BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, april 08, 2007

BKWine Brief nummer 45, april 2007

Myter och missuppfattningar

- “På budgetsidan ligger franska viner hopplöst i kölvattnet”

Man kan kanske tro det om man ser på sortimentet i Sverige. Men faktiskt är det inte så. Det är bara det att tack vare det svenska systemet med monopol osv så är det svårt att introducera och sälja viner från mindre producenter. Och det finns massor av producenter i Frankrike som gör utmärkt vin i ”budgetsegmentet” - men ofta är de små. Och de hittar tyvärr sällan till Sverige.

- ”Vinet blir dåligt på några dar när det är öppnat”

Det beror förstås lite på vad det är för vin – riktigt gamla och ”ömtåliga” viner kan försämras snabbt. Men de allra flesta viner håller sig bättre än man tror i en öppnad flaska. Korka igen flaskan och ställ den i kylen. Vill du vara extra försiktig kan du hälla över på en mindre flaska. Sen kan du i de allra flesta fall spara vinet till åtminstone nästa helg. Om det nu vore någon risk att det finns kvar så länge.

- ”Vinet vi beställde på restaurang smakade inte gott så vi skickade ut det”

Jo visst. Det kan hända, men det är mycket ovanligt. Den enda orsaken att skicka ut vinet på restaurang är att det är defekt, dvs verkligen felaktigt. Att du inte gillar smaken har ingen betydelse. Och om man beställer en riktigt udda flaska, eller riktigt gammal, får man ju ta med i beräkningen att den kan vara trött – och det bör du som köpare vara medveten om, och därmed kan man inte gärna ”skicka ut” ett sådant vin.

- ”Vi har bra sortiment på vin i Sverige”

Den gamla käpphästen igen... Men när till och med tidningen Munskänken sprider den myten kanske det kan vara dags att påminna. Det är två bitar i detta: Först, tittar man på hela listan på Systemet så kan man väl säga att det är hyfsat. Men på de flesta jämförbara marknader (som inte har monopol) har du långt mer att välja på. Den andra sidan av detta är att när man tittar noga på Systemets lista så visar det sig att nästan allt intressant är ”slutlevererat” och alltså inte längre tillgängligt. Det händer mig hela tiden t.ex. när jag ska arrangera en provning eller rekommendera ett vin.

Läs mer här i Monopolbloggen och kommentera gärna. (Och kanske här om en förtvivald bourgogneentusiast som stämmer ganska bra med detta.)

Lite roligare saker:

Vinprovning i Helsingborg

Nu blir det en ny Vinprovning i Helsingborg med BKWine, denna gång i samarbete med WineFinder: Tisdagen den 29 maj 2007 kl 18 (till ca 20) hos WineFinder, Sundstorget 3 i Helsingborg. Pris 300 kronor (betalas på plats). Vi kommer att prova 10 olika viner från WineFinders spännande sortiment (viner som inte är tillgängliga på Systembolaget). Jag kommer att berätta om vinerna och allmänna trender i världen i dag och vi kommer också att få en kort presentation av WineFinders intressanta affärsidé (www.winefinder.se). Anmälan till Britt (info (a) bkwine .com eller telefon 08-559 23 6 24 eller +33 6 80 45 35 70) senaste den 24 maj. OBS! begränsat antal platser.

Vinprovning i Göteborg

Det blir också en ny vinprovning i Göteborg: Onsdagen den 23 maj och torsdagen den 24 maj, klockan 18, på Viktoriagatan 3, 3 tr i New Careers lokaler, pris 325 kronor. Tema för båda kvällarna är södra Rhône-dalen och vi provar sex högklassiga viner härifrån, både röda och vita. Södra Rhône-dalen har kvalitativt sett fått ett stort uppsving de senaste åren och idag känner man hur både entusiasmen och kreativiteten bubblar i området. Även en klassiker som Châteauneuf-du-Pape har fått en nytändning i och med att en ny generation har tagit över och blåst nytt liv i flera av de stora egendomarna. Jag kommer att berätta om området och om vinerna, producenterna och druvorna och dessutom lite om aktuella trender idag i Frankrike. Anmälan snarast, dock senast 16 maj, info (a) bkwine .com eller på telefon 08-559 23 6 24 eller +33 6 80 45 35 70. Mycket välkomna!

