BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, juni 02, 2011

Systembolaget föreslår en skattehöjning på lådvin med upp till 30%

”Systembolaget vill ha en extra skatt på boxvin som skulle betyda prishöjningar på 33 procent på en del av lådorna” skriver Svenska Dagbladet. Enligt tidningen tycker Magdalena Gerger, VD på Systembolaget, att regeringens förslag inte räcker utan skatten bör höja mer på lådviner (boxar / boxviner). Läs även DN. Förslaget skulle kunna innebära en höjning av priset på vissa lådviner med 33 procent. Bakom förslaget ligger uppenbarligen att Systembolaget tycker att boxvinerna är för billiga i jämförelse med samma vin på flaska. Det kan ju möjligen förefalla lite märkligt eftersom Systembolaget själva i hög drag bidragit med att göra lådvinerna så populära. I inget annat land dricker man så mycket vin från bag-in-box som i Sverige. Idag är 60% av försäljningen på Bolaget lådor. Det är ju också märkligt med tanke på att det inte var länge sedan som Systembolaget gick ut med information om att bag-in-box är den miljövänligaste förpackningen, vilket säkerligen fått ytterligare ett antal konsumenter att välja boxar.

Man kan ju också undra vilken roll Systembolaget anser sig ha. Att förespråka skattehöjningar är ju ett politiskt förslag. Är det verkligen Systembolagets roll att agera som en politisk påtryckare? Borde inte systembolaget ägna sig år detaljhandelsmonopolet och överlåta till politikerna att diskutera och besluta om alkoholpolitiken?

Och det är ju även en konstig logik på andra sätt. Till att börja med är det säkerligen så att vinet i boxarna inte alltid är samma som det som finns i en flaska, även om det står samma namn på etiketten. Systembolaget sätter stor press på sina leverantörer för att få så billiga viner som möjligt, inte minst på lådvinerna. Så råvaran i en box är nog i många fall billigare än det som tappas på flaska. Det är ju också väsentligt billigare att transportera och att hantera boxviner så logistikkostnaderna är lägre. Då är det ju bara naturligt att ett lådvin blir billigare (och ofta sämre).

Men nu verkar det vara ett utspel från Magdalena Gerger som kommer att falla i ofruktsam jord. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har uttalat sig negativt om förslaget, enligt Dagens Nyheter. Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet verkar dock mer positiva. ”Som ett led i en repressiv alkoholpolitik med många barn som växer upp i missbruksmiljöer finns det en konsekvens i förslaget” säger Vänsterpartiets Eva Olofsson.

Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!