BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, mars 23, 2009

Välkommen till BKWine Brief nummer 68, mars 2009

Förra månaden rekommenderade vi att ibland pröva de lite okända och obekanta vindistrikten. Så låt oss denna månad ge några förslag på sånt som kan vara värt att upptäcka (och som förtjänar mer uppmärksamhet av vinälskare):

Chenin blanc, men i första hand de torra vita vinerna från mellersta Loire (som ofta har lite mer personlighet än de Sydafrikanska varianterna även om de kan vara bra också). Till exempel Vouvray, Savennières, eller helt enkelt en torr Anjou. En av de mest underskattade vita druvorna.

Röda viner från sydöstra Frankrike, le Sud-Ouest, med framför allt distrikten Madiran och Cahors. Kraftfulla viner, som i de modernare varianterna också numer har mycket frukt.

Jurançon. Jura-vadå? Nejdå. Jurançon är ett litet område i Frankrike på gränsen till Spanien, inte långt från Atlanten, som gör härliga vita viner med kropp och mycket frisk syra på druvorna petit manseng och gros manseng. De gör både söta och torra, och prova gärna en torr variant! Utmärkt och annorlunda.

Jura. Ja, varför inte även ta också Jura, ett bergigt litet område i östra Frankrike. Känt bl.a. för sina vins jaunes (gula viner) gjorda i en oxiderad, sherryliknande stil (med flor). Men mer lättillgängliga är de ”vanliga” vita vinerna från området gjorda på chardonnay och savagnin. Även de har ofta en lite lätt anstrykning av den nötiga tonen. Härligt till t.ex. en greve eller gruyère, eller den lokala comté-osten.

Sherry: Och då kan vi ju hoppa till sherry. Verkligen en dold storhet. Framför allt de fantastiska torra fino och manzanilla och lite kraftigare amontillado. Se till att de är riktigt torra och riktigt kalla, och servera till drinktilltugg (tapas förstås) eller kanske en kraftigare förrätt som t.ex. gravad lax. (Eller bara en solig sommareftermiddag.)

Grekland, men glöm de kådiga retsina-vinerna och leta upp någon liten ambitiös producent som gör bra viner, t.o.m. utmärkta vita, gjorda t.ex. på assyrtiko-druva. Vi har skrivit om det tidigare.

Österrike: Även om det är ett land som skrivs upp som det nya trendlandet verkar det inte som om det riktigt upptäckts av vinälskarna. Synd. (Se mer längre ner i Briefen.)

Lombardiet: ett granndistrikt till Piemonte, inte alls lika känt, som också gör bra viner på nebbiolodruvan (bland annat).

Galicien i nord-västra Spanien där man gör spännande viner på den originella druvsorten albariño (mer om den längre ner i Briefen).

Eller om man vill vara lite mindre exotisk:

”Petits châteaux” i Bordeaux. Glöm de ”stora” vinerna som kostar en förmögenhet. Det finns massor med utmärkta producenter här som gör förnämliga och prisvärda viner (5-20€), både röda och vita. Leta t.ex. i Premières Côtes de Bordeaux, Entre-deux-Mers, Graves (inte Péssac-L), Côte de Bourg osv.

Södra Rhônedalen: ”Enkla” Côtes du Rhône är stort och där finns många bra producenter till en bråkdel av priset av de stora kända appellationerna. Pröva även nytänkande odlare i de mindre appellationerna som t.ex. Vacqueyras, Gigondas och Costières de Nîmes, eller helt enkelt Côtes du Rhône.

Och det här är bara några förslag ur högen. Det finns många andra.

Enda problem med detta är ju att det kan vara lite svårt att hitta de här vinerna i Sverige, trots det ”fantastiska” utbudet som vi har. Men om man letar kanske det går eller om man hittar en hängiven vinimportör som vill erbjuda något utöver det vanliga, så kanske det kan gå att beställa.

Den andra haken är att (precis som i alla distrikt) är det viktigt att välja rätt producent. Det är ju inte nödvändigtvis så att alla (till exempel) grekiska viner är värda uppmärksamhet. Man måste välja sina leverantörer med omsorg. Men du läser ju redan BKWine Brief (och säkerligen andra rekommendationer) och här försöker vi hjälpa dig hitta rätt till spännande producenter istället för till de vanliga dussintillverkarna.

Och vi hjälper dig även hitta rätt till de spännande producenterna rent handgripligt, vilket leder mig till de kommande resorna. Vi lägger ner mycket omsorg på att välja ut de mest intressanta producenterna på våra resor. (Vi är ju dessutom själva med och vi tycker det är mycket roligare att prova bra viner och träffa engagerande producenter!) På samma sätt som när man handlar vin: det är lätt att hitta en producent att besöka/ett vin att köpa, men det är inte alltid uppenbart att hitta det mest intressanta. Vi besöker båda två (både Britt och Per) ungefär två hundra vingårdar per år. (Jo, vi satte oss ner och räknade efter och det blir runt 200 vingårdar var.) Sen träffar vi kanske lika många andra vinproducenter på mässor och liknande. Plus att vi provar sisådär 3-4000 viner på ett år (och inte många av dem är kartongviner). Så vi har ju lite bakgrundsmaterial för att välja rätt.

Därmed över till dagens reklamfilm:

Det finns några platser kvar på vårens resor:
- Champagne & Chablis
- Bordeaux med slottsboende
- Veneto & amarone i Italien, och
- vin på kanalbåt på Canal du Midi

Och det är aven dags att börja tänka på höstens resmål kanske. Mer info nedan.

Och apropå film, missa inte de fyra nya filmsnuttarna med vinmakarintervjuer o.dyl. på BKWine TV. Svensken Joakim Palm i Österrike till exempel.

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen !

Läs hela Briefen här

>> Åk på vinresa! <<

Våren 2009:
Dubbelklassikern: Champagne och Chablis, Bordeaux
Veneto i norra Italien

Hösten 2009
Österrike, Piemonte, Italien, Södra Rhônedalen, Katalonien, Spanien, Bordeaux, Champagne, Toscana, Languedoc-Roussillon, Douro, Portugal, Bourgogne med vinkurs

- Pröva: BKWine Brief Blog Update! -

| Kom på vinresa | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |
© Copyright BKWine

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!