BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, oktober 08, 2010

Skörden 2010 – varierat resultat i vindistrikten

September är den stora skördemånaden. Naturligtvis är många lite försiktiga när det gäller att uttala sig om kvaliteten innan ens druvorna har hamnat i jästanken men på många håll är man mycket positiv. I alla fall när det gäller kvaliteten. På Domaine Maby i Tavel/Lirac säger Richard Maby att volymen kommer att bli cirka 30 % mindre än normalt på grund av den heta sommaren. Även på andra sidan floden, i Châteauneuf-du-Pape, kommer volymen att bli mindre än normalt i år. ”Vi har haft en så pass varm sommar att druvorna har krympt ihop, vilket är bra för koncentrationen men dåligt för kvantiteten”, säger Hélène Chouvet på Domaine Fontavin.

Många i den här regionen har också drabbats av coulure vilket har lett till att en del klasar har ett antal outvecklade druvor. Detta drar naturligtvis ner kvantiteten ytterligare. Men kvaliteten ser lovande ut, säger Didier Négron, vinmakare på Domaine Roger Sabon i Châteauneuf-du-Pape. ”Skörden blir runt en vecka senare än 2009 men det var å andra sidan ett tidigt år. 2010 kan kvalitetsmässigt bli lika bra som 2009. Vi har små, välkoncentrerade druvor.”

I Douro-dalen i Portugal är man ungefär halvvägs igenom skörden. Paul Reynolds på Quinta de Macedo tycker årgången ser lovande ut med bra mognad och bra syra i druvorna. Blomningen gick fint, menar han, och sommaren var visserligen varm men utan extrem värmebölja. Både Luís Seabra, vinmakare på Quinta de Nápoles, och Manuel Lobo, vinmakare på Quinta do Crasto, tycker dock att året bjuder på vissa utmaningar bl a på grund av ojämn mognad i vingården. ”Den torra och varma sommaren ledde till att vissa druvor drabbades av vattenstress vid veraison (när druvorna byter färg) och inte fortsatte sin mognad”, berättar Joana Pinhão på Quinta de Vale Dona Maria. ”Vi får sortera bort mellan 10-15 % av druvorna. Vi hoppas kunna ha skördat klart till sista september då väderleksprognosen lovar regn!”

Vi håller tummarna för att skörden i Douro och på alla andra håll kan avslutas utan regn och rusk. Vi återkommer i nästa Brief med mer information om årgång 2010.

(Här finns några intervjuer och reportage med vinmakare i Portugal)

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!