BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, november 20, 2007

Brasilien

Det är visserligen tropiskt varmt i vissa delar av Brasilien men det är ett stort land och nere i södra delen av landet, på gränsen till Uruguay, är klimatet väl anpassat till vinodling. Vi besökte vingårdar här i somras och blev glatt överraskade av kvaliteten på vinerna. Mycket vin som görs är mousserande, gjorda antingen med en andra jäsning i flaskan eller med andra jäsningen på tank, den s k charmat-metoden, som introducerades i Brasilien på 1950-talet av fransmannen Georges Aubert. Vissa charmat-viner görs med lång lagring på tank vilket gör att vinerna får en bra komplexitet och brödighet. Domaine Chandon, t ex, har i Brasilien helt specialiserat sig på charmat-metoden. Moscatel Espumante är en viktigt produkt och här kommer ofta druvorna faktiskt från den tropiska Vale do São Fransisco, nästan vid ekvatorn, där druvorna kan skördas minst två gånger om året. Här odlas förutom den italienska Muscato Bianco också Shiraz. Moscatel Espumante görs på samma sätt som de italienska Asti-vinerna och introducerades i Brasilien av Martini Rossi på 1970-talet. Vinerna är trevliga aperitifer med restsötma och låg alkoholhalt och blommiga och karamelliga aromer.

Den stora mängden brasilianskt vin är mycket enkelt vin som görs av amerikanska vinrankor och säljs lokalt. Vin som det inte är mycket att orda om. Men ambitiösa producenter gör även vinifera-vin och vissa slutar nu helt och hållet upp med att odla de amerikanska rankorna. Som till exempel de två bröderna Pizzato (varav en broder just nu praktiserar hos Esporao i Alentejo) som har specialiserat sig på Merlot. Pizzato är en liten producent i Brasilien, enbart 26 hektar. Pizzato har en typisk bakgrund för brasilianska vinproducenter. Familjen utvandrade från Veneto i Italien på 1880-talet och slog sig nere i Vale des Vinhedos vid gränsen till Uruguay. Det italienska arvet i Vale dos Vinedos är påtagligt: man äter underbart god pasta, de flesta talar italienska, t o m skyltar är på italienska. Större producenter som börjar bli kända på exportmarknaden är Miolo, Salton och Casa Valduga.

Läs mer om brasilianska viner www.winesfrombrazil.com eller i nästa VinNytt (VinNytt är BKWines mer omfattande nyhetsbrev med längre artiklar. Du kan prova gratis: Vi skickar dig de kommande två numren utan kostnad om du är intresserad av en prenumeration!)!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!