BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, december 01, 2009

Varför man dricker vitt vin till fisk

Vitt vin till fisk är ju en av tumreglerna för mat- och vinkombinationer. Nu har forskare på Mercian Corp i Fujisawa i Japan kommit på varför rött vin och fisk inte passar ihop. Det visar sig att vissa viner innehåller höga halter av järn. När järnhalten överstiger 2 milligram per liter blir det en kemisk reaktion med vissa fisk- och skaldjurssorter som gör att fisken smakar värre – får en obehaglig fiskig smak. Forskarna tror att det kan vara en reaktion mellan järnet och vissa omättade fettsyror som finns i fisken. Och eftersom rött vin för det mesta innehåller mer järn än vita viner är det framför allt den kombinationen som inte fungerar. Dock är det inte alla röda viner som innehåller mycket järn, och inte heller all fisk/skaldjur som ger den här reaktionen. Slutsats: det bästa är att pröva, smaka och se om det fungerar. Enligt rapport i sciencenow.sciencemag.org

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!