BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, februari 18, 2010

Vad är egentligen ekologiskt vin?

Det är inte alltid lätt att begripa sig på terminologin, så här är en kort introduktion. Strikt sett så bör man säga ”vin gjort på ekologiskt odlade druvor”, eftersom idag så är det bara vingården som kan klassas som ”ekologisk”, inte vad man gör i vinkällaren. Men det ska snart bli ändring på det. EU arbetar på att definiera vad ”ekologiskt” betyder i vinkällaren också. Trots det så brukar vi i dagligt tall ändå säga ”ekologiskt vin”. På engelska säger man ”organic wine” och på franska ”vin biologique” eller bara ”vin bio”. Det finns några begrepp som kan vara bra att hålla isär:

-- Ekologiskt vin: Vinodlingen är certifierad ekologisk av en officiell organisation, t.ex. Ecocert. Man använder t.ex. inte kemiska besprutningsmedel (utom koppar och svavel) och anstränger sig att ”respektera naturen”. Reglerna är gemensamma inom EU.

-- Biodynamsikt vin: Man använder sig av speciella komposter och örtdekokter för behandla vingården. Ofta tar man även hänsyn till en planteringskalender baserad på månfaser (som bondepraktikan) även om detta inte strikt sett tillhör biodynamin (och även många som inte arbetar med biodynami använder sig av den). Alla biodynamiska producenter är även ekologiska. Certifierat av privata organisationer, t.ex. Demeter och Biodyvin.

-- Naturligt vin: Ett begrepp som blivit populärt på senare tid utan att egentligen ha någon definition. Tanken är att man gör så lite ingrepp som möjligt. Men vem som helst kan kalla sitt vin ”naturligt”.

-- Culture raisonné
: finns inget bra svenskt ord för detta – bokstavligt översatt blir det resonabel odling. Man kan beskriva det som ”nästan ekologiskt”. Man använder ”helst” inga kemiska medel i vingården, men om t.ex. grårötan hotar att orsaka katastrof i vingården så tillåter man sig att använda kemiska bekämpningsmedel. Finns ingen officiell definition eller certifiering för detta heller, men många vinodlare anser sig höra hit. Kallas ibland, med en lite underlig översättning till engelska ”sustainable wine growing”.

Värt att notera är kanske också att samtliga tillåter att man använder koppar och svavel i vingården, om än i mindre omfattning än i konventionell odling. Den mest ekologiska regionen i Frankrike (mätt i total areal), är inte oväntat, Languedoc-Roussillon och den minst ekologiska är, inte oväntat heller, Champagne (2008, inkl vingårdar under konversion):

-- Languedoc-Roussillon: 8337 ha
-- Provence-Côte d’Azur: 6674 ha
-- Aquitaine (inkl Bordeaux): 3763 ha
-- Loire+Centre: 2415 ha
-- Rhône/Savoie/Auvergne: 2175 ha
-- Alsace: 1261 ha
-- Bourgogne: 1231 ha
-- Midi-Pyrénées: 735 ha
-- Poitou-Charentes: 712 ha
-- Corse: 445 ha
-- Franche-Comté: 191 ha
-- Champagne-Ardennes: 191 ha

Det innebär att ungefär 3 % av vinodlingen är ekologisk, vilket är mer än genomsnittet för jordbruk. Italien är det landet som har mest ekologiskt odlat vin, med total 36 684 ha, med Frankrike som tvåa med 22 509 ha.
Vill du veta mer, och är på Vinisud så kan du komma på vår och Vinisuds ekologiska provning på måndagen 22 februari.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!