BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, oktober 18, 2010

Super-lyx-viner börjar säljas rättvist 19 oktober

Systembolaget har nu meddelat att de s.k. DRC-vinerna kommer att börja säljas 19 oktober. Det är ett antal viner från Bourgogneproducenten Domaine de la Romanée Conti som kommer att ”släppas” klockan 10.00 19 oktober. Då kan man beställa dem i alla Systembutiker. Det är bl.a. 24 flaskor av deras vingård Romanée Conti, årgång 2006, som börjar säljas. Priset blir 24 495 kr. Totalt blir det några hundra olika flaskor av denna och andra cuvéer som säljs. Hela listan och Systembolagets instruktioner finns här: www.systembolaget.se. Säljstarten har dragit ut på tiden eftersom man varit angelägen om att försäljningen ska gå ”rättvist” till. Internationell ligger priset på Romanée Conti 06 väsentligt högre (runt €5000) pga marknadens efterfrågan.

Vi har två frågor:

1) Varför ska man sälja dessa viner till underpriser? Resultatet blir ju helt enkelt att vinerna kommer att säljas i ett annat land och den som lyckades få en flaska gör ett snabbt klipp – på svenskarnas bekostnad.

2) Hur kan man, som systembolaget tydligen menar är syftet, sälja dessa viner ”rättvist”? Det enda som vore rättvist är ju att lotta ut dem (eller sälja dem till högstbjudande). Vad är ”rättvist” med att sälja dem just vid ett visst klockslag? Hela denna konstiga affär (som du kunnat läsa om tidigare i Briefen) bottnar ju i att monopolet kanske kan hantera bulkviner effektivt, men inte kvalitetsviner och lyxviner. Ganska underlig historia i själva verket, eller hur?

2 kommentarer:

Anonym sa...

En del säljs billigt, en del säljs dyrt.

Uppmärksammat på finewines bland annat

http://www.finewines.se/index.php?topic=1270.msg33625#new

Per and Britt, BKWine sa...

Inlägget på forumet (refererat i länken) är lite märkligt. Skribenten ”shorepower” (kan det vara "anonym"?) har nog inte förstått hur Systembolaget fungerar. Prissättningen är helt mekanisk. Köper man för ett visst inköpspris så blir utpriset uträknat med hjälp av diverse olika påslag och skatter.

Det är ingen som helts ”marknadsbedömning” i prissättningen på Systembolaget. Det är det som gör att vissa viner på Systembolaget kan bli märkligt billiga (som t.ex. Romanée Conti). Men den typen av viner, med ”låga” (jämfört med internationella marknadspriser – höga räknat i krontal) har ju få konsumenter någon glädje av. Det är samma mekaniska formel som gör att de flesta viner istället faktiskt är dyra jämfört med i länder med en marknadsekonomi.

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!