BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, mars 24, 2009

Anteprima - BKWine på förhandsprovning av Chianti Classico

Av Åsa Johansson, BKWines utsände i Italien

BKWines utsände i Italien har deltagit på den årliga förhandsprovningen av kommande Chianti Classico viner (anteprima). Evenemanget går av stapeln i Florens i februari varje år i en före detta tågstation som heter Stazione Leopolda. En mycket vacker och suggestiv plats. I år var det 148 producenter som samlats för att låta journalister och branschmänniskor prova över 358 olika Chianti Classicoviner.

Årgångarna som provades var Chianti Classico Riserva 2006 (måste lagras minst 24 månader), och Chianti Classico 2007 (får säljas efter den 1a oktober året efter skörd). Ca 70 producenter hade även med sig årgång 2008, som tappats upp direkt från faten, eftersom den kommer ut på marknaden tidigast i höst.

Just 2008 lovar väldigt gott. Förhållandena under förra året var utomordentliga och det var till största del friska druvor som kunde skördas med bra syra och av hög kvalitet. Nu är det alltså upp till vinmakarna att förvandla dessa druvor till att bli “en utmärkt årgång”.

Producenter som vi kan tipsa om för året som kommer är:

Castellinuzza e Piuca
En lite gård med bara 2 hektar mark på ca 300 meters höjd i området kring Greve in Chianti. Pappa Giuliano Coccia och sonen Simone odlar bara lokala druvor såsom Sangiovese, canaiolo och colorino. Vinet görs på det mest traditionella sätt man kan tänka sig dvs i cementtankar och utan ekfatslagring. Resultatet blir ett lättdrucket, fruktigt matvin som i all sin enkelhet är alldeles utmärkt.

Villa di Geggiano
Gör viner på ekologiskt odlade druvor. Gårdens Chianti Classico produceras bara de år då man kan försäkra sig om att hålla hög kvalitet. Man väljer alltså att hellre hoppa över en årgång än att producera vin av medelkvalitet. Chianti Classico Villa Geggiano innehåller till ca 90-95% Sangiovese medan den resterande delen fylls ut med Cabernet. Vinet lagras på ’tonneau’ ( 500 liters ekfat) i ca 18 mån. Ett elegant och komplext vin att avnjuta till viltstek eller lagrade ostar.

Fattoria Le Filigare
Har ett stort utbud viner. Filigares Chianti Classico är ett vin som har bra balans mellan pris/kvalitet. Ägaren Carlo Burchi förklarade att hans största problem just nu är att han döpt vinerna efter alla sina barnbarn som bara blir fler och fler. Han berättade förtvivlat att det inte fanns möjlighet att producera ännu ett vin till den yngsta sondottern...

-Åsa Johanson, BKWines utsände i Italien

>> Åk på vinresa! <<

Våren 2009:
Dubbelklassikern: Champagne och Chablis, Bordeaux
Veneto i norra Italien

Hösten 2009
Österrike, Piemonte, Italien, Södra Rhônedalen, Katalonien, Spanien, Bordeaux, Champagne, Toscana, Languedoc-Roussillon, Douro, Portugal, Bourgogne med vinkurs

- Pröva: BKWine Brief Blog Update! -

| Kom på vinresa | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |
© Copyright BKWine

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!