Erbjudande 1: Languedoc

Är du intresserad av Languedoc? Då kan vi berätta en spännande nyhet. I höst kommer det en ny bok om Languedoc med ett urval av det bästa som Languedoc har att erbjuda. Boken är skriven av mig (Britt, BKWine) i samarbete med Anders Levander (författare av Möten i Chablis) och Bengt Rydén. Foto av Per (BKWine). Är du intresserad av Languedoc kan vi erbjuda dig att köpa boken till specialpris. Och kommer du på resan – vilket vi hoppas! – så får du dessutom guidning av en av bokens författare! Skicka mig ett email om du är intresserad av att köpa boken till specialpris. Vi kontaktar dig då när publicering närmar sig. Och kom sen med på resan så får du boken signerad! (Obs: Att skicka en intresseanmälan om boken engagerar dig på intet vis för att komma på resan (eller att köpa boken), men vi hoppas förstås att du kommer med.)

Erbjudande 2: Pröva VinNytt

Gillar du Briefen så ska du pröva att även läsa VinNytt. VinNytt är en e-tidning (pdf-format) med artiklar om vin. I VinNytt kan du läsa om sånt som du sällan hittar någon annan stans: spännande producenter, och ofta lite mindre kända sådana – värda att upptäckas (inte bara från Frankrike, men ganska ofta), lite mer ”tekniska” artiklar som berättar om vinodling och vinproduktion (i senaste numret t.ex. om varför vissa vinodlare har återgått till att arbeta med häst), och även översikter över olika distrikt, men med fokus på sådant som är nytt och spännande (så inte en allmän introduktion till Bordeaux utan snarare kanske en förklaring hur du hittar rätt till de mest intressanta producenterna i Première Côtes, Bourg och Blaye...)

Låter det intressant? VinNytt, skriven av BKWine, kommer ut med 6 nummer per år. En prenumeration kostar 295 kronor (eller 30€). Vi erbjuder dig som Briefen-läsare en provprenumeration: två nummer gratis och sedan ett introduktionspris på prenumerationen (250kr/25€). Skicka mig ett email om du är intresserad!

Erbjudande 3: Portugal

Det händer mycket spännande i Portugal nu. Därför har vi även i år en vinresa dit. Precis lagom till den resan kommer det ut en ny bok om Portugals vin och gastronomi, skriven av Charles Metcalfe (grundare till den engelska vintidningen Wine International) och hans fru Kathryn: The Wine & Food Lover's Guide to Portugal. I samarbete med Charles Metcalfe kan vi erbjuda dig som Briefen-läsare att köpa boken till specialpris. Kontakta mig redan nu så får du boken levererad så snart den är tryckt (september/oktober). Så hoppas jag förstås att du kommer med på resan till Portugal också! (Fast det är inget villkor för att ta del av bokerbjudandet.)

Erbjudande 4: Bettane & Dessauves Tast

Bettane & Dessauve är två mycket erfarna vinprovare och två av de största vinpersonligheterna i Frankrike. Nu har de startat eget och publicerar ett nyhetsbrev med omfattande vinkommentarer. De erbjuder mer än 30% rabatt till BKWine Briefs läsare på årsprenumeration på deras nyhetsbrev Tast, 55€ istället för 80€. Använd koden BKW07 för att få specialpriset. Klicka här för mer info. Eller hämta hem ett provnummer här (pdf, 2MB).

Rösta på BKWine Brief på bloggtoppen

http://www.bkwine.com/images/vote-2.gifFortsätt att rösta på Briefen i LocalWineEvents blogglista. Vi vill gärna åka upp några snäpp till. Du får rösta en gång per dag så även om du redan röstat kan du klicka på knappen och rösta (du måste klicka på "rösta-länken" som finns på sidan du kommer till!).

Britt

PS: Tipsa andra om Briefen !

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!