BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, november 27, 2006

Champagne höjer ‘rendement butoir’ till 15.500 kg/ha

030902-1-k835-0014Månadens minst lockande rubrik? Men det syftar på ännu ett tema som man kanske lite väl lättvindigt avfärdar: ”Självklart är det bättre med lägre avkastning”, eller hur? I Bordeaux, som ju flest kanske känner till, rör sig avkastningen runt 45-50 hektoliter/hektar. Ofta hör man kommentaren ”vi håller nere avkastningen till 30hl/ha” och man nickar beundrande. Men kanske är det inte alltid sant, speciellt för vita viner (och tänk t.ex. på överkoncentrerade och syltiga ”nyavärldenviner”). För att komma tillbaks till rubriken: den innebär att man i champagne har en tillåten avkastning på nästan 100 hl/ha! (Vissa år och under vissa omständigheter.) (Ska man vara precis så är reglerna: ”rendement de base” är 10.400 till 12.400 kg/ha och ”rendement butoir” höjs från 13.000 till 15.500 kg/ha. En press fylls med 4000 kg druvor och det ger 2550 liter must.) Kanske något att tänka på.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!