http://www.restaurantrivoli.se

Svenska Klubben har en restaurang, Restaurant Rivoli, som drivs av den svenska restaurangchefen Kajsa von Sydow. Restaurangen/festvåningen är öppen för allmänheten (även icke medlemmar) för lunch eller för privata arrangemang.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!